home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Sikeres évet zár a szabadkai Gyermekszínház
(SZ. L.)
2012.12.19.
LXVII. évf. 51. szám

A rengeteg munka jellemezte a 2012. évet a szabadkai Gyermekszínházban. Több száz előadást játszottak a felújított épületükben, ami ugyan még nem teljesen készült el. Az intézmény művészei az idén is folyamatosan járták a terepet, olyan vajdasági falvakban léptek fel, ahol a legkisebbek még soha nem láttak gyermekszínházi produkciót, bábjátékot.

Ebben a színházi évadban két magyar és két szerb nyelvű előadást mutattak be. Magyar nyelven a Gyáva kis tigrist és az Almafácskát, szerb nyelven pedig a Lélegzet és a Pán Péter című produkciót állították színpadra. Árokszállási Sz. Márta, az intézmény igazgatója elmondta: két új előadást készítettek, ezeket decemberben szerették volna bemutatni, de a rengeteg program miatt januárra halasztották a premiereket. A Gyermekszínház adott otthont nemrég a szerbiai bábszínházak 43. találkozójának.
— Elégedetten zárjuk az évet, mivel rengeteget is dolgoztunk. Több mint 300 előadást játszott a Gyermekszínház az idén. Hétköznap szervezetten érkezik hozzánk a közönség, és iskolákba, óvodákba is eljuttatjuk az előadásainkat. Büszkeséggel tölt el, hogy a hétvégéken is mindig telt házunk van. Az utóbbi évekhez képest egyre több magyar gyermek látogat el hozzánk a szüleivel. Rengeteget tájol a Gyermekszínház. Vörös Imelda színésznőnk főleg a Csipkés mese című monodrámával járja a magyarlakta településeket. Olyan falvakba jut el így a Gyermekszínház, ahol a legkisebbeknek nem lenne lehetőségük ilyen produkciókat látni. Ha mindössze két gyermek is van a faluban, akkor mi annak a két gyermeknek is játsszunk. Számunkra a gyerekek a legfontosabbak. Arra törekszünk, hogy kövessük a külföldi trendeket, magas színvonalú előadásokkal lepjük meg a hálás közönségünket. Időről időre igyekszünk valami újdonságot bevezetni.
* Ebben az évben is több fesztiválon járt a Gyermekszínház. Mindenhonnan díjakkal tért haza.
— Büszkén mondhatom, hogy bármelyik fesztiválra megyünk is el, mindenütt elnyerjük valamelyik rangos elismerést. Magas színvonalat képvisel az intézményünk. Úgy vélem, a Gyermekszínház sikere abban is rejlik, hogy nincs külön magyar és szerb társulat. Itt egy csapat van, a Gyermekszínház társulata, amely magyar és szerb nyelvű előadásokat is készít. Sőt, azt tervezzük, hogy jövőre már horvát nyelvű produkciókkal is fellépünk. Arra sajnos nincs lehetőségünk, hogy újabb színészeket szerződtessünk, ugyanakkor fontos feladatunknak tekintjük a fiatal művészek bevonását a munkába. Egy-egy előadásra friss diplomás színészeket hívunk. A nemrég elkészült Almafácskában például Raffai Ágnes játszik.
* Milyen újdonságokkal várják a gyerekeket jövőre?
— Januárban indul el a Mesekuckó, egy komplex produkció színészekkel, bábokkal és interaktív elemekkel. Magyar és szerb nyelvű produkciók lesznek. Továbbá születésnapokat is szervezünk a legkisebbeknek. Egyre több szülő keres fel ugyanis bennünket azzal, hogy nálunk szeretnék megünnepelni a gyermekük születésnapját. Büszke vagyok arra, hogy nekünk csodálatos és hálás közönségünk van. Hatalmas boldogsággal tölt el az, amikor egy-egy előadás után azt mondják a gyerekek, hogy „nézze, milyen pirosra tapsoltuk a tenyerünket”. Ez a mi munkánk legszebb jutalma. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..