home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Realitás a szülőföldön való boldogulás
Kartali Róbert
2022.03.29.
LXXVII. évf. 12. szám
Realitás a szülőföldön való boldogulás

Ha újra Orbán Viktor lesz Magyarország miniszterelnöke, akkor folytatódni fog a vajdasági gazdaságfejlesztési program — nyilatkozta Szabadkán Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese. Eddig több mint 14 000 gazdaságfejlesztési pályázatot támogatott a magyar kormány a Prosperitati Alapítvány által, ezek közül kedden két kiemelt jelentőségű gazdasági fejlesztés ünnepélyes átadására, valamint két kezdő vállalkozás megtekintésére került sor.

A Prosperitati Alapítvány szervezésében kedden megtekintették egy zentaörsi házaspár egy-egy kezdő vállalkozását. A férj a Budlinka pálinkalepárló kezdő vállalkozásával pályázott anyaországi támogatásra, a feleség pedig a Zsebi Kids légvárak bérbeadásával foglalkozó céget alapította meg. Budemac Hari a cége bemutatásakor elmondta, hogy évek óta két gondolat vezérli őket. Az első szerint akinek nincsenek saját céljai, az arra van kárhoztatva, hogy annak dolgozzon, akinek vannak. A másikat egy másik vállalkozás átadóünnepségén hallotta, mégpedig a vállalat megalapítása ne egy cél, hanem egy új kezdet legyen. Ez a két gondolat ad erőt az állandó harchoz, hogy elbírjanak azokkal a kihívásokkal, amelyek az útjukba állnak — tette hozzá.

A szabadkai Micro-pak Kft.-t 2002-ben alapították meg mint kisvállalkozás. A cég fröccstermékek gyártásával és flakonfúvással foglalkozik, ma már a régió legjelentősebb szállítója — mesélte Toldi Ferenc társtulajdonos a kiemelt jelentőségű nagyléptékű gazdasági fejlesztés megtekintésekor. Mint mondta, gyógyszeripar, kozmetika, élelmiszer és a háztartási ipar számára gyártanak kidolgozott csomagolási megoldásokat. Néhány száz darabostól a több millió darabos megrendelésig mindent el tudnak vállalni, és rövid határidőn belül tudják kiszolgálni a vevők igényeit. Minden korábbi fejlesztést önerőből valósítottak meg, most a Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően kiugró fejlődést tudtak elérni. Három pályázat révén összesen 43,2 millió dinárt, azaz mintegy 368 000 eurós támogatást a termelésben használt korszerű gépek beszerzésére fordították.

A szabadkai Digital Hive irodaház három, információs technológiákkal foglalkozó cég együttműködéséből született. Amikor a pályázatot átadták, akkor harminckét alkalmazott dolgozott az irodaházat harmadmagával megalapító Studio Present vállalatnál — mutatott rá Koza Andor, a cég társtulajdonosa. Mint mondta, a költözködéskor már ötvenöten voltak a cégnél. Ma már száz alkalmazottja van a vállalatnak.

— Három évvel ezelőtt a Digital Hive átadásával Szabadkán feje tetejére állt az IT-ipar. Azóta ehhez az épülethez mérik a városban az IT-irodákat. Körülbelül egy tucat IT-cég változtatott, cserélt vagy újított irodát, hogy hasonlítson erre az irodaházra. Azóta úgy emlegetik ezt az épületet, mint a szabadkai IT-központot. Azóta ebben az épületben mintegy 3000 embert láttak vendégül, leginkább diákokat, ezzel sok fiatalt inspiráltunk. Sokuknak mutattunk perspektívát az itthon maradáshoz, és remélhetőleg sokukat fordítottunk az IT felé. Külföldről is költöztek haza miattunk. Ezek egyértelműen a legnagyobb sikereink.

Koza Andor azt is elmondta, az elmúlt időszakban megduplázták bevételeiket, megemelték a béreket. Az új pályázat révén a három évvel ezelőtt átadott új épületet megnövelték egy további emelettel. A második szinten további 400 négyzetméterrel és 55 munkaállomással növelték meg a kapacitásaikat. Kialakítottak továbbá egy fitnesz-wellness részleget is, így egyedülállóan kimagasló körülményeket tudnak nyújtani a munkavállalóknak, emellett meggyőződésük szerint az új részleg teret ad a kreativitásnak. Víziójuk egyértelműen itt Szabadkán, egy relatív kis városban nagy nemzetközi projektumokon dolgozni, világszínvonalú munkát végezni olyan ügyfeleknek, akik megbecsülik az itteni szakértelmet. Mindezt nyugati bérekkel, hogy mindenki minőségi és jelentőségteljes életet tudjon élni, aki a cégnél dolgozik.

— A gazdaságfejlesztési program hét évvel ezelőtt indult, mára több mint 14 000 gazdaságfejlesztési pályázatot tudtunk támogatni itt a Vajdaságban. A legtöbbet a mezőgazdaság területén, de van ebben ipar és van ebben például információs technológiai vállalkozás is, amelyek világszínvonalat képviselnek minden túlzás nélkül — emelte ki Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese. Mint mondta, több mint 120 milliárd forintnyi beruházás valósult meg ezen időszak alatt a Vajdaságban a magyar kormány támogatásával. — Egy teljesen új helyzetbe került a vajdasági magyar gazdasági rendszer és ez által a vajdasági magyar közösség. Ami a folytatást illeti, feltett szándékunk ezt a programot továbbvinni. Április 3-án a nemzeti kormányzatnak meg kell kapnia a bizalmat a folytatáshoz, hogyha Orbán Viktor lesz a következő miniszterelnöke Magyarországnak, akkor ez a program folytatódni fog, bővülni fog, lehetőségeinkhez mérten, és arra fogunk törekedni, hogy az a kiváló kapcsolat, amely Szerbiában fennáll, az tovább bővüljön, tovább mélyüljön és tovább erősödjön annak érdekében, hogy a vajdasági magyarságnak a mozgástere is mindezen irányba tudjon fejlődni. Ha ezek mind adottak lesznek, hogyha nyer a nemzeti oldal Magyarországon, ha nyer a jelenlegi kormányzat itt Szerbiában, amit majd a Szerbiában élő emberek eldöntenek, hogy jó-e nekik vagy nem. Nekünk, azt gondolom, hogy jó volna, akkor egy fényes jövő előtt áll nemcsak a vajdasági magyarság, hanem Magyarország és Szerbia barátsága is — tette hozzá Magyar Levente.

— A gazdaságfejlesztési programnak biztos, hogy lesz folytatása. Azért, mert ezek a csodák az emberekből fakadnak. Azokból, akik ezeket a csodákat megálmodják, akik a csodák megvalósulásának az útját kitapossák és végigtapossák — nyilatkozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. — Szerintem, hogyha igazán azt kellene megfogalmazni, hogy mit jelent magyarként boldogulni a szülőföldön, akkor az ezt jelenti, hogy megteremteni önmagunk standardjait. Megteremteni a saját világunkat úgy, hogy az nem a bezárkózásról szól és nem a gettósodásról szól, hanem az együttműködésről szól, és a saját értékeinknek a megteremtéséről és a többségi társadalom irányába ennek az értéknek standarddá történő felmutatásáról. Ez történt az elmúlt hat-hét évben. Több mint 14 000 ilyen esete van ennek az erőfeszítésnek, és mindegy, hogy hova megyünk, ezt fogjuk mindenhol látni. Mások a tevékenységek, mások a volumenek, mások a megnyilatkozási és a megmutatkozási formái, de ez az életerő köszön mindenhol vissza.

A magyar kormány 2016-ban a külhoni nemzetrészek megmaradását szolgáló gazdaságfejlesztési programot indított el a Kárpát-medencében. A vajdasági program jelenleg Magyarország legnagyobb határon túli gazdaságfejlesztési programja.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..