home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Télidőben is van munka az óvodakertben
Kónya-Kovács Otília
2024.01.07.
LXXIX. évf. 1. szám
Télidőben is van munka az óvodakertben

A muzslyai Hófehérke óvoda udvarán, vagy inkább a kertjében, decemberben is javában folyt a munka. Az egyik fiúcska nem győzte mondogatni, hogy ő már mennyire várta, hogy kint a kertecskében dolgozhasson. A közösségi kertészkedés amellett, hogy jó móka, a friss levegőn történik, és sok mozgással jár. Sőt, időnként a szülőket is be lehet vonni a munkába, és máris megvan a családi program.

A bevezetőben említett gyermek odafordult dr. Halbritter András Alberthez, a Széchenyi István Egyetem oktatójához, az Iskolakertekért Alapítvány munkatársához, és ezt mondta: te vagy a legjobb! A felnőttek elmosolyodtak, a vendég pedig megjegyezte, már ez megérte a nyolcórányi utat, hogy eljöjjön Muzslyára, és megtekintse az ő bábáskodásának is köszönhetően kibontakozó óvodakertet, illetve foglalkozásra invitálja a gyerekeket.

— 2014 óta próbáljuk összeszervezni az iskolakerttel foglalkozó pedagógusokat, hogy létrejöjjön egy tudásmegosztó közösség, és ne kelljen mindenkinek újra kitalálni a tipikus megoldásokat. Ha például valakinek van egy jó ötlete arra, hogyan lehet a nyári fenntartást megkönnyíteni, akkor azt adja tovább a többieknek is. Jó lenne, ha ezek a jó gyakorlatok, technikák, megoldások könnyen továbbterjedhetnének, és ezáltal minél több gyereknek elérhető lenne ez a lehetőség. A nyáron az Apáczai Nyári Akadémián tartottam előadást és műhelymunkát az iskolakert témában. Az egyik szakmai programon látogattunk el ide, a muzslyai Hófehérke óvodába, ahol felmerült, miként lehetne egy óvodakertet kialakítani. Ezt az ötletet aztán internetes, online tanácsadással tudtuk segíteni, most pedig néhány eszközzel. Az ősszel szülői összefogással létre is hozták a gyerekeknek a kis ágyásokat, melyeknek a beültetését nagyon sikeresen el is kezdték, és most is azt látjuk, milyen nagy élvezettel teszik ezt a gyerekek.

* Most mivel lepte meg a muzslyai óvodásokat?

— Elsősorban madáretetős programot tartunk, madárkalácsot készítettünk. Különféle olajos magvakat tettünk marhafaggyúba — formában elhelyezve —, melyet, ha megdermed, fel lehet akasztani a fára, és a madaraknak ideális téli eleség lesz. A gyerekek ezáltal egyfajta felelősségtudatot sajátíthattak el a környezetük élőlényei iránt. Emellett az úgynevezett télalávetést is kipróbáltuk. Egyre enyhébbek ugyanis a teleink, és sok magot el lehet vetni már ilyenkor is, aminek a csírázása nem indul meg, de ott van stabilan a földben, nem fog elfagyni. Tavasszal ezek hamarabb kikelnek, és nagyobb eséllyel lehet őket betakarítani még a nyári szünet előtt. A Luca-napra való tekintettel pedig a Luca-búza hagyományát gyakoroltuk az óvodásokkal. Búzát vetettünk, melyet ha kizöldell, be lehet tenni a karácsonyfa alá, sőt, utána akár ki is lehet ültetni az óvodakertbe.

* A további tervek érintik-e a Hófehérke óvodát?

— Igyekszünk európai uniós pályázatokból magyarországi tanulmányutat, illetve szerbiai pedagógus-továbbképzést is megvalósítani a témában — hallottuk dr. Halbritter András Alberttól.

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének is van kapcsolata az Iskolakertekért Alapítvánnyal. Hogy milyen tervek elé néznek, azt Lukács Gabriella elnök asszony vázolta fel. Mindenekelőtt elmondta, immár harmadik éve működnek együtt az iskolakerteket és az óvodakerteket felkaroló alapítvánnyal, de az első kezdeményezések mintegy 25 évvel ezelőttre tehetőek. A VMPE mellett a nagybecskereki iskoláskor előtti intézmény illetékesei is nagy örömmel fogadták a hálózatba való bekapcsolódást. Željko Cvijanović igazgató hangsúlyozta, a muzslyai óvoda nevelőnőinek nyitottsága eredményezte az óvodakertet, és a jövőben szeretnék továbbvinni ezt a jó gyakorlatot: elképzelhető, hogy más óvodákban is kialakítanak ilyen edukatív jellegű kiskerteket.

A muzslyai Hófehérke óvodában mindenki nagyon örül ennek a projektumnak, a pedagógusok is, de a gyerekek talán még inkább. Bognár Erzsébet főnevelőnő kifejtette, szinte minden évben részt vesznek a VMPE által Újvidéken megszervezett továbbképzéseken, és ott ismerkedtek meg Halbritter Andrással, illetve az iskola-/óvodakertekről is ott hallottak. Nagyon megtetszett nekik az ötlet, ezért október elején megrendezték az első munkaakciót, melyen a szülők is részt vettek, majd a gyerekekkel is foglalatoskodtak a kertecskében.

— A gyerekek lelkesen vesznek részt a munkában. Próbáljuk úgy kialakítani az egész kertet, hogy ne csak egy kert legyen, hanem olyan helyszín is, ahol szívesen tesznek-vesznek a gyerekek, szórakoznak, pihennek, esetleg tanulnak. Mi igazából az egész udvart át szeretnénk rendezni, hogy minden kis szegmense a gyerekek javát szolgálja, hogy jól érezzék magukat az óvodában.

A gyermekek őszinte megnyilatkozása között volt egy igazi gyöngyszem is, mely szerint a búza valójában a picike kukorica… Ettől eltekintve a madarak biztosan vidámabban énekelnek az óvoda táján, hiszen az oviskezek által készült eledelt csipegethetik. A kis ágyásokban pedig már javában zöldell a hagyma, de lesz mellette kövirózsa, fűszernövény, sőt már a borsót is elvetették.

A szerző felvételei

 

Iskolakertekért Alapítvány

A magyarországi mozgalom minél szélesebb körben kívánja terjeszteni és hozzáférhetővé tenni az iskolakerteket mint a fenntarthatóság és a környezettudatosság gyakorló színtereit a gyermekek, általuk pedig a társadalom minél szélesebb rétegei számára. Tagjai azt vallják, hogy ösztönözni kell a gyermekek iskolakerti tevékenység-központú tanítását, hogy munkájuk által megélhessék a jövőjükért érzett felelősséget; megtapasztalják természeti környezetünket mint életünk alapját; az együttműködés szükségességét és hatékonyságát; érezzék a generációkon átívelő tudás fontosságát, a munka becsületét.
A kertet mint élményt, kikapcsolódást, felfedezést, örömet nyújtó közeget kell megmutatni a gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt. Ezáltal a gyermekeket nyitottabbá lehet tenni a természetre, annak éves ritmusára, hatásainak befogadására, működésének megértésére. A cél a kertészkedés mint a természetet és az emberi kultúrát szervesen összekapcsoló tevékenység népszerűsítése. A kertben végzett munka összetettségénél fogva kiváló lehetőség a személyiség harmonikus fejlesztésére, a tanultak gyakorlatban való alkalmazására, a kísérletre, a kooperálásra, új esztétikai élmények és érzékelések megtapasztalására, a gyermekek kertészeti alapoktatására, ökológiai folyamatok által a legfőbb környezet- és természetvédelmi szükségszerűségek felismertetésére, az egészséges élelmiszer népszerűsítésére.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..