home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Se pénz, se posztó
KOVÁCS Nándor
2004.11.17.
LIX. évf. 46. szám
Se pénz, se posztó

Raktárkészlet júliusban
...és maHáromszáz ember megélhetése válik egyre bizonytalanabbá a két többségi részvénytulajdonos között hónapok óta tartó versengés következtében. Június óta ugyanis hol az egyik, hol a másik fél foglalja el a gyárat. A kereskedelmi bíróság legutóbbi, októbe...

Raktárkészlet júliusban

...és ma

Háromszáz ember megélhetése válik egyre bizonytalanabbá a két többségi részvénytulajdonos között hónapok óta tartó versengés következtében. Június óta ugyanis hol az egyik, hol a másik fél foglalja el a gyárat. A kereskedelmi bíróság legutóbbi, október 20-ai döntése Ábel Miklóst erősítette meg igazgatói székében, és a vele tartó mintegy háromszáz dolgozó ismét elfoglalhatta munkahelyét. Ám az öröm helyett azt kellett keserűen megtapasztalniuk, hogy a másik fél szabályosan kifosztotta a gyárat.
- Amikor kiszorultunk, akkor mi itt a gyár udvarán, a platón és a raktárakban 890 ezer négyzetméternyi csempét, készterméket hagytunk. Egy hónap alatt mind eltűnt. Értékben ez 400 millió dinár, hozzávetőlegesen 5 millió euró. De nemcsak a termékünk tűnt el, hanem öt személyautó, három darab villás targonca, a hálózati komputerközpontunk, valamint a kétévi kimenőszámláinkat tartalmazó 29 iktatókönyv is. De nyoma veszett a pecséteknek, a vállalati titokként kezelt lapmintákat tartalmazó filmdokumentációnak is. Az eltűnt dolgokat jegyzőkönyvbe vettük, és megtettük a feljelentést, de igazságszolgáltatásunk olyan bonyodalmas és lassú, hogy még a három hét elmúltával sem kerül elő semmi. Nincs nyersanyagunk, nincs árutartalékunk, egyedül munkásaink lelkesedése és a munkagépek maradtak meg. Egy hónap alatt sikerült a termelést egy ágon beindítani, a számítógépközpontunkat valamelyest pótolni, de a gáztartozás rendezése körül gondjaink vannak, e nélkül pedig a termelést nem folytathatjuk. Bízunk benne, hogy sikerül kölcsönökhöz jutnunk, hogy a folyamatos nyersanyagellátást biztosíthassuk, mert csak így indíthatjuk be a másik termelési vonalat is - foglalta össze a Keramika Rt. pillanatnyi helyzetét Bata Magdolna, a pénzügyi osztály vezetője. Mint mondta, még most sem látják a megoldás felé vezető utat. A bizonytalanság továbbra is fennáll. Bármikor betörhetnek fegyveresek, és elfoglalhatják a gyárat. A kilátástalanság nyomasztó terhe alatt múlnak napjaik. Sehogyan sem értik, miként teremtődhetett ez az áldatlan helyzet, hiszen maga a tény, hogy valaki 47 százalék részvénnyel rendelkezik, még nem jogosítja fel, hogy teljhatalmú gazdaként viselkedjen. Törvényeink azonban, úgy látszik, lehetővé teszik számára a jogtipró magatartást, hiszen segélykérő panaszaikra, följelentéseikre választ nem kaptak, pedig tizenhat helyre: a rendőrségtől kezdve a bíróságon át a különböző minisztériumokig - sőt még a kormányelnökhöz is - benyújtották panaszukat, jogorvoslat reményében. A dolgozók június óta fizetést nem, csak előleget kapnak.
A részvénytársaság szakszervezeti elnöke, Marinko Nedeljkoviæ meglátása szerint a legsúlyosabb bűnténnyel, rablással találták magukat szemben a dolgozók.
- Az egészben az a legszomorúbb, hogy sem az állam, sem pedig annak intézményei nem segítenek az ügy tisztázásában. A hallgatás falába ütközünk mindenhol. Azért is hívtuk meg a napokban a nagykikindai, óbecsei, šabaci és mladenovaci társvállalatok szakszervezeteit, hogy legalább ezen a vonalon adjunk hírt kilátástalan helyzetünkről. Így tudtuk meg, hogy Lukiæ úr, a másik főrészvényes a mladenovaci csempegyárat szándékozza megvenni, és ott szeretné létrehozni a kerámialapok gyártásának központját.
A fejlesztési részleg vezetője, Szurap Gáspár mérnök a sorozatos jogtalanságokat sorakoztatja fel. Szerinte, ha a jogállam nem működik, bármikor megtörténhet, hogy fegyveresek hatolnak be egy gyárba, és azt tesznek, amit akarnak.
- Korlátozott lehetőségeinkhez mérten folyik ugyan jelenleg is a termelés, de megtörténhet, hogy egy idő múltán ismét bejön a másik tábor, és újból elviszik a készterméket. Itt állunk most is teljesen kifosztottan, se pénz, se posztó.
- Bata Miklós, az előző igazgató szerint folyamatosan érkezett a nyersanyag, az agyagszállítmány - jegyzem meg Szurap úrnak.
- Ez valóban így van. Ha tégla- vagy cserépgyárról volna szó, akkor nagyon helyénvalónak vélném az állítását, csak az a bökkenő, hogy mi csempegyár vagyunk. A csempegyártás során pedig az agyag szinte másodlagos, legalábbis az árát tekintve. Ami drága a csempében, az tulajdonképpen a rajta levő mázréteg.
- Éveken át általában véve mindössze öt-hatszáz négyzetméter csempe minőségére érkezett reklamáció, idén májusban viszont a Lukiæ úr lerakataiban levő 110 ezer négyzetméter termékünk minőségét kifogásolták. Ez tulajdonképpen már az ellentét elmélyülésének volt az előjele. A gyár ellehetetlenítése tehát már ekkor megkezdődött, most pedig az utolsó ,,nagytakarítás"-sal be is végződött. Erről értesítettük a legfelsőbb államvezetést is. Beadványainkra most várjuk a választ, de ha egy hét elteltével sem érkezik meg, a médiákhoz fordulunk, és közleményben tárjuk ország-világ elé helyzetünk tarthatatlanságát. Legalább mások okuljanak tragédiánkból, és még véletlenül se engedjék meg, hogy idáig fajuljanak a dolgok - mondta Karh Domonkos Annamária, a minőségellenőrzési osztály vezetője.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..