home 2024. május 10., Ármin napja
Online előfizetés
XII. Banka bácsi Birkapörköltfőző Emlékverseny
Tóth Lívia
2024.04.27.
LXXIX.. évf. 17. szám
XII. Banka bácsi Birkapörköltfőző Emlékverseny

Az esemény, melyen mintegy harminc főzőcsapat vett részt, számos támogató segítségével a Banka bácsi gasztroklub szervezésében valósult meg a hétvégén.

Ennek a rendezvénynek hagyománya van Csókán. Tíz évig Borsos Kálmán szervezte, de ő sajnos eltávozott közülünk, és én vettem át ezt a munkát. Az egyesület 12 éve létezik, próbáltuk fiatalítani a tagságot, ami sikerült is. Olyan csapat állt össze, akikkel jó dolgozni, ügyesek, szorgalmasak. Tavaly kénytelenek voltunk novemberre halasztani a főzőversenyt, de az idén ismét a megszokott időben, a Szent György naphoz közeli hétvégén tartjuk – mesélte Pozsár Rihárd szervező.   

Szent György napja a keresztény egyházban a legendás sárkányölő Szent György vértanú emléknapja, valamint ősi pásztorünnep is, hajdan ekkor volt az állatok kihajtásának az ideje, a pásztorok, kocsisok, cselédek szerződtetésének napja. Számos hiedelem és szokás fűződött hozzá, melyekkel az állatok egészségét, szaporodását próbálták biztosítani.

Az esemény névadója Banka Mihály egykori csókai számadó juhász, egy igazi juhászdinasztia sarja, aki más jó tulajdonságai mellett igazi mestere volt a birkapörkölt készítésének. 

A rendezvényen a legjobb birkapörköltek és birkapaprikások mellett a pálinkákat, a sós kalácsokat, az édes süteményeket, valamint a főzőhelyek kialakítását is értékelték. A zsűri külön kategóriában bírálta el a reggeliket, a sülteket és más ételeket.

A jelenlévőket élő zene szórakoztatta, a gyerekeknek pedig kreatív sarkot alakítottak ki, ahol felügyelet mellett kézműveskedhettek.

Rihárd elmondta, harminc csapat jelentkezett, és már kezdik kinőni a jelenlegi helyszínt, a művelődési otthon udvarát. Jövőre máshol, egy nagyobb területen szeretnék megtartani a főzőversenyt, és abban az esetben az érdeklődő csapatok számát sem kellene korlátozni.

A rendezvénynek számos támogatója volt, a csókai önkormányzat mellett főleg magánvállalkozók, akik nem csak anyagilag járultak hozzá az emlékversenyhez, hanem például munkával segítették azt, megvették az érmeket, díjakat adtak stb. A történéseket egy videós is rögzítette, az anyagból rövid reklámfilm készül, ami már jövőre az összejövetel népszerűsítését szolgálhatja.

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..