home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Topolya ünnepe elé
(o. i.)
2005.09.14.
LX. évf. 37. szám
Topolya ünnepe elé

Az ünnepélyes megnyitón (balról jobbra): Varga Imre szabadkai főkonzul, Bábi Attila, Topolya polgármestere, Bojan Pajtiæ, a vajdasági kormány elnöke és Kókai Mernyák Melinda, a Mezőgazdasági Iskola igazgatónője Szabó Attila felvételeTopolya szeptember 15-én ünnepli a város és a község napjá...

Az ünnepélyes megnyitón (balról jobbra): Varga Imre szabadkai főkonzul, Bábi Attila, Topolya polgármestere, Bojan Pajtiæ, a vajdasági kormány elnöke és Kókai Mernyák Melinda, a Mezőgazdasági Iskola igazgatónője Szabó Attila felvétele

Topolya szeptember 15-én ünnepli a város és a község napját. A rendezvénysorozat már 3-án elkezdődött (a tóparton szervezett első nemzetközi maratonnal) és a hónap derekáig tart. A városnapi ünnepségek keretében nyílt meg a múlt szerdán a Topolya Expo és a II. Bácska-Land mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás, amelyről BÁBI Attila polgármester elmondta: ,,Tavaly ugyanitt, reménykedve bár, de arról beszéltem, vajon milyen lesz a kiállítás jövője. Úgy tűnik, hogy a sorsa eldőlt: megmarad. Tavaly 80 kiállító volt, az idén 150 kiállító mutatkozik be Szerbia és Montenegróból, valamint Magyarországról. Topolya több mint 200 éve vásárváros, hiszen báró Kray Ferenc már az 1800-as évek elején kérte a királyi udvartól a vásártartás jogát, s 1806-ban meg is kapta. 2006-ban tehát a harmadik mezőgazdasági vásár a jubileum évében kerül megrendezésre.' A polgármester köszönetet mondott a támogatásért a tartományi kormánynak, s személyesen Bojan Pajtiæ vajdasági kormányfőnek, a magyar kormánynak, az ITD Hungarynak, a Magyar Gazdasági Kamarának, a házigazda Mezőgazdasági Iskolának és a szervezőknek.
VARGA Imre, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulja szerint ez a kiállítás is azt bizonyítja, hogy a két ország részéről van érdeklődés a kereskedelmi, üzleti kapcsolatok iránt. ,,A nem ritkán szomorú, és elrettentő hírektől terhes hétköznapjainkban jó tudni, hogy sokan vannak azok, akik fontosnak tartják a normalizálást. Azt az elvet, hogy jobb kereskedni, hasznosabb építkezni, mint rombolni. Napjainkban a feltételek is kedvezőbbek a kölcsönösen hasznos és előnyös kereskedéshez, üzletkötéshez a magyar--vajdasági relációban... A májusi miniszterelnöki vizit és az újvidéki tárgyalások is arról tettek tanúbizonyságot, hogy Vajdaság vezetősége komolyan gondolja az integrációs felzárkózást, s ebben mi szívesen és önző érdekből is segítünk, mert szerintünk csak a magabiztos és sikeres népek, országok szavatolhatják a térség stabilitását és biztonságát' -- mondta egyebek között a főkonzul, aki arról is tájékoztatta a jelenlevőket, hogy a tervek szerint hamarosan magyar--vajdasági gazdasági tanács alakul, amely már az idén ősztől megkezdheti a munkát. Bojan PAJTIÆ tartományi kormányfő szerb, majd magyar nyelven köszöntötte az egybegyűlteket, megköszönve a főkonzul úr bejelentését a gazdasági tanács megalakulásáról. ,,Fő feladatunk Vajdaságban a mezőgazdaság, a gazdaság és a termelés fejlesztése, s ez a topolyai rendezvény is éppen ezt szolgálja. A tartomány legnagyobb jelentőségű mezőgazdasági vására az Újvidéki Vásár, de mert Vajdaság ennél sokkal nagyobb kapacitásokkal, lehetőségekkel rendelkezik, fontosak számunkra más mezőgazdasági kiállítások is. Topolyának nagyon szerencsés a földrajzi fekvése -- Belgrád és Budapest között --, s ezzel a kedvező adottsággal élni kell. Elégedettséggel tölt el, hogy ilyen nagy számú magyarországi kiállító van jelen, és azt kívánom, hogy ez a rendezvény új kapcsolatokat eredményezzen' -- mondta a vajdasági kormányfő.
Ami a magyarországi kiállítókat illeti, az immár visszatérőkön kívül az idén olyan nagy cégek is megjelentek Topolyán, mint a Nitrogénművek, a Zwack vagy a Tokaj Kereskedőház. A hazai kiállítók mezőgépekkel, állati takarmánnyal, vetőmaggal, dísznövényekkel s egyébbel mutatkoztak be, a kisiparosok bográcsokat és hordókat kínáltak, az önkormányzatok közül Zentának és Magyarkanizsának volt külön standja és pálinkafesztivált is tartottak. Az ünnepélyes megnyitót és vásárnézést követő sajtótájékoztatón -- amelyen Varga Imre főkonzul úr szerb nyelven szólt a sajtó képviselőihez -- harmincnál is több újságíró vett részt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..