home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Thalia gyermekszentélye
Tóth Imre
2015.09.27.
LXX. évf. 38. szám
Thalia gyermekszentélye

A Szabadkai Gyermekszínház társulata az újszülöttkorosztálytól a tizenévesekig mindenkit igyekszik megszólítani. Árokszállási Stamenković Márta igazgatónővel beszélgettünk.

— A Szabadkai Gyermekszínház tavaly ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját — kezdi az igazgatónő. — Harminchat személyt, köztük tizenhét színművészt foglalkoztat. Nincsenek külön társulatok, a színészek magyarul, szerbül, illetve horvátul is játszanak. Egy évadban hat bemutatót és mintegy háromszáz előadást tartanak. Az előadások felét házon belül, a többit Vajdaság-szerte iskolákban, óvodákban játsszák.

* Néhány éve tatarozták a gyermekszínház épületét. Mi újult meg?

— 2011. december 17-én adtuk át a felújított színháztermet. A 2006-ban megkezdett munkálatokat a Nemzeti Beruházási Terv (NIP) pénzelte volna. A támogatás jelentős részét azonban elveszítettük, mert adminisztrációs okok miatt nem tudtuk idejében felhasználni a folyó naptári évre előirányzott pénzeket. A Tartományi Nagyberuházási Alapnak köszönhetően sikerült befejezni a renoválást. Egy tűzvédelmi lépcső még hiányzik. Megvannak a szükséges dokumentumok, csak pénz nincs. Az önkormányzattól és a Városépítési Igazgatóságtól kapott ígéretek szerint jövőre a lépcső is elkészülhet. Felújítottuk a színháztermet, mely most minden tekintetben korszerű: új ülőhelyeket, színpadi, fény- és hangtechnikát szereltünk fel. Új maga a színpad is, mely szélesebb, mint korábban volt. A kivitelező és az alvállalkozó közötti nézeteltérés miatt három sor ülőhely nem készült el. Ezek helyére ötven darab saját készítésű babzsákot tettünk. Mondhatni, a nézők ezeket jobban szeretik, mint a székeket. Közönségünk hű maradt a hat évig tartó felújítás alatt, előadásaink mindmáig telt házasak.

* Miben különbözik a Szabadkai Gyermekszínház az országban működő többitől?

— Teljesen egyedülálló a pelenkásszínház, mely már hat éve működik. Babáknak szóló interaktív darabokat adunk elő nagy sikerrel, magyarul és szerbül is, s ezt a szülők is igénylik. Erre nagyon büszkék vagyunk. Az idén indítottuk el a Teen Teatart. A tizenéveseknek szóló darabokban az őket érintő társadalmi problémákat dolgozzuk fel. Az első, Ez csak egy játék volt (Bila je to samo igra) című előadást a Raičević Balettiskolával közösen vittük színre, témája az erőszak volt. A következő, decemberi projektumban a toleranciával foglalkozunk. Főleg a helyi középiskolák színjátszó csoportjainak tagjai szerepelnek benne. Nem akarjuk a valóságot szépíteni, igyekszünk megmutatni a nehézségeket, ezért ezek az előadások olykor sokkolóak is lehetnek. A művészet eszközeivel szeretnénk hatni a jövő polgárainak szemléletére. A mindenhol tapasztalható anyagi nehézségek ellenére igyekszünk követni a trendeket. Intézményünk vonzó a fiatal színművészek számára, de a közszférában érvényben levő létszámstop miatt nem tudunk mindenkinek munkát adni. Több magyar színtársulat is működik a térségben, de a hazai, hivatásos gyermekszínházak közül mi vagyunk az egyetlen hely, ahol magyar nyelvű darabok születnek.

* Hogyan vesznek részt a nemzetközi gyermekszínházi fesztivál szervezésében?

— A Szabadkai Gyermekszínház előadásait rendszeresen díjakkal tüntetik ki a különféle fesztiválokon, viszont a társulatnak nincs pénze távolabbi országokba utazni. A szabadkai fesztivál ötlete a mi intézményünkben született meg, de a fő szervező a Szabadegyetem. A gyermekszínház csak az infrastruktúrát adja a rendezvényekhez. Ez a fesztivál városunk egyik büszkesége, nagy hagyománnyal bír, az idén huszonegyedik alkalommal rendezték meg. Minden kontinensről érkeznek előadások.

* Mit kell tudni az idei évadról?

— Az évad néhány hete a Színező című, szöveg nélküli előadással kezdődött, melyet társulatunk tagja, Greguss Zalán rendezett. Már próbálják a Cipellők című szerb nyelvű darabot, melyet a bulgáriai Todor Valov rendez. Ezután a hagyományos Télapó-váró műsorral készülünk. Januárban Evgeny Ibragimov Lengyelországban élő észt rendező jön hozzánk. Ő fődíjat is nyert már a szabadkai fesztiválon, és zsűritag is volt. Egy szöveg nélküli darabot rendez, melyben minden társulattag szerepel. Ezután a közönség A királykisasszony, akinek nem volt birodalma című előadást láthatja Bereczki Zita fiatal magyarországi szakember rendezésében. Az évadban tehát két magyar és két szerb nyelvű bemutatót tartunk, valamint a Teen Teatar keretében egy kétnyelvű darabot is színre viszünk. A szegedi Kövér Béla Bábszínházzal egy koprodukciós előadást is készítünk, mely nyílt terepen és színházteremben egyaránt bemutatható lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..