home 2024. április 29., Péter napja
Online előfizetés
Utolsó esély
Talpai Lóránt
2023.07.11.
LXXVIII. évf. 27. szám
Utolsó esély

Régóta lehetett már számítani az úgynevezett ukrán offenzívára, avagy ellentámadásra az orosz—ukrán háborúban. Hogy mindez mit eredményezett, mennyiben változtak a front megmerevedett pontjai, továbbá hogy az ukrán ellentámadás valóban eldönti-e a háború sorsát, arról dr. Resperger István ezredest kérdeztem.

* Hónapok óta érkeztek arról hírek, hogy előbb-utóbb elindulhat egy ukrán offenzíva. Az, ami az utóbbi napokban és hetekben zajlik, valódi ellentámadásnak és áttörésnek nevezhető? 

— Az ukrán vezérkar 12 gépesített lövész- és harckocsidandárt készített erre a bizonyos áttörésre. Ám az oroszok is készültek minderre, és mélyen lépcsőzött védelmi vonalat hoztak létre Zaporizzsjánál, főleg a déli rész, Melitopol környékének védelmére. A támadás körülbelül 4 ukrán dandárral és néhány zászlóaljjal indult, mely támadásnak a fő célja az volt, hogy az ukrán haderő rést keressen az orosz védelmi rendszeren. Ezenkívül azt is szerették volna feltérképezni, hogy milyen az orosz katonai kommunikáció, avagy a szárazföldi csapatok és a légierő, illetve a légvédelem együttműködése. Az ukránok azonban a fő védelmi vonalig is csak most, a napokban jutottak el, ott foglaltak el 8 települést. Tehát áttörésről nem beszélhetünk. De még 8-9 várakozó dandárral minden bizonnyal újabb támadást próbálnak indítani a közeljövőben.

* Mi volt az ukrán csapatok terve, mi volna számukra a valódi sikeres válaszcsapás? Visszahódítani egyes területeket, vagy kisebb-nagyobb részsikerekkel is megelégednének?

— Az ukránok eredeti terve mindenképp az volt, hogy dél felé támadva kijussanak az Azovi-tengerhez, de úgy tűnik, hogy most már részsikereknek is örülnének. Elvileg ezzel a 10-12 dandárral meg lehet oldani, hogy egy 100 x 100 négyzetkilométeres nagyságú területet visszavegyenek. De jelentős siker lenne számukra akár Mariupol vagy Melitopol elfoglalása is.

* Másfél éve zajlik már az orosz—ukrán háború. Mindez azt feltételezi, hogy a szembenálló felek hadereje egyre megterheltebb és kimerültebb. Milyen állapotban van jelenleg a két haderő?

— A két haderőnél azt láthatjuk, hogy az oroszok átvészelték a nagy veszteségeket. Jelentős mozgósítást rendeltek el tavaly novemberben, és a toborozottak megjelentek a fronton. Mindez 300 000 főt tesz ki, igaz, a moráljuk nem a legmagasabb, de mivel védelemre rendezkedtek be, és sikereket értek el, számos ukrán harci járművet megsemmisítve, viszonylag jónak ítélhető meg a helyzetük. Ukrán részről azt láthatjuk, hogy már ennek a 12 dandárnak a mozgósítása és kiképzése is jelentős nehézségekbe ütközött. Mindenképp még egy utolsó, nagyobb támadás lehet az ukrán haderő végső esélye. Utána mindkét fél nagy valószínűséggel hadműveleti szünetet fog tartani.


Fotók: MTI

* Világosan látszik, hogy mindkét haderő egyre inkább emberhiánnyal küzd. Ukrajnának soha nem volt és nem is lehet olyan katonai állománya, mint az oroszoknak, ettől függetlenül Oroszországban szinte hajtóvadászat keretében végzik a sorozást.

— Az orosz védelmi miniszter az utóbbi időszakban arról beszélt, hogy hetente nagyjából 1000-2000 ember csatlakozik az orosz haderőhöz. Viszont a fronton szolgálatot tevők egyre közönyösebbek, hiszen egy csaknem 1000 kilométeres harcvonalon nehéz jelentős sikereket elérni. Csakis iszonyú nagy tömeg mozgósításával lehet előretörni, ami ukrán részről egyre korlátozottabb lehetőség.

* A Wagner-lázadás mennyiben függ össze az emberhiánnyal, vagy egészen más állhat mögötte?

— A Wagner-lázadást valójában egy félresikerült vagy rosszul szervezett puccsnak lehet aposztrofálni. Előzménye lehetett az is, hogy az orosz haderő éppen most köti a szerződéseket minden katonai magánvállalattal. Ilyen például a Wagner mellett a Patriot, valamint a jelentősebb orosz nagyvállalatok magánhadseregei. Putyin ezeket jobban szeretné kezelni, ezért bevonná őket az orosz hadseregbe. Prigozsinnak egyébként nem sok esélye lett volna Moszkva környékén, hiszen az orosz nemzeti gárda több mint 300 000-es hadereje várta volna. Ettől függetlenül Prigozsin egyik alezredese, aki kidolgozta azt a harcvonalat Rosztov környékén, elérte, hogy megmutassák magukat a világnak, és valamilyen formában hassanak Moszkvára. Mindez sikerült is, és a fehérorosz elnöknek kellett közbelépnie, országa úgyszólván befogadta a Wagner-csapatot. Egy csaknem 8000 fős kaszárnyát fognak felújítani e célból. Fehéroroszországban egyébként vélhetően be fogják sorozni ezeket a katonákat, azaz kvázi felszámolják őket. Vagy esetleg Afrikába lesznek elküldve.

* Az oroszok jól kiépített védelme, úgy tűnik, hosszú időre bebetonozza a harci folyamatokat. Támadni egyébként is jóval nehezebb, mint védekezni. Mire számíthatunk hosszú távon?

— Véleményem szerint augusztusig kifut vagy kifullad az ukrán támadás. Vagy sikerül az ukránoknak kijutniuk az Azovi-tengerhez, vagy csak betörnek valahol az orosz védelembe, és kialakul egy állóháború. Az oroszok pedig kisebb sikereket érhetnek el északon, a Donbasz térségében. Ezután azonban a felek nagy valószínűséggel tárgyalóasztalhoz fognak ülni, ez ugyanis Európának, a világnak és a világgazdaságnak is érdeke.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..