home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Téli ünnep
Kónya-Kovács Otília
2024.02.08.
LXXIX. évf. 6. szám
Téli ünnep

A magyarittabéiek, de a vendégeik is jól ismerik a „Káka tövén költ a ruca, jó földben terem a búza” kezdetű népdalt. Minden évben január végén, amikor összegyűlnek az Ittabéi Téli Találkozók megnyitójára, alig várják, hogy felcsendüljön a dal, és a népviseletbe öltözött lánykák széjjelhúzzák a színpad függönyeit, ezzel is jelezve, hogy kezdődik a több héten keresztül zajló eseménysorozat.


Kerekes József és Kovács Elvira (Képek forrása: A szerző és Kovács Elvira Facebook-oldala)

Így volt ez az idén is, amikor immár negyvenegyedik alkalommal megkezdődött a program. Mint Kerekes József tanácselnök hangsúlyozta, erre a rendezvényre különösen büszkék, mert már az is nagy sikernek számít, hogy negyvenegy éve létezik, és még sokáig éltetni kívánják.

— Nálunk van Bánát legrégibb ilyen jellegű rendezvénysorozata, melyet még valamikor 1976-ban Deák Ferenc, falunk szülötte indított útjára. Erre nagyon büszkék vagyunk, mert ez a településünknek az egyik legnagyobb ünnepe. Ilyenkor helyet kap a magyar mellett a szerb és a román kultúra is, mert az az elképzelésünk, hogy ezeken a téli napokon mutassuk be az együttélésnek a lényegét, hiszen itt multietnikus közösségben élünk, és mi erre is büszkék vagyunk. A megnyitón jelen lesznek a magyarittabéiek, a szerbittabéiek, a begatárnokiak, a szentmihályiak, a magyarcsernyeiek és a tordaiak. A romániai vendégeink sajnos lemondták a fellépést, de ezt az elkövetkező időszakban be fogjuk pótolni, mivel március 17-éig tart a rendezvénysorozat. Úgy készültünk, hogy minden korosztálynak minden hétvégén kínáljunk olyan programot, amely idevonzza a falu apraját-nagyját — hallottuk a falu elnökétől.

Az eseménysorozatot Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke nyitotta meg, aki szerint óriási jelentőségű az Ittabéi Téli Találkozók a helyi lakosoknak, de a környéken élőknek is. Beszédében Kodályt idézte: „Ne legyen kultúra magyarság és magyarság kultúra nélkül.” A vajdaságiak nagyok sokat tesznek ezért.

— Az, hogy negyvenegyedik alkalommal rendeznek meg itt Magyarittabén egy ilyen nagyszabású rendezvénysorozatot, azt bizonyítja, hogy jó helyen vagyunk, hogy összefogással, közösen jó dolgokat teszünk. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a magyar kultúra napjának központi vajdasági eseménye után éppen itt a szórványban beszélgethettünk arról, hogy a magyarság nélkül valójában nincs kultúra, hiszen rengeteget adtunk Európának és a világnak — nyilatkozta Kovács Elvira.

A megnyitóműsort megtisztelte jelenlétével Tóth Ramóna, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja is.

— Nem kell csodálkozni azon, hogy a Magyar Nemzeti Tanács egy ekkora múltú rendezvényt, mint az Ittabéi Téli Találkozók, aminek ma részesei vagyunk, kiemelt jelentőségűvé nyilvánított, hisz ezek a kulturális események, főleg itt a szórványban, nagyon fontosak. A kultúra ugyanis az egyik alapköve a magyarságunk megtartásának. 

Boros Beáta, a magyarittabéi Búzavirág Hagyományápoló Egyesület elnöke elmondta, mint minden évben, most is lelkesen készültek erre az ünnepségre.

— A megnyitóestünk, mivel többnemzetiségű közösség vagyunk, immár hagyományosan multikulturális jellegű, ezért csak egy tánccsoportunk lép föl, mégpedig a legidősebbekből álló, melyben most már csak lányok vannak, mert a többieket az egyetem és az iskola sajnos máshova sodorta. Így a próbákat nehéz megszervezni, akik itt vannak, azok maradtak, és továbbra is akarnak táncolni. Ma a Csavargók néptánccsoportot láthatja a közönség, és majd a záróműsoron mutatkoznak be a többiek is, további két csoportunk, valamint az iskolások és az óvodások is. A nemrég ideköltözött lelkészek elvállalták, hogy foglalkoznak a színjátszó csoporttal, és reméljük, hogy ezt is láthatjuk a záróműsoron.

Ez egy olyan rendezvénysorozat, amelynek keretében a helyi közösséggel együttműködve minden hétvégén tudunk valamilyen estet szervezni, és ami fontos, hogy nem marad ki a farsangi jelmezes bemutatkozás sem. Mi már néhány éve nem bált szervezünk, hanem a gyerekeknek farsangi napot tartunk kézműves-foglalkozásokkal, az idén pedig átadtuk az ifjúságnak a farsangi bulit. Ezenkívül kolbászfesztivál lesz február 17-én, ahol szintén próbálunk besegíteni, valamint más szervezetek is rendeznek bálokat, és ahol szükséges, ott az egyesületünk tagjai is hozzájárulnak a munkájukkal — mesélte Boros Beáta.

Buka Katalin, a Magyarittabé Jövőjéért Egyesület egyik tagja kiemelte, ilyenkor sok vendég érkezik a faluba, aminek nagyon örülnek.

— Tradicionális esemény nálunk az Ittabéi Téli Találkozók, és minden évben nagyszámú érdeklődő látogat el erre az alkalomra, már a nyitórendezvényre is. Mivel sok gyerek fellép az esten, így nagyon sok szülő, nagyszülő, de szomszéd néni, keresztszülő is eljön, és megnézi a műsort. Többféle tematikus rendezvényünk is lesz, vagyis a polgárok minden hétvégén számíthatnak valami érdekességre. Reméljük, a színház, a táncos-zenés események arra késztetik az embereket, hogy kimozduljanak otthonról, és közösségben töltsenek el egy-egy estét.

Az elhangzottak alapján leszögezhető, hogy az emberek szeretik a Deák Ferenc által megálmodott téli rendezvényt, megszokták és szívesen látogatják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..