home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Segítség a kezdő vállalkozóknak
Kartali Róbert
2018.08.21.
LXXIII. évf. 33. szám
Segítség a kezdő vállalkozóknak

​​​​​​​Október 1-jén lép életbe az adókedvezmény — Egyre több fiatal tervezi elhagyni Szerbiát — Ismét drágult az üzemanyag

Október 1-jén lép életbe az adókedvezmény

A jövedelemadóról és a kötelező társadalombiztosítási járulékokról szóló törvény tavaly decemberben elfogadott módosításával a kezdő vállalkozók mentesülnek az említett adó és járulék fizetése alól. Ez az újdonság a vállalatot alapító személy és legfeljebb kilenc újonnan munkába állított alkalmazottjának fizetésére vonatkozik. A dolgozóknak a megszabott feltételek szerint most végzett középiskolásoknak, illetve egyetemistáknak kell lenniük, vagy szerepelniük kell a Nemzeti Foglalkoztatási Alap munkanélküliekre vonatkozó nyilvántartási listáján. A minisztérium közleménye szerint ezzel a könnyítéssel azok a kezdő vállalkozók élhetnek, akik cégüket a törvény hatálybalépése után, 2018. október 1-je és 2020 december 31-e között nyitották. A kezdő vállalkozók adókedvezményét érintő intézkedés kulcsfontosságú a szürkegazdaság felszámolására irányuló nemzeti programban. A NALED elemzései szerint ezzel a lehetőséggel a friss vállalkozók a minimálbért alapul véve akár évi 250 000 dinárt is megtakaríthatnak alkalmazottanként. (Beta)

 

Egyre több fiatal tervezi elhagyni Szerbiát

Szerbiában nem törődnek kellően az ifjúsággal — véli a Szerbiai Fiatalok Ernyőszervezete. A fiatalok világnapja alkalmából közzétett információk szerint csupán minden negyedik pályakezdő dolgozhat a szakmájában. A további gondok között kiemelték még a munkanélküliség kérdését, a korrupciót, valamint a demokráciába és az EU-ba vetett hit csökkenését is. A felmérések szerint a fiatalok 63 százaléka tervezi a külföldi munkavállalást, nem bíznak ugyanis abban, hogy tanulmányaik befejeztével itthon tudnak érvényesülni — mondta Boban Stojanović, a szervezet munkatársa. Hozzátette: a dolgozó fiatalok többsége nem helyezkedhet el a szakmájában, továbbá az oktatással is elégedetlen. Ez az állapot messze van az elégségestől, ezért az egyesület felszólította az ifjúságpolitikával foglalkozó illetékeseket, hogy folytassák intézkedéseiket annak érdekében, hogy javuljanak a fiatalok élet- és munkakörülményei. A munkanélküliség a legégetőbb gond, viszont a kormány nagy hangsúlyt helyez a probléma megoldására. Javulnak a mutatók, hiszen 10 százalékkal csökkent a fiatal munkanélküliek aránya — nyilatkozta a témával kapcsolatban Snežana Klašnja, a sport- és ifjúságügyi miniszter helyettese. Hozzátette, Szerbia 2008 óta 24 400 pályakezdőnek adott ösztöndíjat a fiatal tehetségeket támogató alapból, melynek működésére az állam 6,7 milliárd dinárt különített el. (RTS, Tanjug)

 

Ismét drágult az üzemanyag

Noha a kőolaj világpiaci ára az elmúlt hónapokban csökkent, illetve a dinár árfolyama is jól alakul, a szerbiai töltőállomásokon mégis áremelkedés tapasztalható. Pénteken az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest a 95-ös benzin literje 1,2—2 dinárral volt drágább — attól függően, hogy az ember melyik kutat választotta. A 95-ös benzin ára így 154,2 és 154,9 dinár között mozgott a belgrádi benzinkutakon, az autópálya melletti töltőállomásokon pedig még magasabb árakkal találkozhattak a söfőrök. Az eurodízel esetében mérsékeltebb volt a drágulás, átlagban 1—1,5 dinárral került többe a literje, azaz 163,4 és 163,9 között mozgott. Az adalékanyagokkal gazdagított és magasabb oktánszámú üzemanyagok ára is átlagban 1 dinárral magasabb az egy hónappal ezelőtti helyzethez viszonyítva. Azok sem úszták meg a drágulást, akik gázüzemű autót hajtanak, hiszen a gáz (TNG) ára is emelkedett, így bizonyos kutakon akár 3,5 dinárral is többe kerül, átlagosan 78 dinár a literje. (Novosti)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..