home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Szülői hibák (2.)
Pap Ágota pszichológus
2018.04.02.
LXXIII. évf. 13. szám
Szülői hibák (2.)

Fegyelmi erőfeszítéseink sokszor ellenünk fordulnak,

ezért különösen fontos, hogy bizonyos helyzetekben mérlegeljünk, érdemes-e megnyernünk a „csatát", vagy inkább tartalékoljuk magunkat a „harcra" — de semmiképp se a háborúra! Mindezt úgy, hogy közben egy pillanatig se feledje a gyerkőc, hogy mi vagyunk a szülők. Hogyan érthetjük ezt el, illetve mire érdemes odafigyelnünk?

Elsősorban — főleg azért, mert példamutató szerepünk is van — legyünk mindig őszinték. A féligazságok még beleférnek, viszont ne hazudjunk a gyereknek. Ha ugyanis azt érzi, hogy megbízhat bennünk, ez a később felmerülő gondok megoldásában nagy segítségünkre lehet.

Legyünk következetesek: ha már fenyegetünk, akkor azt bizony be is kell tartanunk, különben mindaddig megmarad a „helytelen” viselkedés, amíg be nem következik az, amitől a gyerek tarthat. Ha legközelebb is előfordul a nemkívánatos viselkedés, emlékeztethetjük őt, hogy mi is történt legutóbb (ennek persze csak akkor lehet hatása, ha annak idején beváltottuk a fenyegetést). Mivel a gyerekek — a felnőttekkel ellentétben — gyorsan elfeledik a csínyeket, jó, ha a büntetés azonnali következményekkel jár, és nem másnaptól kezdődik.

Sok családban bevált módszer az úgynevezett házi szabályzat, melyet a szülők a gyerekekkel együtt fogalmazhatnak meg, vagyis mindenki számára világos lehet, hogy bizonyos tettek milyen következményekkel járhatnak, illetve még inkább fontos, hogy mindenki tudja, milyen elvárásoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy elkerülje a vitát, haragot, büntetést... Ami a szabályokat illeti, nem érdemes hússzal kezdeni, legyen eleinte csak néhány.

Megjutalmazni se feledjük el a gyermeket. Már érzem is, hogy ezer kérdés motoszkál most az olvasóban, de egy bizonyosan: mivel? Jutalmazásra gyakran sor kerülhet, nem kell csak az ünnepnapokra hagyni. Ez lehet egy apró ajándék, egy közös vásárlás, a kedvenc tévéműsor, fogócska a kertben, kerékpározás egy ismeretlen helyen (közben felfedezőt játszva) stb. — de mindenképp a minőségi együtt töltött időre helyezzük a hangsúlyt. S a jutalmazás akkor helyes, ha nem előre bejelentett, hanem egy utólagos megerősítése valaminek, amit mi értékesnek, fontosnak tartunk.

Ha az önuralom elvesztésének határán állunk, érdemes egy kicsit kitörni a helyzetből: például menjünk át egy másik szobába (mindaddig, amíg a gyermek biztonságban van), lélegezzünk, számoljunk el akármeddig (előbb tízzel kezdjünk), bízzuk a gyereket egy kicsit a másik felnőttre (amíg meg nem nyugszunk). Ez azért is fontos, mert a gyerekek gyakran nem értik meg a hosszas magyarázatokat, érdemes ezért a korlátokat, szabályokat is röviden, érthetően megmagyarázni. Mindezek mellett is sokszor igen rosszul érezzük magunkat a bőrünkben. Mindannyian hibázunk, nem érdemes hosszasan büntetni magunkat emiatt. Ilyenkor érdemes csak annyit mondani: Tudom, hogy olyat tettem/mondtam, amit nem kellett volna. Kérlek, a továbbiakban próbáld meg betartani a megbeszélt szabályokat...

Ahogyan nekünk, felnőtteknek is szükségünk van időre, úgy a gyerekeknek is. Vagyis adjunk nekik időt, hogy leszokjanak arról, amit mi magunk is zavarónak találunk. Ha következetesek vagyunk, és türelmesen elismételjük minden alkalommal — mindenképp többször — az elvárásainkat vagy az értékrendszerünket (pl. a gyerek mindig köszönjön, ha valahova bemegy, s ugyanígy, ha valahonnan távozik), akkor kitartásunkat, minden erőfeszítésünket változás fogja követni.

 

A mi felelősségünk gyermekünk nevelése.

 

Megeshet, hogy tudattalanul sebet ejtünk gyermekeinken, mert talán a saját szüleinket is gyakran túlidealizáljuk vagy éppen leértékeljük. Ha túlidealizálunk, azaz felnagyítjuk az édesanya és/vagy édesapa pozitív tulajdonságait, akkor gyakran nem merjük kimutatni negatív vagy valódi érzéseinket, mert attól tarthatunk, hogy ezzel csalódást okozunk. Így gyermekünk sem meri majd kimutatni a saját, valódi érzéseit, helyette inkább elfojtja őket. Az ilyen szülőtől aztán általában nehezebb is a leválás, a függetlenedés. Ezzel szemben a leértékelésnél éppen ennek az ellenkezője játszódik le: a szüleink negatív érzéseit figyeljük, őket ezért alsóbbrendűnek tartjuk — ezzel pedig valójában a saját felsőbbrendűségünket tápláljuk. Ennek az lehet a következménye, hogy önmagunk felé is túlzott elvárásokat támasztunk — sohasem tudunk elég jók lenni —, ezért egy állandósuló elégedetlenséget érzünk magunkkal szemben.

Vekerdy Tamás azt ajánlja, hogy ismerjük meg a saját gyermekünket, és szeressük őt. Megismerésen azt értjük, hogy figyelemmel kísérjük őt, és nem a saját elvárásainkat aggatjuk rá, hanem egyszerűen ott vagyunk mellette, figyeljük. Hadd lehessen a gyermek az, aki, és támogassuk őt ebben. Adjunk neki boldog gyermekkort! Fontos, hogy higgyünk benne, hogy elfogadjuk őt a hibáival együtt is, hogy elhiggye, ő is valaki, akinek számítanak a gondolatai, a véleménye. Ezenkívül akkor is álljunk ki mellette, ha nem értünk vele egyet — hiszen ezt majd külön megbeszéljük vele —, legyünk a szövetségesei. És magunkban is tudatosítsuk, hogy az aktuális cselekedete nem egyenlő a gyermek egészével. Azt is meg kell tanulnia, hogy hibázni emberi dolog, a tökéletlenség pedig nem bűn.

Ha azt látjuk, hogy gyermekünk szorong, akkor érdemes átgondolni, hogyan lehet ezen változtatni. Néha iskolát, tanítót, pedagógust kell cserélni. Cselekednünk kell, mert a gyermekkori szorongások a későbbi problémamegoldásokra is hatással vannak.

Mindemellett a szülő boldogsága is fontos. Ehhez el kell fogadnunk, hogy a gyerek iszonyatosan fárasztó, és az utolsó csepp vérünket is kiszívja. Viszont nem kell mindennek megfelelnünk, próbáljunk olyan szülők lenni, akik élvezik az életet, amíg a gyerekeikkel hülyéskednek, birkóznak vagy a dombról gurulnak lefelé.

(Vége)


Nyitókép: Flickr.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..