home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Sárga csikó a színpadon
Zsellér István
2024.04.09.
LXXIX.. évf. 14. szám
Sárga csikó a színpadon

Kupuszinán százötödik évadába lépett a színjátszás. Ez alkalommal egy kicsit a hagyományokra is reflektálva Csepreghy Ferenc és Sulhóf József Sárga csikó című színművét mutatták be, Molnár József rendezésében.

A népszínművek feldolgozása az utóbbi időkben háttérbe szorult, ami a változó időknek, politikai helyzetnek és nem utolsósorban a közízlés átalakulásának is lenyomata, de mindig jó egy kicsit visszatekinteni a bejárt útra, tanulni a múltból, és ihletet szerezni a jövőre. Mindig érdekes felfedezni a színházi karakterek jellemének bizonyos rétegeit — mivel csak színházról beszélünk — és azt, hogy ugyanezekkel a karakterekkel nap mint nap találkozhatunk.

Egy kicsit elgondolkodtat, hogy a mű ősbemutatója 1877-ben volt, mi pedig azon tűnődhetünk el, hogy több mint száz évvel ezelőtti viselkedésminták még mindig élnek, ugyanazok az értékek, körülmények fontosak a ma emberének, amelyekről egy réges-régi darabban hallottunk.

A helyi színjátszás a hosszú évek során nem hagyott ki évadokat, a műkedvelők sikerei mellett talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy az évi egy-két bemutatót teljesen alapdolognak tekintjük, és nem igazán vesszük azt számításba, hogy nemcsak a színészek, hanem megannyi háttérmunkás munkájának, idejének, kreativitásának gyümölcsét is láthatjuk minden egyes évben.

Jelmezek, élő zene, a részletekre fordított gond, mindezt teljesen műkedvelői alapon. Néha elcsodálkozunk azon, hogy mennyi energiát és kedvet áldoznak arra, hogy minket szórakoztathassanak, és egy kicsit tanítsanak egy és fél órában.

Mindenesetre amíg a közönséget sírni és nevetni halljuk, biztosak lehetünk abban, hogy a közösség is létezik. Ez remélhetőleg az elkövetkező százöt évben sem változik.

Fényképezte: Zsellér István

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..