home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Tavaszi böjt és méregtelenítés gyógynövényekkel
Ivanics Elizabetta
2024.02.22.
LXXIX. évf. 8. szám
Tavaszi böjt és méregtelenítés gyógynövényekkel

Az év eleji, tavaszi hetek és hónapok a legalkalmasabbak arra, hogy méregtelenítéssel gondoskodjunk testünk, szervezetünk megújulásáról. Ennek legtermészetesebb módja a gyógynövényekkel való tisztulás és böjtölés.

A méregtelenítő böjtök lényege, hogy a többnapos kúrák során eltávolítunk a szervezetünkből minden olyan anyagot, amelyre nincs szüksége: salakanyagokat és felesleges tápanyagokat. Az önmegtartóztatás eredményeként javul az általános közérzetünk, nő a teherbírásunk. Legfontosabb a sok, napi legalább 3 liter folyadék! Erre leginkább a gyógynövényes teakeverékek és a zöldség-, valamint gyümölcslevek alkalmasak.

A böjt negyvenkét napig tart, vagyis hat hét egy tisztítókúra, egy teljes sejtcsere testünkben, egy lehetőség, hogy sejtjeink új információt közvetítsenek a mestermirigyünknek (agyalapi mirigy, hipofízis), tehát a böjt lehetőség a megújuláshoz, az újjászületéshez.

Csalán — A legtöbben gyomnövényként tartják számon, pedig rengeteg betegségre, bajra gyógyír. A csalánszőrökkel borított levél és a gyökér ásványi sókat, például káliumot és kalciumot, vasat, szelént tartalmaz, de kávésavban, kovasavban, telítetlen zsírsavakban és karotinban is gazdag. Az egyik legjobb vértisztító növény, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. A régi módszert, hogy a fájó végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használják. A vese- és hólyagkőképződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz. A gyökeréből készült tea megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését, növeli a vizelet mennyiségét, felére csökkenti a vizelési ingert, gyorsítja a vizeletáramlást. Vércukorszintet csökkentő tulajdonsága is van. Fokozza a szervezet ellenálló képességét. Allergiás betegségeknél is hatásos. A hathetes, vértisztító csalánteakúra alatt napi egy csészével kell fogyasztani reggel. Vese- és hólyaghomokhajtásra 1 liter csalánteát egy óra alatt meg kell inni (1 liter víz + egy púpozott evőkanál teafű). Vízhajtásra elég reggel egy csésze, ha intenzívebb kúrára van szükség, egy hétig minden délelőtt fél liter teát kell meginni. Az első csészével reggel, étkezés előtt egyszerre, a második csészével a délelőtt folyamán elkortyolgatva. Húgyúti tisztításra tíz napon keresztül napi két csészével étkezések között. Lázcsillapításra naponta három csészével étkezések között. Gyomor- és bélhurut esetén, gyulladáscsökkentésre naponta egy csészével három-négy napig. Vérképzésre naponta egy csészével éhgyomorra. Prosztatamegnagyobbodásra napi egy csészével a reggeli órákban.  Székrekedésre este egy csészével. Emésztésjavításra egy hónapig minden reggel egy csészével. Máj és epebántalmakra reggel éhgyomorra, minden másnap egy csészével egy hónapon át. A lép betegségeire egy hétig mindennap egy csészével.

Csalánlé — Gyümölcscentrifugában kell kipréselni egy tálkányi friss csalánhajtás levét, majd összekeverni egy pohár vízzel. Naponta kétszerre kell meginni étkezés előtt. Ekcéma, pikkelysömör gyógyítható vele. Ezekre még iható a csalán, orvosi veronika, zsálya, zsurló egyenlő arányú keverékéből készült tea napi egy csészével. Torokgyulladás esetén naponta többször lehet gargarizálni vele (fél liter víz, egy púpos evőkanál szárított csalánlevél és egy evőkanálnyi szederlevél). Igen jó köptető is. Ülőfürdőként aranyérre vagy reumára, borogatóként pedig bőrkiütésekre használható. Lemosóként hajhullás és korpásodás megelőzésére, valamint hajzsírosodás ellen jó. A kovasavtartalma erősíti a hajhagymákat, a kötőszöveteket és a körmöket. Fiatal leveleit pattanásos arcgőzöléshez szedjük. Friss leve csillapítja a rovar- és csaláncsípés utáni viszketést.

Nyírfa Leveleit, rügyeit és nedvét főként vese- és hólyagbetegségek ellen, valamint a szép bőrért és hajért alkalmazzák. Különösen hólyaggyulladás, vesegyengeség, vesekő, köszvény, reuma, ödéma és ekcéma, bőrallergiák esetén vetik be, valamint a cukorbetegség enyhébb megnyilvánulásainál, köhögésnél és hasmenésnél éppúgy segítségül hívják, mint hajhullásnál és korpa ellen. Ha több héten át naponta három csészével iszunk a nyírfateából, egyes esetekben akár a vesekövek is feloldódhatnak. Ha makacs bőrbetegségben szenvedünk, ihatjuk is a nyírből készült főzetet, de lemosás vagy fürdő formájában is használhatjuk. Akut betegség esetén naponta egy-két csészével fogyasztható. A húgyhólyag bakteriális és gyulladásos megbetegedései esetén napi két-három csészével iható, amíg a tünetek el nem múlnak. Reumára is jó, ilyenkor tisztítókúra végezhető vele: hat hétig naponta két csészével ajánlott, egyet délelőtt, egyet délután. Megelőzésre hetente egy-két csészével iható: serkenti a veseműködést, a méregtelenítést.

Mezei zsurló — A gyógynövények közül a legtöbb szilíciumot tartalmazza. Ha a testünk számára szükséges mennyiségben van jelen, akkor mutatkoznak meg a mezei zsurló szilíciumának hatásai, és maradéktalanul be tudja tölteni fontos szerepét a körmök, a haj és a bőr egészségében. A vesegyulladás, illetve vesehomok esetén is fogyasztható a zsurlótea. Emellett gyógyteáit húgyhólyag-, emésztőrendszeri és prosztatabetegségek kezelésére használják. A kötőszövetek, polipok és vérzések kezelésére is jó, erős havivérzések és orrvérzések esetén. Ülőfürdőként, valamint a sebgyógyításban borogatásként is hatásosnak bizonyulhat. A zsurló finom vizelethajtó hatással bír, segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből, miközben nem mossa ki az értékes összetevőket és az ásványi sókat. Ez a tulajdonsága közvetve a fogyás eszközévé is teszi — a jobb méregtelenítés hatékonyabb anyagcserét eredményez, mely viszont megkönnyíti a felesleges kilók távozását. A zsurló felhasználásának legegyszerűbb módja, ha szárított hajtásaiból infúziót készítünk. Egy evőkanál zsurlót fel lehet önteni forrásban lévő vízzel, és körülbelül 10-15 percig főzni, majd leszűrni. Erősebb főzet is készíthető — vízzel leöntött zsurlót forralunk 20 percig (2 csésze víz és 2 evőkanál szárított levél), és állni hagyjuk egy éjszakán át. A zsurló infúziója és főzete nemcsak ivásra alkalmas, hanem külsőleg, bőr- vagy hajmosásra is használható.

Ne feledjük el: testünk és lelkünk összhangban működik, így nagyon fontos, hogy tudatunkkal és gondolatainkkal is segítsünk testünk méregtelenítésében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..