home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Trópusi vihar a paprikapiacon
KOVÁCS Nándor
2004.11.24.
LIX. évf. 47. szám
Trópusi vihar a paprikapiacon

A múlt heti számainkban már beszámoltunk a magyarországi fűszerpaprika-piacon keletkezett zavarról, amelyet a Brazíliából importált, gombaméreggel szennyezett paprika okozott. Október végén nagy mennyiségű őrölt paprikát vontak ki a forgalomból, ami pillanatnyi hiányt okozott a piacon. A he...

A múlt heti számainkban már beszámoltunk a magyarországi fűszerpaprika-piacon keletkezett zavarról, amelyet a Brazíliából importált, gombaméreggel szennyezett paprika okozott. Október végén nagy mennyiségű őrölt paprikát vontak ki a forgalomból, ami pillanatnyi hiányt okozott a piacon. A helyzet áthidalása végett vidékünkön is megjelentek a magyarországi felvásárlók. Az eddig nem tapasztalt paprikaláz kapcsán már arról kezdett cikkezni a média, hogy a délvidéki paprikafeldolgozó vállalatok és a malmok fennmaradása is válságba kerül, mert a termelők a jól fizető felvásárlóknak adják el az idei termést. A martonosi paprika-, fűszer- és gyógynövény-feldolgozó üzemnek, a Telek Paprikának az ügyvezető igazgatója, MÁK László közgazdász az előállt helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy a fűszerpaprika tavalyi gyenge termése a magyarországi feldolgozókat behozatalra kényszerítette, és mivel az Európai Unióhoz való csatlakozásukkal megszűntek a védővámok, ez nem is okozott számukra különösebb gondot. A Dél-Amerikából, elsősorban Brazíliából importált nyersanyagban viszont egy trópusi gombafajta által termelt aflatoxin megengedett mennyiségének a 10-15-szörösét találták, ami már májkárosodást okoz, gátolja az immunrendszer működését, ezért mintegy tízezer tonna őrölt paprikát visszavontak az üzletekből. Az így keletkezett hiány pótlására nálunk is megjelentek a felvásárlók, és mivel itt korábban érő fajta fűszernövényt termesztünk, érthető módon sokan nekik adták el termésük egy részét. - Egyfajta piaci verseny alakult ki ezáltal, ami ellen nekünk, feldolgozóknak igazából semmi kifogásunk sincs. Problémát egyedül az előszerződés megszegése okozhat, hiszen előleget és egyéb juttatásokat kaptak termelőink. Ennek ellenére megítélésem szerint a hazai feldolgozók számára csak kedvező lehetett, hogy a félterméket, szárított, zúzott paprikát azonnali kifizetéssel vitték el, ami tulajdonképpen egy felgyorsított értékesítési folyamatot eredményezett. Nagyon sok termelőnek hasznára vált, mert kétszer megforgathatta pénzét.
A fűszeripar azonban nagyon kényes iparág. A legtöbb fűszer a trópusokról ered, ahol az éghajlat kedvez a gombaméreg elszaporodásának. Úgy gondolom, ebben a kérdésben a médiának visszafogottabban kellene megnyilatkoznia, hiszen a most túlfűtött botrány következtében tulajdonképpen saját fűszerpaprika-piacuk jó hírét tették tönkre. Hatvan tonna behozatali paprika bekeverésével tízezer tonna késztermék sorsát tették kérdésessé, holott az aflatoxin egészségkárosító hatása csak akkor lép fel, ha valaki egy hét alatt fél kilót fogyaszt el belőle. A könnyebb viszonyíthatóság végett mondom csupán, hogy az elmúlt hónapba tíznél többen haltak meg mustgázmérgezésben, mégsem zárják be a borpincéket. A fűszerpaprika viszont negyven év alatt nem okoz ekkora méretű elhalálozást - mondta a Telek Paprika igazgatója. Meglátása szerint a helyi paprikaőrlők és -feldolgozók tehát semmiféleképpen sem sodródtak a csőd szélére, az egészséges piacversenyben azonban arra is szükség lenne, hogy a külföldi felvásárlók a szerződéskötések idején is megtennék ajánlataikat, annál inkább, mert a paprika vetési területének növelését nem annyira a piac igénye, mint a vele való foglalkozás lehetősége befolyásolja. Ebben maguk a termelők is megerősítették az igazgató véleményét. Ott-jártunkkor éppen a paprikaátvevő-hely mázsáján mérette le rakományát KOVÁCS Simon agrárközgazdász, aki csaknem tizenöt évet dolgozott a magyarkanizsai mezőgazdasági középiskolában. Emellett négy év aktív politikai tevékenység is áll mögötte, a történelmi VMDK idejében a községi végrehajtó bizottság alelnöke volt. Mint mondta, három és fél hektáron termeszt fűszerpaprikát. Az idén a gazdaságosság határán van a termesztése. A magyarországi paprikabotrány számára pozitív irányban okozhatott volna elmozdulást, ha társaihoz hasonlóan az alkalmi felvásárlóknak adta volna el a termést.
- Évek óta a Telek Paprika üzemmel állok szerződéses viszonyban, s a pillanatnyi haszonért nem rúghattam fel a jól bevált együttműködést - adja meg tömör válaszát a Martonos környéki termelő.
Fűszerpaprikáját HAJDÚ Ilona horgosi születésű kistermelő rendszerint a szabadkai piacon értékesíti. Három kataszteri holdon termesztenek fűszerpaprikát idestova már tíz éve. Az idén azonban az időjárás szinte teljesen leszüretelte az első termést a Horgos és Martonos határában levő földjeiken.
- A párommal, a lányommal és a vejemmel együtt próbáljuk legjobb tudásunk szerint fenntartani belőle magunkat, a fiam már inkább szakmát tanult. Vállalatban soha nem dolgoztam, a paprikatermesztés által a magunk erejére támaszkodva élünk - mondja az elárusítópultnál Hajdúné. Hallották ugyan, hogy felvásárlók járják Horgos környékét, különösebben azonban nem érdeklődtek utána, hiszen az általuk hagyományos módon, permetezés nélkül termelt mennyiségért a szállítóknak nem kifizetődő teherautóval az udvarukba állni. Egyébként a paprika értékesítésével kapcsolatban évről évre szaporodnak a gondjaik.
- Ha a horgosi Vitaminnak adnánk a paprikát, ki tudja, meddig várhatnánk a pénzünket, mert csak apránként fizetgetnek. Egyedül az ígéretekkel nem takarékoskodnak. Így mi a martonosi Telek Paprika vállalatba hordjuk évek óta őröltetni a csöves paprikánkat, ahol a laboratóriumi vizsgálatokat is elvégzik. Az ellenőrzött őrölt paprikát aztán mint termelők a piacon értékesítjük a saját nevünk alatt. Két héttel ezelőtt a felügyelőség járta a piacot, és kifogásolták, hogy nincsenek feltüntetve a laboratóriumi vizsgálat eredményei. Könyörgöm, én adófizető vagyok. Miért nem kérik arról az igazolást, hogy hol és mennyi paprikát termelek? Hányszor kell nekem tulajdonképpen adót fizetnem, és miből? Ha a jövedelmem elmegy a különböző illetmények fizetésére, akkor miből élünk meg? - sorolja a kistermelők egyre jobban szaporodó gondjait Hajdú Ilona, amely gondok között a trópusi éghajlatról származó fűszernövényekben található gombaméreg a legkisebb problémának számít.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..