home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Szinetár Miklós, a kultúra nagykövete
2007.02.14.
LXII. évf. 7. szám
Szinetár Miklós, a kultúra nagykövete

Negyedszázados televíziós pályafutása során megannyi tévéfilmet rendezett Szinetár Miklós. A Magyar Televízió három kiemelkedő alkotásával köszönti a 75 éves rendezőt.Kevesen lehetnek azok, akik legalább egy rendezését ne látták volna. Az 1932. február 8-án, a Vízöntő jegyében született Szi...

Negyedszázados televíziós pályafutása során megannyi tévéfilmet rendezett Szinetár Miklós. A Magyar Televízió három kiemelkedő alkotásával köszönti a 75 éves rendezőt.
Kevesen lehetnek azok, akik legalább egy rendezését ne látták volna. Az 1932. február 8-án, a Vízöntő jegyében született Szinetár Miklós számos operát, színművet, táncjátékot, musicalt rendezett színpadon és filmen egyaránt. A sokoldalú művész látványos, újszerű rendezései -- legyen az klasszikus dráma vagy operett -- mellett felejthetetlenek televíziós alkotásai is.
Emlékezetes többek között az 1976-os Gianni Schicchi, az 1980-ban Prágában a legjobb rendezés díját elnyert A kékszakállú herceg vára, és sorolhatnánk még az Igéző, az Aranyborjú, a Trisztán, a Rózsa Sándor, a Bánk bán, a Liszt Ferenc élete, a Halálnak halálával, Az elnökasszony, a Fidelio, A sevillai borbély, a Szöktetés a szerájból, A csodálatos mandarin vagy a Hoffmann meséi címűeket is.
A bulvárlapok még azt is megírták a nős, kétgyermekes Szintár Miklósról, hogy barna a szeme, 175 centiméter magas, 80 kilogramm súlyú és a testtömeg-indexe 26,12. Azt azonban kevesen tudják a Háry János, Az ember tragédiája, a Csárdáskirálynő színpadra álmodójáról, hogy a rendezés mellett énekelni és komponálni is tanult, annak idején pedig karmesternek készült. Ez a vágya azonban álom maradt, noha azért megadatott neki egyszer, hogy elvezényeljen egy nyitányt. Nem is akárhogyan!
A kultúra nagykövete annak idején Ki mit tud?-os építő bírálataival, gyengéd és óvatos iránymutatásaival, bölcs és tárgyszerű meglátásaival a laikus tévénézőket is gyorsan meggyőzte a szakma, a fiatalok, a művészet iránti elkötelezettségéről. Az MTV-ben negyedszázados tevékenysége alatt világra segített megannyi játékfilmet, drámát, tévéoperát, remek sorozatokat. Írók, rendezők, színészek, operatőrök, vágók, dramaturgok, díszlettervezők, asszisztensek, karmesterek, zenészek, énekesek tanultak tőle, és sokan tekintik példaképüknek az opera, a színház és musical világából, ahogyan tisztelik a nézők is.
Szinetár nagybetűs RENDEZå, aki halk eleganciával, alázattal, nagyvonalú méltósággal, szelíd varázslattal, biztos ízléssel, nagyszerű tehetséggel, hallatlan becsülettel, határtalan képzelőerővel teremtett és szolgált. Mindent, amit úgy neveznek: kultúra és tudás. A Magyar Televízió Lengyel József: Igéző, Mozart: Cosi fan tutte és Moliére: Tartuffe című alkotásával köszönti a születésnapját ünneplő rendezőt.
(MTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..