home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Töknapok Nagykikindán
monaRa
2012.10.24.
LXVII. évf. 43. szám
Töknapok Nagykikindán

Nagykikindán minden év október második hétvégéjén különféle eseményekkel várják a tökfesztivál látogatóit.

Az idei 27. Töknapok rendezvénysorozatra a legnehezebb, leghosszabb és legkülönlegesebb terményeket hozták el a vajdasági gazdák, hogy megmérettessenek velük a versenyen. Az érdeklődők több kulturális, művészeti, néprajzi, etnikai, kulináris és tudományos program közül is válogathattak.
A VMSZ Női fóruma nagykikindai szervezetének, a Kökénd Polgári Egyesületnek és az Egység Művelődési Egyesületnek a tagjai sütőtökből készült édességet árultak a főtéren. Az ily módon összegyűlt pénzből Mikulás-csomagokat vásárolnak majd. A Régi-tó partján halászléfőző verseny folyt, melyben többek között a szajáni csapat is részt vett a helyi közösség, az Önkéntes Tűzoltótestület és az alakulóban lévő Szajáni Halászszervezet tagjainak összeválogatásával. Hatodik helyezést értek el, de nem szomorkodtak, mert a jókedv és a kitűnő társaság volt számukra a legfontosabb.
A kisorszi Torontál Egyesület tagjai kürtőskalácsot árultak. A finomságnak ezúttal is nagy sikere volt mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. Tóth Ottília, Töröktopolya polgármester asszonya és csapata, a Női szervezet töltött káposztát főzött.
A szórakoztató műsorban az Egység Művelődési Egyesület Sirülő népi tánccsoportja a Virradó zenekar kíséretében lépett fel.
A Jovan Popović Népkönyvtárban az általános és középiskolás diákoknak a tök témájára készült verseit, fogalmazásait, illetve képzőművészeti alkotásait értékelte egy bizottság. A magyar diákok közül díjat vittek haza: Márkovics Gabriella (Fejős Klára Általános Iskola, IV.2 osztály), meseírás — első hely; Barna Andor (Fejős Klára Általános Iskola, IV.2 osztály), vers — második hely; Kristóf Tímea (Fejős Klára Általános Iskola, IV.2 osztály), vers — harmadik hely; Juszkán Petra (Fejős Klára Általános Iskola, V.2 osztály), fogalmazás — harmadik hely; Kószó Andor (Fejős Klára Általános Iskola, VI.2 osztály), vers — második hely; Bóka Boglárka (Móra Károly Általános Iskola, VII. osztály), fogalmazás — első hely; Hajnal Andrej (Fejős Klára Általános Iskola, VIII.2 osztály), rajz — második hely.
A rendezvény főattrakciója természetesen a tökverseny volt. Nagykikinda tagja a Tökkedvelők Világszövetségének, és Kelet-Európa főképviselője. Mivel ez a megmérettetés Balkán-bajnokságnak számít, az eredményeket a kanadai World Pumpkin Confederationnek és az amerikai Collinsba továbbítják, valamint részt vesznek egy világrekord-megdöntési kísérletben is. Az idén a következő termelők érték el a legjobb eredményt: Dejan Jovanov (Homokszil) a legnehezebb tök (148 kg) tulajdonosa, övé lett a serleg, valamint a 100 ezer dináros pénzjutalom; Horváth Sándor (Temerin) 146 kg-os terményével a második helyen végzett; Nebojša Marković (Ugrinovac) 144 kg-os példányával harmadik helyezett lett. A leghosszabb tök kategória nyertesei: Barna József (Temerin) — 186,5 cm, Kiss Zoltán (Temerin) — 169 cm és Varga Tibor (Temerin) — 166,3 cm. A legnehezebb tök rekordját egy 288,3 kilogrammos példány tartja.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..