home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Poirot vagy egy indián?
LOVAS Ildikó
2005.03.16.
LX. évf. 11. szám

Egy igen nagy tudású egyetemi tanárral beszélgettem, aki nem kisebb helyen tanított irodalmat, mint az Egyesült Államokban, az amcsiknál volt tanár, ami önmagában még nem a világ teteje, nehogy valaki is azt gondolja, értékmérő az, hogy ott tanított, beszélgettem már olyanokkal, akik szintén, ám nem...

Egy igen nagy tudású egyetemi tanárral beszélgettem, aki nem kisebb helyen tanított irodalmat, mint az Egyesült Államokban, az amcsiknál volt tanár, ami önmagában még nem a világ teteje, nehogy valaki is azt gondolja, értékmérő az, hogy ott tanított, beszélgettem már olyanokkal, akik szintén, ám nem jelentett semmit a beszélgetés, lapos volt, hogy egészen konkrét legyek, ami persze nem az amerikai egyetemeket minősíti, mindössze csak annyit jelent, hogy a tengerentúl sem csak a legokosabbak dolgoznak, tehát egy nagy tudású, rendkívül művelt irodalmárral beszélgettem, aki elmondta, hogy nem talál krimikiadót.
Szereti a krimiket, vagy lehet, hogy ezt nem mondta, a felesége is bekapcsolódott, aki viszont igen szereti, a lényeg, hogy elhozott Amerikából néhány érdekes krimit, melyet most nem tud kiadatni.
A nyomozó egy indián.
Én, aki szintén nagyon szeretem a krimiket, komolyan odafigyeltem.
Legyen ez összekötő kapocs a nagy tudású irodalmárok és az egyszerű emberek között: legyen egy olyan uniója a halmazoknak, ahol azok vannak, akik irodalommal is foglalkoznak és a krimit is szeretik. De olyan részhalmazt is el tudok képzelni, melyben a krimikedvelők vannak, akár irodalmárok (nagy tudással), akár irodalmárok (kisebb tudással), akár csak olvasók.
A krimit szeretők halmaza mit gondol egy nyomozóról, aki indián?
Érdekelné-e a közönséget egy olyan magánhekus, akinek szótárában hemzsegnek az indián szavak, kifejezések, nyomot olvas, és füvekkel gyógyít?
A kérdés látszólag egyszerű, de az olvasásszociológusok tudnák csak megmondani, lemérni és kiszámolni, hogyan is van ez igazából. Hogy milyen magánnyomozó ,,jön be” az olvasónak. Ha egyáltalán fölmerül ez a kérdés. De nem nagyon valószínű, hiszen annyi az egyéb ponyva, amit ráadásul irodalomként adnak el, szólítanak meg és hirdetnek (a Nagy Könyv-projektumban például Coelho is kap szavazatot, lelkes mondatokat), hogy igazán nem juthat arra alkalom és mód, hogy a -- talán -- divatjamúlt krimivel foglalkozzanak.
Így jutott eszembe az Albatrosz-sorozat és a Fekete-Könyvek: Raymond Chandler, Ellery Queen, Ed McBain, Georges Simenon, Erle Stanley Gardner és Agatha Christie.
Nem kellett nagyon eszembe jutniuk, mert állandóan szem előtt vannak, direkt azon a polcon, ahol könnyen hozzájuk férek, ugyanis állandó társaim.
Ha megpróbáljuk megtalálni Mason, Maigret, Marlowe, Poirot és Queen közös tulajdonságát, azt, amelyik évtizedeken át nagy példányszámot jelentett a kiadóknak és örömet az olvasóknak, akkor nagyjából és -- egy rövid írásban -- kielégítő módon választ kapunk arra a kérdésre is, hogy szeretnénk-e egy indián magánnyomozót.
Azért választottam ki ezt a néhány magánhekust, mert antikváriumokban és százforintos könyvesboltokban ezek fogynak legjobban és folyamatosan. Az árusok azt mondják -- állandó vevőjükként tisztelnek --, kedvencnek számít az ügyvéd (Mason), a pipás (Maigret), a kis belga (Poirot) és a lazán-humoros (Marlowe).
Milyenek ők?
Ahogyan a méltó és tisztességes ponyvához illik, ezek a hősök éppen olyanok, amilyenek mi szeretnénk lenni.
Ez persze a hangulatunktól is függ, mert magányos szombat este, ha magunkban ülünk a kanapén, mégsem Poirot papához fordulunk, inkább a vállas és a jómódú Mason ügyvédhez, vagy a szintén magányos estében viszkiző Marlowe-hoz. Kötött zoknis téli délutánokon pedig nem is lehetne mást választanunk, mint Miss Marple-t, a falusi vénkisasszonyt.
Nem azonosulunk velük, nem! Annak ellenére sem, hogy éppen olyanok, azt testesítik meg, amire vágyunk -- életünk bizonyos pillanataiban, s ez fontos, nem mindig, nem állandóan, csak néha-néha, ha úgy alakul.
Krimit olvasni édes dolog, mint este tíz után a hűtőben kotorászni.
Nem azonosulunk velük tehát, hanem legjobb ismerősünknek tartjuk: a magánnyomozók állandó jelzői ugyanolyan fontosak, mint voltak Odüsszeusz hőseié.
Tudnánk-e szeretni egy indián magánnyomozót, ismerősünkként üdvözölni?
Szerintem...
Ugye, ugye?
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..