home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Több mint egy hely!
Tóth Tibor
2022.07.08.
LXXVII. évf. 27. szám
Több mint egy hely!

Csütörtök este fergeteges gálaműsorral zárult a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület 10. alkalommal megtartott Talentum Gyermek- és Ifjúsági Néptánctábora, melynek a horgosi Túrú Tanya adott otthont.

Brezovszki Roland, a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület művészeti vezetője elmondta, hogy az idén rekordokat döntöttek, korábban ugyanis még sosem vettek részt 203-an a táborban. Legtöbben a Tisza mentéről és Szabadkáról érkeztek, de Magyarországról és Vajdaság szinte egész területéről jöttek néptánckedvelő fiatalok. A munka három korcsoportban folyt, a néptáncoktatás mellett kézműves-foglalkozásokat és több közösségi programot tartottak a fiatalok részére.

— A legkisebbeknek az óbecsei Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs jászsági táncokat oktatott, a középső csoportnak Budapestről érkezett koreográfusok, Marosy Gerda és Nagy Richárd rábaközi táncokat tanítottak, a legnagyobbakkal Németh Tóni és Kovács Gál Nóra dolgozott, ők mérei-kalotaszegit tanítottak, a zenekarral pedig Pál István — Szalonna is foglalkozott. A kézművesek csodálatos nemez- és agyagmunkákat készítettek, gyöngyöztek, az alkotásokból pedig kiállítás is készült. A tábor célja a néptánchagyományaink megőrzése és továbbadása a jövő nemzedékének, valamint a tehetségek felfedezése és fejlődésük szavatolása — mondta Brezovszki.

A megjelent szülőket, rokonokat, barátokat és ismerősöket Brezovszki Tamara, a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület elnöke és Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte, majd megkezdődött a gálaműsor, mely során a fiatalok bemutatták a táborban tanultakat, amit a közönség szűnni nem akaró vastapssal jutalmazott.

A jubiláris, X. Talentum Gyermek- és Ifjúsági Néptánctábor a Nemzeti Kulturális Alap, Szabadka Városa, Magyar Nemzeti Tanács, Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Emberi Erőforrások Minisztériuma, Csoóri Sándor Alap és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásának köszönhetően valósult meg.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..