home 2024. június 15., Jolán napja
Online előfizetés
Pünkösdi gondolat- és képsorok az Úr virágoskertjéből
Martinek Imre
2024.05.19.
LXXIX.. évf. 20. szám
Pünkösdi gondolat- és képsorok az Úr virágoskertjéből

A Krisztus urunk feltámadását követő ötvenedik napon a Szentlélek eljövetelére és az egyház születésnapjára emlékezik a keresztény/keresztyén világ. 

„Mivel a Szentlelket (ógörögül hagion pneuma, latinul Spiritus Sanctus) hagyományosan galamb képében ábrázolja a keresztény ikonográfia, ezért a galamb a pünkösd legfontosabb jelképe. A galamb mellett ugyancsak a pünkösdi szimbólumok közé tartozik a lángnyelv, a tűz és a szélzúgás is. A középkorban pünkösdkor a lángnyelvekre utaló szalmacsóvákat dobáltak le a templomok tetejéről, ezzel emlékeztek a Szentlélek eljövetelére. Gyakran kürtöket, harsonákat szólaltattak meg, amely pedig a szélzúgásra emlékeztetett. A pünkösd liturgikus színe a keresztény hagyományban a piros, ami a Szentlélek színe. Innen kapta a nevét az ekkortájt virágzó pünkösdi rózsa (bazsarózsa), és innen ered a magyar »piros pünkösd« elnevezés is.” (Külső hivatkozás: punkosdinfo.hu)

A Lélek ünnepén / A Lelket lesem én. / A Lelket, amely több, mint költemény. / A Lelket, amely sosem volt enyém. / A Lelket, amely sosem lesz enyém. / A Lélek ünnepén / Szomorún zendül egyetlen igém: / "Hogy születhetik újjá, aki vén?"…

(Reményik Sándor: Pünkösdi szomorúság. 1934. május 18.)

Belső elcsendesedésre bátorító alkalmi fotóink ezúttal a Mocsárosdűlő* belterületén, illetve annak peremein készültek. Az Úr 2024. esztendejének ígéret (május) havában.

Mocsárosdűlő* Budapest egyik városrésze a III. kerületben. Egykoron a Duna ártere volt. Nagy része 2002 óta természetvédelmi terület.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..