home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Régi gyöngyszem új pompában
Tóth Imre
2014.10.29.
LXIX. évf. 44. szám
Régi gyöngyszem új pompában

Igazán gyönyörűre sikeredett a zeneiskola homlokzata, világos kávébarna színt kapott, és a nemrég még életveszélyes épületnek végre mind a négy oldala egyforma, újszerű állapotban pompázik — a városháza közvetlen közelében.

A Szabadkai Zeneiskola felújított épületét Maglai Jenő polgármester és Ilija Maravić, a városi képviselő-testület elnöke adta át rendeltetésének október 21-én. Az ünnepségen jelen volt Juhász Bálint, a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság titkárhelyettese is.

Igazán gyönyörűre sikeredett a zeneiskola homlokzata, világos kávébarna színt kapott, és a nemrég még életveszélyes épületnek végre mind a négy oldala egyforma, újszerű állapotban pompázik — a városháza közvetlen közelében. Az 1868 óta működő iskola pontosan száz éve, 1914 márciusa óta használja a XIX. század második felében bérháznak épült objektumot. A most felújított homlokzat vakolatát az eredeti összetevők alapján állították össze, ahogyan a gipsz díszítőelemek is megegyeznek az eredetiekkel. Kicserélték a nyílászárókat, valamint új ereszcsatorna is került az épületre. A munkálatokat a Községközi Műemlékvédelmi Intézet szigorú felügyelete alatt végezték el. A felújítást az önkormányzat 22 millió dinárral támogatta, a tartományi titkárság pedig további 2+2 millió dinárral segítette a nyílászárók cseréjét. Az elsődleges terveken kívül kicserélték négy tetőtéri tanterem nyílászáróit is.


Fotó: Szabó Attila/Hét Nap

A zeneiskolának több mint száz alkalmazottja van, az itt tanulók száma pedig meghaladja a 700-at — tudtuk meg Barlai Edit igazgatónőtől. Az oktatás óvodai, alsófokú és középiskolai szinten folyik. A középiskolában hat szak — hangszeres, zeneelméleti, népzenei, jazz, egyházzenei és hangmérnöki — működik. Az iskola jó kapcsolatot ápol a szomszédos országokban működő és a környékbeli zeneoktatási intézményekkel. Az iskolanap alkalmából megrendezett ünnepi hangversenyen az iskola zenekara az adai, a magyarkanizsai, az óbecsei, a zentai és a topolyai zeneiskola diákjaival bővült ki. Utaztatásukat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

A Szabadkai Zeneiskola növendékei a különféle versenyeken is kiemelkedő sikereket érnek el — tette hozzá Barlai Edit.

Pekár Tibor, a szabadkai zenei élet krónikása az intézmény rövid történetét foglalta össze: Szabadkán a zeneoktatás az 1800-as években kezdődött Arnold Györgynek köszönhetően. 1868-ban a Városi Tanács Steib Ferenc kérelme alapján jóváhagyta a zeneiskola megalapítását. A korabeli dokumentumok szerint a tanítás október 16-án kezdődött meg, ezért ünneplik ekkor az iskola napját. Az első igazgató Frankl István volt. A zeneiskola történetében igazgatóként jelentős szerepet játszott Gaál Ferenc, Lányi Ernő, Cvetko Manojlović, Milko Cora és Balázs Piri István.

Mostantól háromnyelvű tábla jelzi, hogy milyen intézmény működik az épületben. Jó volna azonban, ha a következő kerek évfordulóra, azaz négy év múlva, amikor a zeneiskola százötven éves lesz, nevet is kapna. Mindenképpen az volna a méltó, ha az intézmény Lányi Ernő nevét viselné — tette hozzá Pekár Tibor.

Tekintse meg cikkünk további képeit is!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..