home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Tetőzik vagy nem
Tóth Péter
2023.04.17.
LXXVIII. évf. 15. szám
Tetőzik vagy nem

Miközben korábban azt jósolták, hogy hamarosan tetőzik az infláció, majd lassan kezd visszaesni, végül kiderült, hogy talán mégsem. Az év eleji drágulások, az áram és a gáz árának növelése megint megnyomta egy kicsit a pénzromlás ütemét. Késleltetett hatásként sok esetben ennek csak most fizetjük az árát.

Valóban vannak arra utaló jelek, hogy talán mostanában tetőzhet vagy tetőzhetett a pénzromlás üteme. A tej, a sajt és a tojás, de az üdítőital, az ásványvíz és a többi alkoholmentes ital, valamint a kávé, a tea, a kakaó sem drágult. Sőt. Mintha a verseny elkezdett volna megmutatkozni. Az ünnepek előtt egymást túllicitálva akcióznak a nagy bevásárlóközpontok, áruházláncok. A költségnyomás fokozatos mérséklődését jelezheti a külső tényező, az eurózóna inflációjának lassulása is. A hazai infláció jórészt valóban import jellegű, egy része pedig pszichés eredetű. Szerbia nyitott, így erősen importfüggő gazdaság. Az eurózónában az infláció az ősz folyamán átlépte a 10 százalékos határt, majd 2022 decemberében 10 százalék alá süllyedt. Ehhez leginkább az energiaárak csökkenése járult hozzá, míg nálunk most mutatkozik meg az áremelés hatása. Az EU-n belül sem egyforma azonban az infláció, a hazai pedig részben az energiaáraknak a következménye. A magas infláció a szerb gazdaság versenyképességének csökkenéséhez vezethet, a legnagyobb kereskedelmi partnereink ugyanis Nyugat-Európában vannak, ahol jelenleg a pénzromlás üteme csak feleakkora, mint nálunk.

A pénzromlás a szerb gazdaságnak is felfedte néhány gyenge pontját. A vásárlóerő csökkenése az infláció velejárója. A koronavírus-járvánnyal kezdődő, majd több évig tartó gazdasági válság ellenére a szerb gazdaság a tavalyi évben is GDP-növekedést tudott produkálni. Az inflációt a kormány bizonyos élelmiszerek árstopjával, a gáz és az áram árának tartósan alacsonyan tartásával, valamint az üzemanyag árának kontrolljával próbálta enyhíteni. Valójában viszont az áremelkedés növeli például a forgalmi adóból eredő állami bevételeket.

Nehéz most megállapítani, hogy tetőzött-e az infláció, vagy a helyzet rosszabbra is fordulhat. Az utóbbi hetekben több jel is arra utalt, hogy csillapodik. Közvetett tényezők is hozzájárulhatnak az infláció tompításához, ami csak fokozza a bizonytalanságot. A nemzetközi szállítási költségek, a konténerárak stabilizálódása, valamint a tengeri fuvarozási díjak visszaesése sokat javíthat az általános helyzeten. A nyersanyagok, ipari fémek, mezőgazdasági termények tőzsdei ára az egy évvel ezelőtti szint alatt van. Ez is az infláció mérséklődését hozhatja. Az ősszel elvetett gabona egyelőre ígéretes, de az a drasztikus fordulat, amely a hazai gabonapiacon előállt, mást sejtet. A világpiacon is csökkentek ugyan a terményárak, de nem olyan mértékben, mint itthon. Az ukrán gabona megjelenése valóban árleszállító hatással bírhat, ez tény. Az viszont, hogy közelebb vagyunk az aratáshoz, azt vetíti előre, hogy egyesek esetleg a létező trendeket meglovagolva próbálják indokolatlanul alacsony szintre lenyomni a terményárakat a betakarítás előtt. Május és június időjárása, valamint a globális folyamatok azonban még sokat alakíthatnak, pofozhatnak az árakon, jobbról és balról is.

Nem mellékesen a beruházásokra várhatóan továbbra is hatással lesznek a magasabb kamatlábak és a fokozott bizonytalanság. Ennek inflációs hatásait pedig a jövőben fogjuk megérezni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..