home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Tehetséggondozás fiatal nyelvészeknek
Hodolik Boglárka
2023.01.25.
LXXVIII. évf. 4. szám
Tehetséggondozás fiatal nyelvészeknek

A Nemzeti Tehetség Program keretében a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács harmincórás, tanórán kívüli, élmény- és alkotásközpontú tehetséggondozó programot valósít meg a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban.

— A Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács már tíz éve szervez ilyen műhelymunkát általános és középiskolás diákok számára. Ez harminc, iskolán kívüli órát jelent, a tanmenetben ez nincs benne. Minden évben más tehetségterületet célzunk meg, változó témakörökkel, többek között bátorítás és ösztönzés, komplex tehetséggondozás, természettudományi ismeretek, fényképész, építész, zenész, és most van a nyelvész. Az idén a partnerünk a Kosztolányi Dezső tehetséggondozó középiskola, mivel itt a nyelvismeret és az irodalom dominál. A műhelymunkákat Tolnai Piroska, Herédi Károly és Patyerek Réka magyartanárok tartják. A diákok közül azokat válogatták ki, akik készséget, érdeklődést és adottságot mutattak az irodalom terén. Itt tehetségfejlesztésről beszélhetünk, mivel a meglévő képességeket fejlesztik tovább. A műhelyfoglalkozáson kívül művelődési eseményeken is részt vesznek majd a diákok, és egy szakmai fórumot is előláttunk. Szeptemberben kezdtük a válogatást, és ezután heti egy alkalommal tartanak műhelymunkát a tanórák után. A diákok nagyon szívesen vesznek részt ezeken a foglalkozásokon, mert a területükön mindig valami újat tanulhatnak, és így fejlődhetnek. A részvételről elismervényt kapnak, valamint a tanulók most kaptak vászontáskákat, melyeken írók vannak, és a könyvtár is kapott olyan könyveket, amelyeket a tanárok válogattak össze — nyilatkozta De Negri Ibolya, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elnöke.

— A szakmai részt mi alakíthattuk ki, és szerettük volna, ha valamilyen munkát készítenének a gyerekek. Belekóstolhattunk nyelvészeti témakörökbe, ez talán jobban érdekli őket, és kiválasztottunk egy tematikát, melyből dolgozatot készíthetnek. Igyekeztünk úgy összeállítani a munkát, hogy határfelületek legyenek, kapcsoljuk az irodalomhoz, a pszichológiához, a pszicholingvisztikához és a néprajzhoz, tehát interdiszciplináris legyen az egésznek a felépítése. Az első órák kommunikációs gyakorlatok, ismerkedős, irodalmi és nyelvi játékok voltak, majd a kolléga tartott bevezetőt a tudományos munkák írásáról. A fiatalok megismerhették, hogyan kell nekifogni, miként kell lebonyolítani a kutatást, és most kezdjük az egyes témaköröket kidolgozni. Ami a gyerekek számára érdekes lesz, azzal foglalkozhatnak a későbbiekben. Ez azért is fontos, mert az új érettségi miatt nem kell szakdolgozatot írni, viszont ezt nagyon fontosnak tartottuk, mert a továbbtanulásra való felkészülésnek egy nagyon fontos eleme, hogy dolgozatot, tanulmányt vagy egy munkát meg tudjanak írni. Jó, ha a hivatkozásokat fel tudják tüntetni, tudják, mi a plágium, hogyan kell szakirodalmat olvasni, és hogyan kell összeállítani formailag és tartalmilag — emelte ki Herédi Károly magyar nyelv és irodalom szakos tanár.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..