home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Szülésfelkészítés meseterápiával
Szakáll Laura
2022.03.14.
LXXVII. évf. 10. szám
Szülésfelkészítés meseterápiával

A mese csupán a XVIII—XIX. század óta szól elsősorban a gyerekeknek. A felnőttek ugyanúgy foglalkozhatnak mesével, ezek a történetek az önismeretben is segítséget nyújthatnak. Terápiás célokkal is alkalmazzák az izgalmas és tanulságos történeteket. Minden életszakaszban, különböző élethelyzetekben is hasznos lehet a meseterápia. Vajdaságban a tavasszal indul el a Hangolódó — meseműhely várandósoknak elnevezésű foglalkozássorozat, mely a mesék segítségével készíti fel a kismamákat a szülésre. A műhelymunkát Ricz Dencs Tünde meseterapeuta és Vígi Sára dúla vezeti majd.

A mese mint útmutató

Ricz Dencs Tünde mentálhigiénés szakember, pszichodráma-vezető, alkotó-fejlesztő meseterapeuta a következőket mondta a kezdeményezésről:

— A Hangolódó foglalkozásaira a várandósságnak abban a szakaszában várjuk a kismamákat, amikor már túl vannak az első izgalmakon, tehát a 12. hét betöltése után. Ez minden értelemben első alkalom Vajdaságban, hiszen korábban többen is foglalkoztak várandós hölgyekkel, de úgy, hogy ennek önismereti jellege legyen, és az önismereti módszerek közül a meseterápiát használjuk, ilyen még valóban nem volt. Ez egy hat alkalomból álló sorozat, mely során végigjárjuk azt az utat, amelyet a várandósság mint normatív krízis egyébként is magával hoz. Valakinek a lányából valakinek az anyjává válunk, és nagyon lényeges, hogy ez a fázis hogyan zajlik le a lelkünkben. Nyilván azokra a szakaszokra is rátekintünk, amelyek egyébként is jellemzik a várandósságot, mint a befogadás, megtartás vagy formálás és elengedés. Ezekben a feladatokban a meséknek van egy támogató, utat mutató, olykor korrekciós erővel bíró funkciójuk is. Ez egy zárt csoport lesz, a résztvevők, akik jelentkeznek, vállalják, hogy a hat alkalmat végigcsinálják, ha lehetőségük van. Az első összejövetelt mindenképp annak fogjuk szentelni, hogy megismerjük egymást. Ennek érdekében mindenféle gyakorlatot hozunk, valamint minden alkalommal egy-egy mesére építjük a foglalkozásokat. A mesében létrejövő események lesznek azok, amik elindítanak bennünket a belső úton, mely mentén a kérdéseinket feltesszük és megválaszoljuk. Könnyed, de sok értéket és sok útmutatót átadó foglalkozás lesz. Mindezt ezúttal nem egyedül, hanem egy dúlával, Vígi Sárival csinálom, aki nemcsak a mesékben jön velünk, hanem a várandósság során felmerülő egyéb kérdésekben is ott lesz, támogató erővel.

* Milyen mesékkel dolgoztok a foglalkozásokon?

— Mindenképp olyanokkal, amelyekben a nőnek jut a központi szerep, tehát a nővé váláson, az anyává váláson van a fő hangsúly. A mesehősnőnek ezt az utat kell bejárnia. Támogató erővel bírnak a teremtéstörténetek is. A várandósság alatt, a szülés aktusa során, valamint az első időszakban létrejövő kötődési mintázat befolyással van az egész életre. Amikor a várandós nőket támogatjuk, akkor a jövőt támogatjuk abban, hogy olyan generációk szülessenek, amelyek magabiztosak, jól tudnak kötődni egymáshoz, illetve a közösségben is jól tudnak működni.

* Az élet mely területein alkalmazható még a meseterápia?

— Nyugodtan mondhatom, hogy az élet bármely területén használható. A meseterápia azon az elven alapszik, hogy a mesékben minden benne van, ami az élethez kell. Én úgy szoktam mondani, hogy a mese egy térkép, amely utat mutat ahhoz az életszakaszhoz, ahol éppen tartunk. Ennek függvényében meséltem egészen pici gyerekeknek és szépkorúaknak is. Ha a mese szót halljuk, akkor általában gyerekekre gondolunk. Fontos, hogy az olvasók is tudják, a mese a XVIII—XIX. századig kizárólag felnőttműfaj volt, azzal a céllal, hogy a felgyülemlett tudást és tapasztalatot átadja a következő generációknak. Később vált a gyerekek műfajává is. Hála istennek, mostanában már reneszánszát éli abban az értelemben, hogy egyre többen gondolják, a mese nemcsak szórakoztat, hanem terápiás jelleggel is bír. Fontos elmondani, hogy a mese még soha senkit nem gyógyított meg, hanem a mesébe zárt képek vagy kódok azok, amelyek megfelelő kérdések mentén tudnak útmutatóvá válni. Nekem csak pozitív tapasztalatom van, akár az online térben, akár a személyes találkozások mentén. Jelenleg négy csoportban dolgozom mesékkel, ezek a csoportok nagyon nagy szeretettel várják az embereket, hatalmas utat tesznek meg azok, akik ezzel a módszerrel ismerkednek, indulnak el az önismeretük útján.

Segítség a kismamának, hogy megtalálja a saját útját

Ricz Dencs Tünde a meseterápiás foglalkozásokat Vígi Sára dúlával közösen tartja. Sára a várandósság során felmerülő egyéb kérdésekben is a kismamák segítségére lesz.

— A második gyermekem születése után fogalmazódott meg bennem, hogy nem szeretnék visszamenni a napi 8 órás munkába, hanem inkább a várandóssággal, a kismamákkal, az anyákkal foglalkoznék, azokkal a nőkkel, akik a családtervezés folyamatában vannak. 2021 nyarán érkeztem meg a dúlaságba. Szerintem ez egy soha le nem zárható út. Nagyon-nagyon sok tanulnivaló vár rám, az őszre kezdem a mentálhigiénés segítő szakirányt, tehát teljes hivatásváltásban vagyok, mert egyébként a vizuális kultúra szakembereként végeztem Szegeden. Már sokféle tanulmány született arról, hogy a dúla jelenlétének milyen hatása van a kismamára és az anyai létre. Ezek nagyon pozitív kicsengésűek. Az egyik legfontosabb, hogy a dúla jelenléte megerősíti a kismamát, a várandósokat abban, hogy amit éreznek, átélnek, az mind releváns. Nálunk, Szerbiában a dúlákat még nem engedik be a kórházakba a szüléshez, így mi most abban tudjuk segíteni az édesanyákat és a kismamákat, hogy hogyan készüljenek a szülésre. A dúla soha nem ad tanácsot, nem mondja meg, hogy a kismama mit és hogyan csináljon, hanem abban segíti, hogy megtalálja a saját útját. Mindenkinek más a hasznos, más válik be.

* A meseterápiás foglalkozássorozat alkalmával hogyan segíted a résztvevőket?

— A cél az lesz, hogy a kismamák egyfajta önismereti úton vegyenek részt, ahol a foglalkozások menete a várandósság három trimeszterére fog fókuszálni. Mi Tündével abban fogjuk segíteni a kismamákat, hogy meg tudják fogalmazni azokat a folyamatokat, amelyek végbemennek bennük. Én abban látom a szerepemet, hogy a szeretetteljes, ítélkezésmentes, értő meghallgatással és figyelemmel ott tudjak lenni velük a térben, és segítsem azt, hogy minél jobban meg tudják fogalmazni a gondolataikat, vágyaikat, félelmeiket. Ez egy sűrített állapot, egy nagyon intenzív élmény, mellyel egyedül sokszor nehéz mit kezdeni. A segítő emberek pozitív hatással vannak ilyenkor.

A kismamák március 20-áig jelentkezhetnek. A részleteket a közösségi oldalon (Facebookon) is megtalálják a Hangolódó — meseműhely várandósoknak elnevezésű eseménynél. A két és fél órás foglalkozások március 29-én kezdődnek, a szervezők kéthetente várják a leendő anyukákat. 

Bővebb tájékoztatást a dencst@gmail.com, valamint a vigisara.dula@gmail.com e-mail-címen kaphatnak az érdeklődők.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..