home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Tavaszra várva
Tóth Tibor
2013.04.03.
LXVIII. évf. 14. szám
Tavaszra várva

A fagy az idén is megtizedelte a termést — Az időjósok sem igen emlékeznek rá, mikor volt legutóbb ennyire hideg és csapadékos a március. A hónap elején még úgy látszott, hogy megérkezett a várva várt tavasz, ám a hónap tizenhatodik és tizenhetedik napján bekövetkezett nagyfokú lehűlés, majd az utána következő hóesés késleltette az élet újjászületését jelképező évszak beköszöntét. Azoknak a gyümölcsfáknak a rügyeit, amelyek a nap cirógató sugaraira már fejlődésnek indultak, a mínusz tíz fok körüli hőmérsékleten megfagytak, tönkrementek. Azoknak a gyümölcstermesztőknek a nagy részét, akiknek a terményét a tavalyi februári és áprilisi zord idő elvitte, most újabb csapás érte.

Ebből élünk

A hajdújárási Nagy Angéla és férje, Róbert a Horgos felé vezető főút mentén lévő tanyáján kétholdnyi területen őszibarack-ültevény van. Vidáman csaholva szalad elébünk a két házőrző: a nagyobbik minden nehézség nélkül tör utat magának a hóban, a kisebb a nyomában, de a lábai folyton bele-belesüppednek a fehérségbe, szinte hason kúszva közelednek felénk. Aztán ők is követnek bennünket az őszibarackosba, ahol a bokáig érő hótakarót taposva a minapi fagy okozta kár nyomait keressük házigazdáinkkal.

— Aggasztó a helyzet — mondja Angéla, miközben kettéválasztja a fáról tépett rügyet. A belseje zöld színű, tehát egészséges. — Tegnap több rügyet is megvizsgáltam, és az egészségesek között sok olyan van, amelyiknek a bibéje teljesen fekete. A hagyományos őszibarackból és a nektarinból (az úgynevezett kopasz barackból) is vettem mintákat, s azok esetében is ugyanezt tapasztaltam. A fagy mintegy ötvenszázalékos terméskiesést okozott. Néhány éve füstöléssel sikerült megmentenünk a termést, az idén azonban az éjszakai nagy szelek miatt nem lehetett ezt a műveletet elvégezni. Tavaly a fagy vitte el a termést, mindössze a család szükségleteire maradt egy kevés, piacra viszont nem jutott belőle — mondta Angéla.
A kedvezőtlen időjárás ellenére egyholdnyi területen újabb őszibarackfa-csemetéket ültettek, hiszen amint Angéla mondja, nincs mit tenni, ebből élnek. A piacon nagy a kereslet a jó minőségű őszibarack iránt, a szörpgyárak is felvásárolják a termést, tehát az értékesítéssel nem lenne baj, ha teremne az ízletes gyümölcsből.

Tarthatatlan helyzet

A hajdújárási Gulyás Oldal Andrásnak 1100 sárgabarackfája van (500 darab már harmincéves, 600 tavalyi ültetésű), továbbá mintegy ezer körtefája, de termel még almát és őszibarackot is. A fiatalabb fákon az első fagyok csaknem százszázalékos kárt okoztak, de a nagyobb fákon is egy-egy ág tíz rügyéből mindössze egy egészségeset talált.

— Tavaly mindössze 1,5 kilogramm sárgabarack termett, a többi még februárban megfagyott a különösen kemény, esetenként mínusz 28 fokos hidegben. A későbbi fagy elvitte az őszibarackot, az almát és a körtét is. Az ültetvényeim mindössze öt százalékáról takaríthattam be termést, kilencvenöt százaléka megfagyott. Az idén a januári kellemes idő hatására a sárgabaracknál már megindult a vegetáció, ám az elmúlt hetek időjárása az idei termést is tönkretette. Siralmas a helyzet. Ha még egy-két ilyen évünk lesz, nem tudom, mi lesz velünk, gyümölcstermelőkkel. A kiadások óriásiak, az almát viszont nem lehet eladni. Alig termett egyvagonnyi almám, de még az egyharmada vevőre vár. Nem szoktam panaszkodni, de ez a helyzet már-már tarthatatlan — kesereg.

Felteszi a kérdést, hogy a gyümölcstermelőkről miért nem visel senki gondot, néha úgy érzik, teljesen magukra vannak hagyatva.

— A 90-es évek végén, a 2000-es évek elején a belvíz tönkretette az őszibarackfáimat és az almafák egy részét. Mindezt jelentettem az illetékes szervnél, de kártérítést nem kaptam, pedig rendszeresen fizetem a lecsapolási illetéket. Bosszant, hogy a gyümölcsösökre nincs területalapú támogatás. Ebben az ágazatban sokkal nagyobb a befektetés, mint a gabonatermesztésben, a kockázat is jóval jelentősebb, az említett támogatás azonban ránk nem vonatkozik — mondja.

Csak a Mindenható segíthet

A horgosi Berényi Árpád kezdetben csak hobbiként termelt sárgabarackot, majd amikor látta, hogy a kitanult szakmája, a tévészerelői szakma leáldozóban van, gondolt egyet, beültette földjét, majd a kezdeti sikereken felbuzdulva további területet vásárolt. Akkoriban (1997-ben) ötszáz fáról gyakran 30 tonna termést is leszüretelt, mi több, amikor a gyümölcs egy része elfagyott, akkor is 5-6 tonna mennyiséget betakaríthatott. Jelenleg idősebb, tizenhat éves és fiatalabb, hároméves telepítések is vannak a  gyümölcsösében. Az elmúlt tizenhat év alatt háromszor: 2002-ben, tavaly és az idén fagyott el a termés száz százaléka.

— A tavalyi februári fagyok után megmaradt 10-15 százaléknyi termést az áprilisi fagyok vitték el. Az illetékesek azt ígérték, megtérítik a kárt, de azt hiszem, csak a lecsapolási díjat ütemezték át. Az államtól nem számíthatunk semmiféle segítségre. 2002-ben 50 márkának megfelelő összeget kaptunk fagykárra. Szívesen biztosítanám az ültetvényt, de úgy tudom, fagykár ellen nem köthető — vélekedik.

Úgy látszott, hogy az idén szép termés lesz, de a 16-ai és 17-ei kemény fagy keresztülhúzta a gazdák számítását.

— Az aszály miatt a nyáron rengeteget locsoltam, az ágakat még áprilisban visszavágtuk, napszámosokat is fogadtam abban bízva, hogy a befektetés az idén megtérül. A kajsziról tudni kell, hogy megesik, hogy elfagy, de olyasmi még nem fordult elő velem, hogy két egymást követő évben is odavesszen a termés. Szerintem csak a Mindenhatóhoz fordulhatunk fohásszal, hogy többé ilyen ne forduljon elő — mondta Berényi gazda.

Ne szórjuk a pénzt!

A télies időjárás legkevésbé talán az almát viselte meg. A királyhalmi Bata Csaba tíz hektáron nyolcfajta téli almát termel.

— A fák pihennek, a mostani hó és a hőmérséklet az almának nem okoz kárt. A múltkori mínusz 8-9 fokos hőmérséklet a csonthéjas gyümölcsöket nagyon megritkította, az almában azonban elenyésző, a termésmennyiséget nemigen befolyásoló kárt okozott. A mostani hóesés, bármennyire hihetetlenül hangzik is, jó a fáknak, és az elvetett burgonyát, búzát, rozsot, árpát is megvédi. Az alma később fog virágozni, hiszen nincsenek 17-18 fokos melegek, hogy kibújjanak a virágai. Nekünk jó, ha később érik be az alma, mert akkor a tárolási költségek kisebbek. A meggyet, cseresznyét, őszi- és sárgabarackot jelentős kár érte: az utóbbiból az idén sem iszunk pálinkát — véli a termelő.

A tavasz beköszöntével megkezdődhet a növényvédelem. Bata gazda már évek óta semmilyen mérget sem használ virágzás előtt, virágzás után is csak akkor, ha elkerülhetetlenné válik.

— Addig nem avatkozunk be, amíg kritikussá nem válik a kártevők létszáma. Mindenkinek ajánlom, hogy alkalmazzon növényvédő szakembert, aki takarékoskodni is tud, és segítségével biztonságosabban termelhetünk. Ha nincs szükség arra, hogy rovarölő szerekkel permetezzünk, akkor feleslegesen ne szórjuk a pénzt. Ma már örülhetünk, ha 30-35 euróért elviszik a termést, az már régen volt, amikor három márkát fizettek érte. Az újratermelési anyagok ára egyre csak emelkedik, a gyümölcs ára viszont évek óta ugyanannyi — mondta Bata gazda.

Itt az ideje az első permetezésnek

A korábbi szép idő hatására a csonthéjasok előrehaladott vegetációs állapotba kerültek, megindult a virágképződés, ám a mínusz 10 fok körüli fagy kárt tett a piros bimbóban lévő rügyekben. Rügymetszet-végzés során megfigyelhető, hogy a zárt rügyben a bibe sötét színű, ami károsodásra utal. Gulyás Nándor hajdújárási gyümölcstermesztő mérnök elmondta, hogy a sárgabarack — fajtától függetlenül — 95 százalékban károsodott, az őszibaracknak a később érő fajtáit károsította a fagy, a szilvának pedig a Stanley fajtájánál figyelhető meg enyhébb fagykárosodás — ennek ellenére jó termésre lehet számítani. A meggy és a cseresznye sok virágot hoz, s ha a meglévő virágok 15-16 százalékából termés lesz, akkor az jó eredménynek számít.

— Az almánál több dologra kell figyelni. Az idared alma tavaly elfagyott, így a fák szabadon hajtottak, fejlődtek. Ezért az idén a fa sokkal több termést hoz, de apró lesz, nem eladható, nem piacképes. Ha viszont most sok alma lesz, akkor jövőre kevés terem majd. Ajánlatos rügyritkítást végezni — ez történhet mechanikusan és vegyi úton is. A vegyszeres rügyritkítás olcsó, és a kellő mennyiségű rügyet hagyja a fán. Tudni kell azonban, hogy mikor, mivel és milyen dózisban permetezzünk. Az almásban most van itt az ideje az első permetezésnek. A vízhez baktérium- és gombaölő szerként rezet kell adni, a most rajzó Ilonca nevű kártevő ellen pedig 1000 liter vízhez egy liter Frigocur Ultimate nevű hormont kell adagolni, hogy felgyorsítsa a nedvkeringést a növényben. Miután elvégezték a metszést és a műtrágyázást, az említett permetezésen kívül a termelőknek más teendőjük egyenlőre nincs — mondta a szakember.

És persze bízniuk kell abban, hogy az idén újabb csapás már nem sújtja őket, s néhány hónap múlva leszüretelhetik munkájuk gyümölcsét: a mosolygó almát, csengő barackot, szóló szőlőt.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..