home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Schweidel József és aradi sortársai emlékezete
Kartali Róbert
2023.10.06.
LXXVIII. évf. 40. szám
Schweidel József és aradi sortársai emlékezete

Az aradi tizenhármakról Zomborban is megemlékeztek október 6-án. Az 1848/49-es szabadságharc leverése után, 174 éve, ezen a napon végezték ki a tizenhárom aradi vértanút, akik közül hárman vajdasági kötődésűek voltak, az 53 éves korában kivégzett Schweidel József vezérőrnagy Zombor város szülötte volt.

Zomborban, a nyugat-bácskai központi megemlékezések sora a Szent Rókus temető melletti Szent Kereszt templomban vette kezdetét, a mise után megkoszorúzták az 1848/49-es emlékobeliszket, majd főhajtás következett az I. Világháborúban elesett katonák sírjainál. A kegyeleti nap a Magyar Polgári Kaszinó udvarán folytatódott, a Himnusz eléneklése után Wilhelm József, történész foglalta össze az aradi eseményeket, felidézve Schweidel utolsó mondatát is: „A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot.”

Az aradi vértanúk emlékére a Délvidéken az 1900-as évek elején hatalmas köztéri szobrokat emeltettek, de mára ezek közül már egy sincs meg. A zombori születésű Schweidel Józsefnek 1905-ben állítottak emléket a Megyeháza előtti téren, az akkori Erzsébet-ligetben. Az impozáns bronzszobrot a budapesti Mátrai Lajos György szobrász készítette. Ezt az I. Világháborút követő impériumváltáskor eltüntették. Ökrökkel döntötték le a monumentális emlékművet a talapzatáról. A bronzot beolvasztották, de az alapot megtartották és áthelyezték a szerb temetőbe, ez a mai napig teljes egészében megvan, de egy cirill betűs emléktáblát helyeztek rá, amit az I. Világháborúban elesett szerb katonák emlékének dedikáltak. 2007-ben egy újabb táblát erősítettek a talapzatra, amely kimondja, hogy szerb, román és orosz elesett katonák emlékét őrzi az emlékmű. Ekkor helyezték el a tetejére a pravoszláv keresztet is.

A zombori magyarság a mai napig kitartóan ápolja Schweidel József tábornok kultuszát. Sőt, a Magyar Kormány támogatásával a Magyar Polgári Kaszinó udvarán 2017-ben pedig egy új mellszobrot állítottak fel, amely Mrákovics Péter, zombori akadémikus szobrászművész alkotása. Azóta a nyugat-bácskai magyarság itt tartja meg minden évben a központi megemlékezését az Aradi Emléknap alkalmából – emelte ki lapunknak Szlákó József. A zombori Magyar Polgári Kaszinó elnöke hangsúlyozta, számukra fontos az, hogy az anyaországból is, de a környező falvakból is érkeznek ide vendégek. – Ezen a napon a civil szervezetek, a politikai pártok és az egyházak, az oktatási intézmények képviselői mind itt vannak és egy helyen, együtt emlékezünk. Utolért minket sajnos a szórvány fogalma. Egyre kevesebben vagyunk, de ettől függetlenül nem csüggedünk, nem szomorkodunk, megvagyunk és megleszünk. Fontos, hogy összetartsunk, hogy itt legyünk, jelen legyünk, és hogy a közös célokat közösen érjük el.

Igaz, hogy gyásznap ez a mai, de nem búslakodnunk kell, hanem erőt meríteni abból, hogy a 1848/49-es szabadságharc idején a hőseink milyen csatát vívtak, és hogyan változott meg az ország sorsa a 48-as forradalom után – emelte ki Kabók Erika. A Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának tagja hozzátette, ha akkor nem lett volna az a hatalmas áldozatvállalás, amit a tizenhárom aradi vértanú és sok-sok ezer más hősi halottunk is vállalt, akkor 67-ben nincs kiegyezés, nincs felelős magyar kormány, és teljesen másként alakulhatott volna az anyaország, Magyarországon a történelme.

Az alkalmi műsorban közreműködtek a kaszinó fiataljai és a Kaszinó dalárdája, amelyet ft. Drobina Gábor zombori káplán vezetett. Végül elhelyezték a kegyelet virágait Schweidel József mellszobránál.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..