home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Tanulás, fejlesztés, mozgás
Tóth Lívia
2021.08.16.
LXXVI. évf. 32. szám
Tanulás, fejlesztés, mozgás

Tavaly tartották meg először Csókán a Tanulj velünk! gyermektábort, mely főként a logopédiára, a NILD tanulási terápiára és a mozgásfejlesztésre épült. A program már akkor is nagy népszerűségnek örvendett a szülők és a gyermekek körében, de az idén annyian jelentkeztek, hogy a foglalkozások vezetői — Pozsár Süveg Karolina csókai gyógypedagógus, logopédus, valamint Síposné Zubrecki Zsuzsanna csókai származású, Budapesten élő tanítónő, gyógypedagógus — kétszer ötnapos váltásban fogadták az érdeklődőket.

— 45 és 50 között volt a jelentkezők száma, akik közül többen mind a két táborban részt vettek. A tíz teljesen különböző felépítésű napon más-más fejlesztési területeket helyeztünk előtérbe akár a logopédia, a NILD tanulási terápia, de még a mozgások szintjén is. Tíz különálló feladatsort hoztunk, éppen azért, hogy azok a szülők, akik a kéthetes intenzív fejlesztésre adnák be a gyermeküket, megtehessék ezt — mesélte Zsuzsanna, majd hozzáfűzte, az óvodás korosztályt várták négy—hat éves korig, emellett az iskolai előkészítősöket és az iskolásokat 1—4. osztályig.

* Mivel sokan már tavaly is itt voltak a táborban, önök év közben tartották-e a kapcsolatot a családokkal, vagy a résztvevők esetleg kaptak-e elvégzendő feladatokat, gyakorlatokat?

— Van egy zárt Facebook-csoportunk, ahol folyamatosan kommunikálunk az érdeklődőkkel, ötleteket, olvasnivalót adtunk a szülőknek, tanácsokat kérhettek, illetve felkereshettek bennünket a problémáikkal. Azt vettük észre, hogy a legtöbben még a csoporton belül is zárkózottak, nyilvános beszélgetésre nem igazán invitálhatjuk őket, inkább privát üzenetben nyílnak meg. Írtak nekünk, beszámoltak a gyerekekről, az iskolai sikereikről. Sokszorosan kapjuk vissza azt a szeretetet, amelyet mi nyújtunk. Ez nagyon jó élmény, és erőt ad nekünk a folytatáshoz — hallottam Zsuzsannától és Karolinától, majd rátértünk annak összegzésére, hogy mi mindennel foglalkoztak a táborban.

Karolina: — A logopédiai órákon főleg arra összpontosítottunk, hogy gördülékenyebben folyjon a kommunikáció azoknak a gyerekeknek, akik egy kicsit szorongóbbak, vagy nehezebben tudják a gondolataikat megfogalmazni. Mivel a hangfejlesztés egyéni vagy kiscsoportos foglalkozás, mi pedig többen voltunk, előkészítő gyakorlatokat végeztünk, mint az ajak-, a nyelv- vagy az arcizomerősítés. Természetesen mindegyik játékos formában történt. Emellett volt mozgásfejlesztés, mert például a keresztezett mozgások összerendezése sok kisiskolásnak is gondot okoz. Minden reggel mesével kezdtünk, olyan történeteket hoztam, amelyeknek van tanulságuk, valamint az uzsonna után is mesét olvastunk, és közösen megbeszéltük. Azt tapasztaltam, hogy a gyerekek szeretik a meséket, odafigyelnek, lenyugszanak, amíg hallgatják őket.

Zsuzsanna: — Nálam a NILD tanulási terápiára épülnek a foglalkozások, és minél több technikát próbáltam behozni. Mindennap volt egy vizuális technika, ahol megnéztem a gyerekek erősségeit, gyengeségeit, az óra pedig a motivációra épült. A 2 x 45 perces foglalkozás valójában agytorna, a jobb és a bal oldal, illetve ennek az összerendezése. A NILD tanulási stratégián belül auditív differenciálásra épülő gyakorlatok is vannak, fonológiai tudatosságot is fejlesztünk, rengeteg taktilis feladatot hozunk, mert az a lényeg, hogy minél több érzékszervet bevonjunk, de azért nálam is rengeteget mozogtunk. 2021. legnagyobb találmánya eszközszinten a Pop It, mely jelen volt a táborban. Ez egy logikai stresszoldó társasjáték, mely egyúttal remek fejlesztési eszköz is, ha megfelelően alkalmazzák. Mi a szülőknek kisvideókban megmutatjuk, mennyi mindenre lehet ezt a találmányt használni. A gyerekek haza is vittek feladatokat, nagyon aranyosak, mert otthon megmutatják a mozgásokat, és gyakorolnak a nagymamával, az anyukával. Az idén még két új eszközt sikerült beszerezni, az egyik a sportpoharas módszer, mely magyarországi találmány, játékosan tanulnak vele, akár mozgásórán, akár a foglalkozásokon.

Karolina: — A másik az ejtőernyő, mely mindennap itt van a reggeli meseolvasástól a nap végéig, és mondókázás, éneklés, ritmusfejlesztés közben egyaránt használjuk.

Zsuzsanna: — Hoztunk Montessori-eszközöket is, amelyekkel könnyebbé válik a számolás, sőt, az önellenőrzést is megtanulja általuk a gyerek. Van még a Mozgáskotta program, melyet szintén elvégeztem, vagyis már valóban nagyon széles és színes a kínálatunk.

Karolina: — Rengeteg saját eszközt is készítettünk, melyeket szintén behoztunk a foglalkozásokra.

* Mekkora felkészülés szükséges erre a táborra?

Karolina: — Én már egy fél évvel előtte elkezdem átgondolni, milyen foglalkozások legyenek, és másfél-két hónapomba telik, mire az eszközöket hozzárendelem ehhez. A kézműveskedést inkább levezetésnek szánjuk a nap végén, de azt is meg kell tervezni. A résztvevők a tábor végén kapnak egy feladatcsomagot, melyet külön dolgozunk ki az óvodásoknak és az iskolásoknak.

* Vannak-e már új tervek, elképzelések a következő évre?

Zsuzsanna: — Szeretnénk a mostani programot az AIT-hallásterápiával kibővíteni, mert sok gyereknek gondja van a hallási figyelmével. Mi gyógypedagógusok vagyunk, részképességeket fejlesztünk, és öt nap alatt is jelentős eredményeket lehet elérni. Tudjuk, kevesen tehetik meg, hogy hetente Szegedre vigyék a gyermeküket fejlesztő foglalkozásokra. Azon is gondolkodunk, hogy jövőre egyetlen tábor legyen, de az tíz napig tartson.

A két oktató a beszélgetés végén megköszönte a támogatást a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületnek és a csókai Peki pékségnek.

Pop It: Készségfejlesztő, stresszlevezető, nyomkodós játék. A szilikonból készült lapocskán végtelenszer ki lehet pukkasztani a buborékokat, de társasjátékként is használható.
Sportpohár (speed cups): Gyorsaságra és ügyességre épülő egyéni vagy csapatjáték. Javítja a szem és a kéz koordinációját, a reakcióidőt, a játékos mindkét agyféltekéjét használja.
Montessori-eszközök: Segítségükkel a kisgyermekek játékos formában ismerkednek meg a különböző színekkel és formákkal, emellett a szem-kéz koordinációjuk is fejlődik.
Magyar Mozgáskotta Módszer: A kisgyermekkor testi és pszichológiai sajátosságaihoz alkalmazkodva játékos módon fejleszti a gyermek testi, kognitív, affektív és viselkedéses funkcióit.
AIT (Auditory Integration Training): A módszer egy nemzetközileg elismert hallásterápia, mely eredményesen alkalmazható autisták és tanulási zavarral küzdők esetében is. A hallási ingerfeldolgozás minősége sokszor meghatározó a speciális magatartási, pszichés és tanulási problémák esetében.
NILD tanulási terápia: Komplexen és integráltan, szimultán fejleszti a tanulási folyamat minden szakaszának funkcióit, a tanuláshoz szükséges részképességeket.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..