home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Receptajánló: 3D nyomtatott torta lézerrel sütve
Apró József
2023.04.01.
LXXVIII. évf. 13. szám
Receptajánló: 3D nyomtatott torta lézerrel sütve

A háromdimenziós nyomtatás már bizonyította, hogy van jövője, és nagy mérnöki bravúrokra képes, de a technológiát most finomabb kihívás elé állították, mint a kis alkatrészek vagy a ház nyomtatása: túrótorta (van, ahol sajttorta, angolul cheesecake) készítésére fogták. A sütemények ránézésre nem olyanok, mintha bármilyen főzőversenyen a vigaszdíjon kívül mást is nyerhetnének. Arról pedig nem szól a fáma, hogy milyen az ízük, ami kétségkívül a tanulmány egyik sarkalatos pontja, de én biztosan megkóstolnám.

A Columbia Egyetem és a Pace Egyetem gépészmérnökei egy speciálisan erre a célra készült 3D nyomtatóval, hét hozzávalóból (Graham-keksz, mogyoróvaj, Nutella, banánpüré, cseresznyepüré, eperlekvár és cukormáz) különböző túrótortákat készítettek. És hogy még egyet csavarjanak az amúgy sem hétköznapi műveleten, a süteményeket ezután nagy pontosságú lézerrel sütötték meg. A kísérletek, ha mást nem is, azt bizonyították, hogy a 3D nyomtató képes volt számos összetevőből álló, többrétegű tortát létrehozni. A tesztnyomtatásokból kiderült, hogy a Graham-keksz volt a legmegfelelőbb az egyes rétegek alapjának kialakítására, míg a mogyoróvaj és a Nutella támogató rétegként állta meg a helyét, kis medencéket alkotnak a lágyabb összetevők, például a banán és a lekvár megtartására. A torta elkészítése nem volt egyszerű feladat, a 3D nyomtató ugyanis csak folyékony hozzávalókkal tud dolgozni. Több kísérlet kellett ahhoz, hogy a mérnökök megtalálják a tökéletes egyensúlyt: elég legyen a nedvességtartalom ahhoz, hogy a gép még ki tudja nyomtatni, viszont az egész elég száraz legyen ahhoz, hogy megálljon, és torta formája legyen, ne pedig úgy fessen, mintha lekvárból próbálnának tornyot építeni.

A kutatók elismerik, hogy az ezzel a technikával készült ételek ultrafeldolgozottnak számítanak, melyek több gyártási folyamaton is átesnek, akárcsak a cukros üdítők, az energiaitalok, a margarin, a virsli vagy a csipsz, melyek finoman fogalmazva sem tartoznak a legegészségesebb élelmiszerek közé. Egyúttal azzal érvelnek, hogy ez az új sütési/főzési módszer segíthet megoldani ezt a problémát, mivel pontosan kalibrálható az étel tápanyag- és kalóriatartalma.

— A háromdimenziós élelmiszer-nyomtatás mindig is ultrafeldolgozott élelmiszereket fog előállítani, de néhány ember számára vigasz lehet, hogy ezzel a megoldással sokkal pontosabban ellenőrizhetik a bevitt tápanyagok és kalóriák mennyiségét. Hasznos lehet továbbá a nyelési rendellenességekkel küzdő emberek számára is, hiszen sokkal vonzóbb formában kínálhatják számukra az egyébként pürésített textúrájú ételeket — mondta Christen Cooper, a Pace Egyetem Táplálkozástudományi és Dietetikai Tanszékének munkatársa.

Nem tudni, mikor fognak a háromdimenziós nyomtatott sütemények eljutni a közeli pékségekbe vagy cukrászdákba, esetleg az otthonunkba. Az azonban egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a 3D nyomtatásnak az élelmiszer-előállítás területén is fontos szerep fog jutni. A tanulmány szerzői szerint az élelmiszerek nyomtatása jelentősen segítheti a környezeti fenntarthatóságot, mivel az összetevőket helyben lehetne beszerezni és feldolgozni a felhasználáshoz, segítve a helyi gazdákat és élelmiszer-ellátókat.

Ám ha belegondolunk, ezt most is meg lehetne tenni, és nem kellene a világ másik végéről idehozni azokat a gyümölcsöket, amelyek a néhány kilométerré lévő gyümölcsösökben is megteremnek, de a gyümölcspüré az más, azt biztos nehezebb szállítani…

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..