home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Több magyar elsős Zomborban!
HAJNAL Árpád
2011.08.10.
LXVI. évf. 32. szám

Hol vannak már a régi szép idők? Azok, amikor Zomborban nem fértek el egy osztályban a magyar elsősök. Az utóbbi esztendőkben olyannyira megfogyatkozott a számuk, hogy már annak is örülniük kell az itt élő magyaroknak, hogy egyáltalán létezik magyar tagozat a Testvériség--Egység Általános Iskolában....

Hol vannak már a régi szép idők? Azok, amikor Zomborban nem fértek el egy osztályban a magyar elsősök. Az utóbbi esztendőkben olyannyira megfogyatkozott a számuk, hogy már annak is örülniük kell az itt élő magyaroknak, hogy egyáltalán létezik magyar tagozat a Testvériség--Egység Általános Iskolában... Pedig őszre több magyar elsős lesz, mint az elmúlt iskolaévben! Eggyel többen lesznek, összesen hatan! Ki gondolta volna egykor, hogy már a 6 is megnyugtatóan hat, s már csak azért kell szurkolni, hogy az Oktatásügyi Minisztérium továbbra is engedélyezze a 15 főnél kisebb létszámú tagozatok megnyitását, vagyis hogy indulhassanak hatfős tagozatok is.
Zomborban egyébként a hat iskolának 427 elsőse lesz, közülük azonban csak 6 magyar. A városhoz tartozó településeken 325-en fognak először beülni az iskolapadokba -- közülük mindössze 47-en tanulnak majd magyarul, és ez ugyancsak elgondolkoztató. Nemesmiliticsen a lakosságnak valamivel több mint a fele magyar, de az elsősök közül 16-an fognak szerbül tanulni, a magyar tagozaton pedig mindössze 6 elsős lesz. Vigasztalásul: 4 magyar elsőse is volt már ennek a falunak. Doroszlón 11 szerb és 7 magyar elsős lesz, pedig a faluban a magyarság van többségben. Bezdánban 27-en iratkoztak a szerb, 21-en pedig a magyar első osztályba. A négy vegyes tannyelvű falusi iskola közül a bácsgyulafalvi az egyetlen, amelyben több lesz a magyar elsős: 13-an. Öten pedig szerbül tanulnak majd. Csonoplyán száz esztendővel ezelőtt majd 2000 magyar élt, a legutóbbi népszámlálási adatok szerint pedig mindössze 668-an voltak. A csonoplyai iskolában a nyolcvanas évek derekán megszűnt a magyar nyelvű oktatás. A legtöbben szerb tagozatra járnak, néhányan azonban továbbra is ragaszkodnak a magyar nyelvű oktatáshoz, ezért Nemesmiliticsre utaznak. Őrszálláson (Stanišić) immár 53 esztendeje nincs nyolcosztályos magyar iskola. A szomszédos Regőcén (Ridjica) pedig már sokkal régebb óta nincs.
Tizenegy esztendővel ezelőtt azért történt egy nagyszerű fordulat: választott (nem kötelező) tantárgyként bevezették az anyanyelvápolást. Elégedetten állapíthatjuk meg, hogy van is iránta érdeklődés. Igaz, a magyar lakosság számához viszonyítva többen is lehetnének az anyanyelvápolásra járó diákok. A zombori Mijin József tart magyarórákat az említett falvakban, immár négy esztendeje. Az elmúlt iskolaévben végzett munkájáról nyilatkozott a tanító, aki kezdettől fogva igyekszik mindent megtenni azért, hogy minél több diákkal kedveltesse meg a magyar nyelvet:
-- Sajnos csökkenőben van a tanulók száma. Őrszálláson tavaly 18, az idén pedig már csak 14 diák volt: egy csoportban tanítottam őket. Csonoplyán 35-en voltak, ők négy csoportban jártak az órákra: erre az iskolaévre sajnos ők is kevesebben lettek. Ebben a faluban 1990-ig volt magyar nyelvű oktatás az alsó tagozatokon. Azóta Nemesmiliticsre utaznak, hogy magyarul tanuljanak -- az elmúlt iskolaévben tízen kisbusszal ingáztak naponta. Regőcén is van érdeklődés az anyanyelvápolás iránt, mindeddig azonban nem került rá sor. Szívesen tanítanám az ottani magyar gyerekeket is, remélem, hamarosan eleget tesznek az óhajuknak. Tudomásom szerint a tavalyi iskolaévben 12-en szerettek volna magyarul tanulni ebben a faluban.
Mijin József magyar történelmet, nyelvtant tanít a gyerekeknek, igyekszik velük megkedveltetni a magyar irodalmat és mindazt, aminek köze van a magyarság értékeihez. Őszre remélhetőleg nem csökken a tanulói száma. Sőt bízunk benne, hogy többen is lesznek, mint eddig, főleg ha Regőcén is eleget tesznek az ottani magyarok akaratának, és lehetőséget adnak az anyanyelvápolás bevezetésére. Beszélgetőtársunk szívesen vállalná az újabb feladatot...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..