home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Túl a félezrediken
Csermák Zoltán
2008.04.16.
LXIII. évf. 16. szám
Túl a félezrediken

- Zih Zsolt fotójaA napokban ünnepelte ötszázadik adását a Magyar Televízió határon túli műsora. A sorozatról, a műhelytitkokról Hegedűs István kiemelt szerkesztővel, a műsor megálmodójával, a Kárpát Expressz csapatának vezetőjével beszélgettünk.* A televíziók naponta megújuló műsorkínálatáb...

- Zih Zsolt fotója

A napokban ünnepelte ötszázadik adását a Magyar Televízió határon túli műsora. A sorozatról, a műhelytitkokról Hegedűs István kiemelt szerkesztővel, a műsor megálmodójával, a Kárpát Expressz csapatának vezetőjével beszélgettünk.
* A televíziók naponta megújuló műsorkínálatában kuriózumnak számít ötszáz, megszakítás nélkül, napi rendszerességgel jelentkező adás. A műsorkészítő számára miben rejlik a Kárpát Expressz egyedisége?
- A korunkat jellemző, szenzációkra épülő hírtenger közepette valóban különlegesség egy kizárólag határon túli tematikával készülő műsor, amely ráadásul a magyar nyelvű televíziók palettáján is egyedülálló. Szerkesztési koncepció, hogy nemcsak a híreket osztjuk meg a nézőkkel, hanem a hír hátterét is kutatjuk, és egyben utánajárunk a hazai kapcsolódásoknak.
* Az említett hírtömegből hogyan lesz adás?
- Egy mindennap 25 percben jelentkező magazin biztonságos elkészítése csak ,,nagyüzemi” keretek között lehetséges. A végleges híranyagot egyrészt a több mint félszáz tudósítói ajánlatból választjuk ki, másrészt a terepet is jól ismerő munkatársaink témajavaslatait forgattatjuk le különböző helyszíneken. Ez nagy körültekintést és gyorsaságot igénylő csapatmunka, mert a hír ,,gyorsan romló áru”.
* Milyen elvárásokat támaszt a csapat tagjaival szemben?
- A legfontosabb a szakmai tapasztalat és a kreativitás. Tizenegy kolléga munkálkodik az adások elkészítésén, mindegyikük otthon van a külpolitikában és a határon túli témákban egyaránt, s végigjárták az úgynevezett szamárlétrát, riporteri és szerkesztői gyakorlattal is rendelkeznek. Újdonságot kell produkálni, az ötletesség és az önállóság szintén elengedhetetlen, hiszen hírverseny van, és nem elég kullogni az események után.
* A vázolt kritériumok a műsorvezetőkre is vonatkoznak?
- A nézők elsősorban a műsorvezetőkön keresztül ítélik meg az adott produkciót. A megnyerő külső, az empatikus viselkedés és a jó beszédkészség azért szükséges, hogy lekössük a nézőt. A meghívott vendégekkel készített interjúknál fontos a szakmai felkészültség, elengedhetetlen, hogy ilyenkor a műsorvezető egyenrangú partner legyen. Váratlan eseményeknél a lélekjelenlét és a szakmai rutin sem utolsó szempont.
* A Kárpát Expressz azonban nem csupán hírműsor.
- Célunk, hogy a Kárpát-medencei magyarság büszke legyen kulturális eredményeire, és ezek a hírek is eljussanak a nézőkhöz. A kulturális identitás megőrzése ugyanis nagyon fontos, a szülőföldön maradás szempontjából az egyik leglényegesebb. Szép visszhangja volt például az aradi filmgyártás aranykoráról, a Gozsdu Alapítvány körüli huzavonákról vagy az 1899-ben épült, 12 ló vontatta nagykikindai szárazmalomról készített anyagoknak. Ezek kiragadott témák, de hűen érzékeltetik a koncepciónkat.
* Nyár kezdetével a televíziók általában a szórakoztatást helyezik előtérbe, hiszen nemcsak a nézők, de a közélet szereplői is szabadságra mennek, a Kárpát Expressz viszont megszakítás nélkül jelentkezik. Mivel töltik ki ilyenkor a műsoridőt?
- A hírek helyét az ismeretterjesztés veszi át. Ekkor több idő jut olyan hagyományok bemutatására, amelyek néhány év múlva talán már csak filmekből ismerhetők meg. Gyakrabban készítünk portrékat a kulturális és a művészeti élet kiemelkedő személyiségeiről, bár most is láthatnak a nézők nagyobb lélegzetű anyagokat, de jobbára hétvégeken. Talán nem szerénytelenség, ha megjegyzem, nyáron is a bőség zavarával küzdünk.
* Milyen információik vannak a Kárpát Expressz fogadtatásáról?
- Hál istennek sok telefonhívást, levelet kapunk, melyeknek javarésze dicséret vagy a munkánkat segítő megjegyzés. Egy hónapokkal ezelőtt, technikai okokból elmaradt adás például alaposan felbolygatta a kedélyeket, ebből is láttuk, törődnek velünk. Nem élünk elefántcsonttoronyban, a visszajelzéseket megszívleljük.
* Végezetül kérem, néhány gondolattal vázolja a Kárpát Expressz jövőjét!
- 500 adással a hátunk mögött büszkén mondhatjuk, véleményformáló műsorrá váltunk. Talán szerkesztőségünk is hozzájárult az MTV budapesti székháza előtt megnyitott erdélyi fotókiállítás páratlan népszerűségéhez. Ennek nyomán a jövőben nagyobb figyelmet fordítanunk egyedi kulturális események felkarolására. A másik tervünk inkább technikai jellegű. A korai adásidő sok nézőt megfoszt a Kárpát Expressztől. Múlt év végén, a határon túli városi kábeltévéknek felajánlottuk adásaink ingyenes átvételét. Számos társaság élt is a lehetőséggel, ezek körét tovább bővítjük. Szeretnénk, ha a műsor minden otthonban családtaggá válna

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..