home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Történelem és magyarság (4.)
Martinek Imre
2018.07.12.
LXXIII. évf. 27. szám
Történelem és magyarság (4.)

Helyszíni tudósítónk szakmai összefoglalója a negyedik munkanapról

Mottó: „Otthon van az ember, ahol gyökerei vannak, halottai az anyaföldben, ahol tegezik az embert, ahol nagyapja ültette diófának a gyümölcsét töri, és fát ültetve unokáira gondol" (Lénárd Sándor)

 

Magunk mögött tudhatjuk immár a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) szervezésében zajló, sorrendben XVIII. Apáczai Nyári Akadémia (ANYA) Történelem és magyarság elnevezésű pedagógusi továbbképzés negyedik munkanapját is.

A napot három délelőtti és két délutáni szakelőadás tette teljessé, zömében nyelvészeti felhanggal. Köztük megannyi üzenettel, melyek soraiban Tamási Áronnak a Virrasztás című művéből vett intelmei (Természet törvénye, hogy a fa mindig vessen rügyeket, amíg jó a gyökér, erős a törzs és hűségesek az ágak. De amit a természet nyújt, embernek kell azt gondozni, ha akarjuk az éltető gyümölcsöt), illetve Klebelsberg Kuno gondolatai (A rekonstrukcióra most megint kínálkozó időt jól ki kell használnunk. Ki tudja, mit rejteget számunkra méhében a jövő, de a jelen a miénk, annak urai vagyunk és rettenetes lenne a felelősségünk, ha a megújhodásnak most kínálkozó nagy alkalmát ismét elmulasztanók) is helyet kaptak. Az est végén a temesvári Start Tanácsadó és Továbbképző Iroda – célja a fiatalok és a civil szférában, valamint más, magán- és közintézményekben tevékenykedő személyek képzésére, illetve tanácsadás, tréningek és egyéb saját vagy más jogi szerveződéssel együtt rendezett tevékenységek megvalósítása; valamint a RoVinHud borszalon társadalmi felelősségvállalásra és borkultúrára hangolódó civil társulás mutatkozott be, alkalmi borkóstolóval egybekötve. Elhivatott vezetőjük, Szövérdfi-Szép Zoltán borász tolmácsolásában.


Korenchy László felvétele

A negyedik nap folyamán elhangzó további előadások (és tolmácsolói):

Patriotizmus a magyar irodalomban (Urbán László és Bíró Erzsébet gyakorló pedagógusok; Érd)

A 21. század pedagógiája (Urbán László és Bíró Erzsébet gyakorló pedagógusok; Érd)

Hol hibázunk? (mgr. Viola Lujza; VMPE – Újvidék)

A történelmi Magyarország fölbomlásának kulturális következményei (Ujváry Gábor; Veritas Történetkutató Intézet, Budapest)

A bor (román-magyar) nyelvi képéről (Magyari Sára; Partiumi Keresztény Egyetem – Nagyvárad)

(a befejező rész következik)


Írta és fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..