home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Száz nap után
2005.03.16.
LX. évf. 11. szám
Száz nap után

Körmöci Károly polgármesterHiába múlnak a hetek - a közfelháborodás nem csitul. A kisember képtelen napirendre térni afelett, hogy ,,volt bőr a pofájukon'. Mármint a szerbiai parlament képviselőinek, akik százszázalékos fizetésemelést szavaztak meg maguknak. Havi járandóságuk 120 000 dinár...

Körmöci Károly polgármester

Hiába múlnak a hetek - a közfelháborodás nem csitul. A kisember képtelen napirendre térni afelett, hogy ,,volt bőr a pofájukon'. Mármint a szerbiai parlament képviselőinek, akik százszázalékos fizetésemelést szavaztak meg maguknak. Havi járandóságuk 120 000 dinár lett abban a Szerbiában, ahol az átlagbér 14 000 dinár, ahol több mint 800 000 ember csak havi 5000-ből tengeti az életét, ahol egymillió munkanélküli él. Arról kevesebb szó esik, hogy ez a Belgrádban született határozat - amely a parlamenti képviselők, tisztségviselők és tisztviselők bérszorzóit a duplájára emeli - az önkormányzatokra is érvényes. A községi tisztségviselők és önkormányzati alkalmazottak fizetése is ilyen arányban emelhető. Magyarkanizsán az önkormányzat új vezetősége azt mondta: köszöni, de nem él a lehetőséggel. KÖRMÖCI Károly polgármester ugyan sose számolt utána, de azt hiszi, hogy a mostani 45 000 dinár helyett legalább 90 000 dinár lenne a fizetése. De nem lesz, mert a munkatársaival együtt ugyanakkora fizetésért dolgoznak tovább, mint amennyivel októberben, a hivatalba lépésükkor kezdtek. Szerinte az ilyen nagy fizetésemelést semmi sem indokolja, hiszen a gazdasági helyzet nemhogy javult volna, hanem súlyosbodott. Magyarán: dupla fizetést fölvenni lehet, hogy törvényes és jogszerű, csak nem etikus. Márpedig a Tisza-parti község új vezetősége azzal kezdte meg munkáját, hogy már az első száz napban kidolgozzon egy olyan miheztartási szabályzatot, amelyet etikai kódexnek hívnak. A március első hetében megtartott ülésén a magyarkanizsai községi képviselő-testület - az önkormányzatok között elsőként - két etikai kódexet fogadott el. Az egyik az önkormányzati tisztségviselők, a másik a közigazgatásban és közszolgálatokban alkalmazottak viselkedési szabályait fekteti le. ,,Az önkormányzati tisztségviselő a tisztségének gyakorlását és a beosztásából eredő meghatalmazásokat nem használhatja fel saját személyes érdekeinek vagy csoportos érdekeknek az érvényesítésére. A tisztségviselő köteles kerülni minden olyan helyzetet, amelyben a magánérdek előtérbe kerülhet a közérdek rovására, még akkor is, ha formálisan nem ütközik tilalomba' - olvasható a kódexben, amelyről a polgármester elmondja: szó van benne vagyonbevallásról, a tisztséghalmozás korlátozásáról, a választási kampányban kötelező magatartásról, az ajándék/szolgáltatás adásának és elfogadásának tilalmáról, a munka nyilvánosságáról, a sajtóhoz való viszonyulásról... Megalakult egy, a kódex betartását figyelemmel kísérő bizottság, amely enyhébb vétség esetében nem nyilvános figyelmeztetésben részesítheti azt, aki vét. Amennyiben ez sem hat, akkor javasolhatja - immár nyilvánosan - az illető fölmentését...
Az önmagukra vonatkozó játékszabályok lefektetése mellett a magyarkanizsai önkormányzat új tisztségviselői a hivatalba lépésük óta eltelt első száz napban számos egyéb dokumentumot hozott - mindegyik alapozásnak számít a négyéves mandátum munkájához.
- Törvény, előírás nem kötelezi az önkormányzati vezetőséget, hogy mandátumának első száz napja után jelentést tegyen a munkájáról, de mi úgy értékeltük, hogy ez egy jó szokás - mondja KÖRMÖCI Károly polgármester. - A községi képviselő-testület legutóbbi ülésén a múlt évre készült jelentés keretében tettük meg az elszámolást. Ott elmondtam, hogy ez a száz nap olyan időszakra esett, amikor látványosat nem tudtunk produkálni: télvíz idején nem lehet aszfaltozni, ezért nem lehetett felsorolni azt, hogy a megkötött szerződések alapján mely utcák kaptak útburkolatot, s arról sem számolhattunk be, hogy Horgos központjában kiépült a körforgalom, pedig a munkálatok árának a felét már ki is fizettük. Napi gondokat kellett megoldanunk (gáz ára, az iskolás gyerekek problémái stb.), ezzel párhuzamosan pedig mind a négy reszort kidolgozta a 2005. évi munkatervét: a mezőgazdasági és környezetvédelmi, a gazdasági és kisüzemi, az idegenforgalmi, valamint az oktatási és társadalmi tevékenységi reszort. A KKT ülésén arra a kértem a tanácsnokokat, hogy őrizzék meg ezeket a papírokat, hogy számon kérni is tudják, ha esetleg egy-egy programból valami nem valósul meg. Mindezek mellett végeztük az előkészületeket annak az úgynevezett nagy projektumnak, a község fejlesztési tervének a kidolgozásához, s előkészületben a község szociális programjának a kidolgozása is. Mindkét tervhez felmérések, adatok kellenek, amelyekből kiderül a realitás, a valós helyzet, hogy legyen miből kiindulnunk.
- Javaslataink alapján a községi képviselő-testület elfogadta a községi gazdaságfejlesztési alap, a községi pályázati iroda, valamint a községi idegenforgalmi szervezet alapításáról szóló rendeleteket. A három új szervezetbe kineveztük az igazgató- és felügyelőbizottságokat. Az alapításban eljutottunk az utolsó szakaszba: ha március folyamán elfogadjuk az alap, az iroda és az idegenforgalmi szervezet új statútumát, úgy már csak a hivatalos bejegyzésük marad hátra - mondja Körmöci. - A fejlesztési alap csapatának a feladata lesz megmondani, hogy a fejlesztésekben mi élvezzen elsőbbséget, a mezőgazdaság, a turizmus vagy a kisvállalkozások, s azt is, hogy egy-egy ágazaton belül is mi a prioritás. A pályázatokat figyelemmel kísérő és író életre hívása, azért fontos Magyarkanizsa számára, hogy ne maradjuk le egyetlen olyan pályázatról se, amelyen támogatást nyerhetünk, pénzt szerezhetünk egy-egy projektumra. Ami a turizmust illeti, korábban valóban az volt az elképzelés, hogy idegenforgalmi közvállalatot kell alapítani. Mi azért döntöttünk az idegenforgalmi szervezet mellett, mert egy nonprofit szervezetnek rengeteg lehetősége lesz arra, hogy hazai fejlesztési támogatásokért pályázzon. Ez a turisztikai szervezet lesz a mozgatóerő a strand fejlesztését és egy új üdülőtelep kiépítésével kapcsolatos elképzelések valóra váltásában. S az is a feladata lesz, hogy megtalálja azokat a tartalmakat, amelyek még inkább idevonzzák a turistákat. Vannak hagyományos rendezvényeink (horgászfesztivál, úszómaraton, a Magyar Szó Strandszépe gálája stb.), de azt a lehetőséget, amit a gyógyturizmus kínál, eddig nem tudtuk kiaknázni. Arról van szó, hogy Magyarkanizsán mintegy 600 férőhely van a gyógyfürdőbe beutaltak számára, ezekhez az emberekhez pedig nagyon sok hozzátartozó, látogató jön. Egészséges emberek, akik talán lovagolni, talán csónakázni is szeretnének, de nem tehetnek mást, mint sétálnak a parkban, és csapkodják a szúnyogokat. Ezeket a tartalmakat nem föltétlenül nekünk kell kitalálnunk, okos ötletért, tanácsért nem szégyen elmenni a szomszédba. Ilyen szándékkal látogatunk el hamarosan Keszthelyre és Mórahalomra.
Magyarkanizsa a községek között elsőként fogadott el egy olyan dokumentumot, amelyet etikai kódexnek hívnak. Ugyancsak elsőként vetette papírra annak a tanácsnak a feladatait, amely a nemzetek közötti viszonyokkal foglalkozik majd. Ebbe a tanácsba azok a nemzeti közösségek adnak 2-2 tagot, amely nemzeti közösségek számaránya a község területén meghaladja az 1%-ot: a magyarok (86,5%), a szerbek (7,4%) és a romák (1,9%). Úgy tervezték, hogy a tanács alapításáról szóló rendeletet március elei ülésén szentesíti a képviselő-testület, ám erre nem került sor. Nem sikerült ugyanis tisztázni, hogy a magyarok polgárok köréből ki jelöljön képviselőt. Az eredeti változat szerint a javaslattevő a Magyar Nemzeti Tanács lenne, a VMDP szerint az MNT csak véleményező lehet, a javaslattevő a községi elnök legyen. A harmadik javaslat szerint a községben működő magyar pártok véleményét kikérve a javaslattevő a polgármester legyen. Körmöci Károly ezt nem vállalta, a magyar pártok pedig kitartottak a maguk elképzelése mellett, így nem alakulhatott meg a tanács. Nem is baj, véli a polgármester, hiszen a testület megalakításával nem az volt a cél, hogy ebben a község első legyen, hanem az, hogy működtetni lehessen. Ehhez pedig további egyeztetésekre van szükség.
- A Keramika? Én mindkét táborral leülök beszélgetni, annyiszor és azzal a csapattal, ahányszor és amelyik igényli, kéri. Holnap reggel például az Ábel Miklós vezette csapat képviselőivel találkozom. Annak ellenére, hogy az önkormányzati vezetőségnek nincs beleszólása a gazdaság ügyeibe, megteszem, amit megtehetek. Például azt, hogy közbenjárok: kapjon áramot a gyár, ne állítsák le a gázszolgáltatást, hogy termelhessen, és ne menjen tönkre. Nem tudok igazságot tenni a két tulajdonos között (hiszen a bíróságok se tudnak), nem is a tisztem, s nem tudom befolyásolni a Keremika sorsát, hogy csődbe jut-e, avagy felvirágzik. De minden kanizsai polgár érdeke, hogy a község egyik legjobb vállalata ne menjen csődbe, munkát adjon az embereknek - mondja KÖRMÖCI Károly polgármester. (o. i.)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..