home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Sok még a tennivaló...
re
2006.07.19.
LXI. évf. 29. szám
Sok még a tennivaló...

Veselin UzelacAz idén januárban kezdte meg hivatalosan működését Szabadkán az 1990-es évek háborús rokkantjainak egyesülete. Ez az első olyan szervezet, amely felvállalja a balkáni háborúkban súlyos, maradandó sérüléseket elszenvedettek érdekképviseletét. Elnöke egy huszonnyolc éves fiatale...

Veselin Uzelac

Az idén januárban kezdte meg hivatalosan működését Szabadkán az 1990-es évek háborús rokkantjainak egyesülete. Ez az első olyan szervezet, amely felvállalja a balkáni háborúkban súlyos, maradandó sérüléseket elszenvedettek érdekképviseletét. Elnöke egy huszonnyolc éves fiatalember, aki 1998-ban a kosovói háborúban vesztette el az egyik lábát. Azóta éli a hadirokkantak fájdalmas életét, de tenni akarásának, segítőkészségének semmi nem szabhat határt. Önkéntes alapon, egyetlen dinár juttatás nélkül végzi ezt a cseppet sem könnyű feladatot csak azért, hogy a hozzá hasonlóan szomorú sorsú társain valamiképpen segíthessen.
- Ez év márciusában kaptuk meg az irodahelyiséget a szabadkai önkormányzattól - tudjuk meg Veselin Uzelactól, az egyesület elnökétől. - Mivel egyesületünk nem rendelkezik anyagi bevétellel, óriási segítség számunkra, hogy az új városháza épületében található irodahelyiség rezsiköltségeit teljes mértékben az önkormányzat fedezi. Mint egyesületnek elsődleges célunk, hogy nyilvántartásba vegyünk minden olyan, Szabadka község területén élő személyt, aki az 1990-es években dúló háborúkban maradandó sérüléseket szenvedett, vagyis rokkantaknak számít. Ezzel egyidejűleg az esetleges gondjaikra, problémáikra is igyekszünk megoldást találni, természetesen a hadirokkantakat megillető jogokkal élve. Sajnos, még kevesen tudnak egyesületünk létezéséről, de reméljük, hogy idővel sikerül minden hadirokkanttal felvennünk a kapcsolatot, és együttes erővel megoldást találni a gondjaikra. Mert vannak gondjaik, ez egyértelmű. Többségük még most is fiatal embernek számít, hiszen a frontra kerülésükkor szinte egyikük sem volt még negyven esztendős. Azóta ugyebár eltelt néhány év, és mindegyikük életét szó szerint kettétörte a fronton szerzett sérülés. Ezek az emberek szerény havi juttatásból igen nehéz körülmények között élnek, legtöbbjük pedig állandó ápolásra szorul. Éppen ezért a legnagyobb gond az elégtelen egészségügyi ellátáson kívül annak a számos kedvezménynek a hiánya, amely a törvény szerint megilleti őket. Ilyen például az új lakások biztosítása is a 90-es évek háborúiban megrokkantak számára. Ezeknek az embereknek egy jelentős hányada ugyan nem tudott saját családot alapítani, képtelen munkát vállalni és teljes értékű életet élni, de ez nem jelenti azt, hogy nincs joguk az önállóságra. Ezt a problémát az egyesületünk oly módon igyekszik orvosolni, hogy a Köztársasági Munka-, Egészség- és Szociálisügyi Minisztérium, valamint a helyi önkormányzat segítségével lakások építését helyezi kilátásba tagjai számára. Reméljük, hogy belátható időn belül az ígéretek mellett az illetékeseknek sikerül konkrét lépéseket is tenni ez ügyben. A mi feladatunk, hogy folyamatosan ,,emlékeztessük őket e feladat elvégzésére.
Járnak a kedvezmények!
- A hadirokkantakat számos egyéb kedvezmény is megilleti - hallottuk továbbá az elnöktől. - Szerbia más városaiban például a rezsiköltségeknek - beleértve a fűtési költségeket is - csak a felét kötelesek fizetni, Szabadkán viszont az 50 százalékos fizetési kedvezmény a fűtési díjra nem érvényes. Egyesületünk ezen a téren is igyekszik ,,kiharcolni tagjai számára a kedvezmény jóváhagyását.
Az egyesületnek jelenleg 60 bejegyzett tagja van, de az információk szerint Szabadka község területén legalább 400, a 90-es évek háborúiban mozgáskorlátozottá, mozgásképtelenné vált egyén él. Az elnök elmondása szerint az egyesület abból a célból alakult, hogy nyilvántartásba vegye ezeket a személyeket és felvállalja érdekeik képviseletét felsőbb fórumoknál.
Várják a jelentkezőket
- Mivel egyesületünk még meglehetősen ,,fiatal, kevesen tudnak rólunk, a munkánkról, a feladatainkról. Én mint az egyesület elnöke önkéntes alapon végzem a munkámat, hiszen meggyőződésem, hogy szükség van rá. A taglétszám növekedésével együtt növekszik céljaink megvalósítási lehetősége is. Ezért arra kérem az érintetteket, hogy jelentkezzenek nálunk, mondják el gondjaikat, bajaikat, és bízzák ránk azok megoldását. Hiszen nagyon sok tennivaló van még, amelyek elvégzésével némiképp megkönnyíthetnénk egymás életét - zárta a beszélgetést Veselin Uzelac.
A 90-es évek háborúi rokkantjainak egyesülete Szabadkán, az új városháza épületének VIII. emeletén található (Lazar Nešiæ tér 1.). Telefon: 024/641-195, vagy 064/14-11-298.
Az egyesület irodája igen szerényen van felszerelve. Mondhatni: a legalapvetőbb munkaeszközök sem állnak az elnök rendelkezésére. Többek között egy számítógépre lenne szükség ahhoz, hogy pontos nyilvántartás készülhessen az egyesület tagjairól s az Internet használata is lehetővé váljon. Ezért felkérjük a segítőkész polgárokat, hogy aki megteheti, ajándékozzon egy számítógépet az egyesületnek, hiszen ezzel megkönnyítené a rokkant fiatal elnök munkáját. Egyelőre minden adatot kézzel ír be egy füzetbe. Az adatok így könnyen elveszhetnek, nemkülönben az esetleg közbeiktatott javítások. Megértésüket és segítőkészségüket az egyesület nevében előre is megköszönjük!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..