home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Szeptemberből októberbe
(o. i.)
2007.10.03.
LXII. évf. 40. szám

VUKOVÁR ELKESEREDETT. Hágában a nemzetközi törvényszék ítéletet hirdetett a vukovári hármas perében. Az egykori JNH három tisztjét - Mile Mrkšićet, Veselin Šljivančanint és Miroslav Radićot - háborús bűnök elkövetésének vádjával állították bíróság elé a Vukovár melletti Ov&#...

VUKOVÁR ELKESEREDETT. Hágában a nemzetközi törvényszék ítéletet hirdetett a vukovári hármas perében. Az egykori JNH három tisztjét - Mile Mrkšićet, Veselin Šljivančanint és Miroslav Radićot - háborús bűnök elkövetésének vádjával állították bíróság elé a Vukovár melletti Ovčara birtokon elkövetett mészárlás miatt. 1991 novemberében a szerbek által elfoglalt város kórházából több mint 250 horvát személyt hurcoltak el az említett birtokra, ahol megkínozták, majd gödörbe lőtték őket. A bíróság Mrkšićet 20, Šljivančanint 5 év börtönbüntetésre ítélte, Radićot pedig felmentették a vádak alól. Radić felmentése (és ártatlanná nyilvánítása), valamint Šljivančanin ,,felháborítóan enyhe büntetése sokként érte egész Horvátországot. Vukovár, az agyonkínzott város megdöbbenéssel és mérhetetlen elkeseredéssel fogadta a hírt. Lakói úgy érzik, nincs igazság, hiszen Šljivančanin - tekintettel arra, hogy az előzetesben eltöltött időt levonják az 5 évből - hamarosan szabadul. åt a gyilkosságokban való bűnrészesség vádja alól felmentették, egyedül a kínzásokban való bűnrészességben találták vétkesnek. A bíróság szerint a három szerb tiszt nem egy bűnügyi társulás tagjai voltak, mely társulásnak célja az elhurcoltak meggyilkolása volt - a gyilkosságokat egyikük sem rendelte el. A gaztetteket a félkatonai alakulatok és a területvédelmi egységek tagjai követték el - szól a hágai ítélet. Mrkšić azért kapott 20 évet, mert a JNH felelős parancsnokaként kivonta a katonai rendőrséget a birtokról és sorsukra hagyta a kórházból elhurcoltakat.
BETILTOTTÁK! A Goran Davidović vezette szélsőjobboldali szervezet, a Nacionalni Stroj október 7-ére, Heinrich Himmler egykori náci vezető születésnapjára nagygyűlést jelentett be. A Menetelés Szerbia egységéért elnevezésű felvonulás színhelyéül a nacionalista kilengéseiről elhíresült Davidović Újvidéket választotta. A tervezett megmozdulás ellen több politikai párt és civil szervezet is felemelte a szavát, a neonáci felvonulást még Újvidék polgármestere, a radikális párti Maja Gojković is ellenezte. A leghangosabb a Vajdasági Szociáldemokrata Liga volt, amely a rendezvény betiltását követelte, megtartása esetére pedig ellentüntetést tervezett, mert ,,el kell taposni a neonácikat. A rendőrség a múlt szerdán végzést hozott: nem engedélyezi a neonácik felvonulását. A betiltott rendezvény ellenére Nenad Čanak, a VSZL elnöke az antifasiszta tömb ellentüntetésérét szorgalmazza arra az esetre, ha Davidovićék mégis felvonulnának. ,,Újvidéknek és Vajdaságnak nincs saját rendőrsége, így nem is tudunk kellőképpen szembeszegülni velük, ezért október 7-én kivonulunk az utcákra, és ha megjelennek a nácik, ököllel számolunk le velük - nyilatkozta. Szerinte ugyanis többről van szó a szélsőjobboldali elemek erőfitogtatásánál: a tervezett neonáci felvonulás ugyanis nem más, mint a Kosovóért folytatott harc ideológiájának a Vajdaságra való átirányítása.
VÍZUMKÖNNYÍTÉSEK ÉS TOLONCEGYEZMÉNY. Szerbia külügyminisztere Brüsszelben két megállapodást írt alá az EU-val: a vízumkönnyítésekről szóló dokumentumot és a toloncegyezményt. A sajtó, így lapunk is, a jó hírrel, a vízumkönnyítések témakörével foglalkozott. A toloncegyezménnyel kapcsolatban csak később láttak napvilágot a látszólag megnyugtató információk. A vízumkönnyítésekhez kötött toloncegyezmény értelmében 4000 szerbiai polgár tér vissza, beilleszkedésüket a munkaügyi minisztérium dolgozza ki - nyilatkozta a minap a kormánymegbízott. Szerinte ,,csupán mintegy 4000-4500 személyt érint a toloncegyezmény, s ők sem egyszerre térnek vissza. ,,Szép, ha igaz! - írja a kérdéssel kapcsolatban Ágoston András, a VMDP elnöke abban a levélben, amelyet Göncz Kingához, a Magyar Köztársaság külügyminiszteréhez címzett Budapestre. A szakértőkre hivatkozik, akik 100-150 000 (!) menekülttel számolnak, s ezeknek a menekülteknek a 60-80%-a kosovói roma (ők a NATO-bombázásokat követően a szerb rendőrséggel és katonasággal együtt vonultak ki Kosovóból, s mentek tovább az EU tagállamaiba).
A menekültek visszafogadásával Szerbia intézményesen kíván foglalkozni, ennek értelmében Petar Lađević, Koštunica kisebbségügyi megbízottja és Velimir Ilić, az infrastruktúrával foglalkozó miniszter szeptember 11-én közös elektronikus levélben szólítja fel 39 szerbiai község polgármesterét az eddig ,,alvó roma lakásügyi terv sürgős ,,ébresztésére. Ágoston András szerint ,,a levélben meghagyják az érintett községek vezetőinek, hogy kezdjék meg a romatelepek kiépítésére vonatkozó dokumentáció kidolgozását, és vizsgálják meg a már meglevő telepek legalizálásának lehetőségét... Szerbiában (Kosovóval együtt) 194 község van. Érthetetlen, hogy a 39 levél közül 24 a Vajdaságba érkezett. S eljutott minden magyartöbbségű községbe. Szabadkán például a polgármesteren kívül még hat közigazgatási és más tisztségviselő is kapott ilyen levelet. A VMDP szerint ezek a levelek nagy veszélyt jeleznek: ,,a magyar településekre történő betelepítéseket. A VMDP elnöke reményét fejezi ki, hogy a ,,Miniszter Asszony empátiával figyeli a vízumkönnyítésről szóló, valamint a toloncegyezmény gyakorlati végrehajtását kísérő gondba ejtő jelenségeket és határozott fellépéssel járul majd hozzá a vészhelyzet megszüntetéséhez.
HÁZELNÖKÖK BUDAPESTEN. Szili Katalinnak, a Magyar Országgyűlés elnökének a kezdeményezésére Budapesten tartották meg a Nyugat-Balkán parlamenti házelnökeinek a találkozóját. A konferencián részt vett Oliver Dulić, a szerbiai parlament elnöke, megfigyelőként pedig a tartományi parlament elnöke, Bojan Kostreš is. Egeresi Sándor, a vajdasági parlament alelnöke napilapunknak nyilatkozva elmondta: ,,Megtiszteltetés ez számunkra, és elismerése ez a vajdasági képviselőház és a tartományi kormány európai politikájának. Emlékeztetett, hogy a szerbiai régiók közül Vajdaság alakított ki legszerteágazóbb regionális együttműködést Európával. Ezeket a most még elsősorban gazdasági kapcsolatokat szeretnék politikai szintre emelni - nyilatkozta a VMSZ politikusa.
Szili Katalin a házelnökök találkozóját követő sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra az újdonságra, hogy a konferencián első ízben vesz részt a vajdasági parlament elnöke: ,,Európaiságáról tett tanúbizonyságot Oliver Dulić kollégám, amikor a regionalitás eszméje nevében nem támasztott ellenvetést, hogy Bojan Kostreš is küldöttségének a tagja legyen - fogalmazott Szili Katalin.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..