home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Perek nyomában
(Tha)
2006.03.14.
LXI. évf. 11. szám
Perek nyomában

Híres Iván - Gergely József felvételeRendőrség és bíróság. A felsorolás bizonyára nem teljes, de ez a két intézmény mindenképpen azoknak a helyeknek a listáján van, ahova nem szívesen mennek az emberek. Hasonlóan vélekedik erről az újságíró is, akinek még külön gondot okoz a munkájában, hog...

Híres Iván - Gergely József felvétele

Rendőrség és bíróság. A felsorolás bizonyára nem teljes, de ez a két intézmény mindenképpen azoknak a helyeknek a listáján van, ahova nem szívesen mennek az emberek. Hasonlóan vélekedik erről az újságíró is, akinek még külön gondot okoz a munkájában, hogy bizonyos esetek, ügyek kapcsán rendkívül nehezen jut hozzá az adatokhoz. Legyünk objektívak: a leírtak inkább a rendőrségre vonatkoznak, a bíróságon rugalmasabban viszonyulnak a hivatalból ,,kíváncsiskodó" iránt. A zentai bíróság tavaly a helybeli kaszárnyában történt verekedés miatt került leginkább az érdeklődés középpontjába, de a három halálos áldozatot követelő tűzeset sem hagyta közömbösen a lakosságot. Híres Iván, a zentai községi bíróság elnöke megtette az első lépést a média felé, februártól havi rendszerességgel tart sajtótájékoztatót. A megállapodás természetesen csak akkor érvényes, ha ,,nyugodt” a helyzet, rendkívüli esetekben soron kívül fogadja az újságírókat. Ez a polgárok érdekében is történik, hiszen így rendszeresen értesülhetnek a bíróság munkájáról. Az alábbi összefoglalóból például a 2005. évről alkothatnak maguknak képet - az igazságszolgáltatás szemszögéből nézve.
Azt bizonyára mindenki tudja, hogy az épület a Fő tér 2-es szám alatt található, de azt talán már kevesebben, hogy a bíróság hét bíróval dolgozik. A kinevezett ülnökök száma negyven, de a betegségük, a koruk és bizonyos törvényes tilalmak miatt már csak mintegy tízen tudják végezni ezt a teendőt. Minden tárgyalóteremben van számítógép, csakúgy, mint a telekkönyvi hivatalban, a fogadóirodában, az iktatóban stb. A belső rendszerük lehetővé teszi, hogy az objektum valamennyi pontján betekinthessenek bármelyik tárgyba, de az illetékes minisztérium egyelőre még nem tudott olyan programot biztosítani, amely összekötné a szerbiai bíróságokat. Pedig ez lenne a következő lépés.
Vizsgálati és büntetőeljárások
A zentai községi bíróság illetékessége azokra a bűnügyekre terjed ki, amelyekben a kimondható ítélet maximum tízévi fogság. 2005-ben 178 esetet vizsgáltak, de csak három volt olyan, amelyet az előző évből hoztak át. 167-et sikerült megoldani. A legtöbb, 37,14%, a vagyon ellen elkövetett bűncselekmény, az élet- és a testi épség elleni vétségek 16%-ban fordulnak elő, a közlekedésiek 12,57%-ban, a közrend elleniek pedig 8%-ban. A felsoroltakon kívül még 13 fajta bűncselekménnyel foglalkoztak, pár százalékos arányban (például: gazdasági bűnözés - tíz tárgy, adóeltitkolás - négy tárgy, hivatali helyzettel való visszaélés - három tárgy stb.). A kiskorú elkövetők elleni eljárások tavaly még a zentai községi bíróság illetékességébe tartoztak, 2006. január elsejétől viszont ezeket az ügyeket a kerületi bíróság tárgyalja. Éppen ezért az elmúlt évben igyekeztek mind az 52 adódó esetben lefolytatni a vizsgálatot. Mintegy 70%-uk vagyon elleni bűncselekmény volt.
A tanács vagy a bíró elé 2005-ben 290 tárgy került (ebből 243 új), 236-ot sikerült megoldani. Elmarasztaló ítélet 136 esetben született. Feltételes börtönbüntetést 55 perben mondtak ki, pénzbüntetést 68-ban, börtönbüntetést 11-ben, bírósági figyelmeztetést kettőben. Jogerősen, vagy első fokon összesen 155 személyt ítéltek el, előzetes letartóztatásra (őrizetbe vételre) kilenc végzést adtak ki. Az igazságügyben a két évnél idősebb tárgyak számítanak réginek. 2005. december 31-én a 47 megoldatlan tárgyból 13 volt ilyen, de egyik sincs hat évnél hosszabb ideje a bíróságon.
Polgári perek
Tavaly 364 új polgári pert indítottak, de az előző időszakból is maradt 135, ami azt jelenti, hogy összesen 499 tárgyon dolgoztak, amiből az év végéig első fokon 417-et sikerült befejezni. Legtöbb volt a válóper és a különböző tartozások megfizettetése. Külön csoportban vezetik a munkapereket, amelyekből 99 új akadt a már meglévő húsz mellett, és 105-öt oldottak meg. A legtöbb a kártérítési követelés, mintegy 60%. A listán szerepelt még 487 hagyatéki tárgyalás (480 megoldva), 191 peren kívüli eljárás (190 befejezve). A legnagyobb gondot a végrehajtási tárgyalások jelentik, tavaly 750 volt (622 új és 128 az előző évből), 544-et sikerült levenni napirendről. A törvény alkalmazása nem mindig zökkenőmentes, hiszen a kikényszerített végrehajtásban a polgárok közreműködésére nem lehet igazán számítani, de a hivatalos okmányok kézbesítésében is adódnak nehézségek, különösen a város területén kívül.
Híres Iván elnök megemlítette még azt is, hogy a zentai községi bíróság nem egészen hárommillió dinárral tartozott az ügyvédeknek és szakértőknek, szerencsére az összeg egy részét a minisztérium már átutalta. Arra a kérdésre, hogy elégedett-e a bíróság munkájával, igennel válaszolt. Hozzátette azonban azt is, hogy az eredmények papíron ugyan jók, de nem mutatják a polgárok esetleges kifogásait. Az úgynevezett panasznap egyébként szerdán van, amikor a bíróság elnöke nyolc órától fogadja az ügyfeleket, meghallgatja a problémákat, és igyekszik segítséget nyújtani, tanácsot adni, intézkedést előirányozni.
Talán a kelleténél egy kicsivel több adat került az összefoglalónkba, de bizonyára nem érdektelen annak, aki szeret ezeknek a bogarászásával, összevetésével foglalkozni. Ezek alapján állapítható ugyanis meg, mennyire volt sikeres a tavalyi évben a zentai községi bíróság tevékenysége. A helyzet ismerői azt mondják, nem vagyunk pereskedő nép, ennek a vidéknek a lakossága nem szalad minden apróság, ,,kerítésen átrepült tyúk” miatt a bíróságra. Támogatjuk és üdvözöljük az elnök úrnak a kezdeményezését, de egyben reméljük, hogy a megbeszélt időpontokon kívül nem kell túl gyakran találkoznia az újságírókkal. Hogy nem lesznek olyan ügyek, amelyek megbontják, felkavarják a Tisza-parti város nyugalmát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..