home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Párt kapott a nyíregyházi szumátrai tigris
MTI
2015.05.08.
LXX. évf. 18. szám
Párt kapott a nyíregyházi szumátrai tigris

Párt kapott a Nyíregyházi Állatparkban élő szumátrai hím tigris. Lara, a kétéves nőstény a nemzetközi fajmegmentési tenyészprogram keretében Hollandiából érkezett a nyírségi állattársához 2015. május 7-én.

Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője, osztályvezetője az MTI-nek elmondta: az egy éve Nyíregyházán élő, Giora névre hallgató ötéves hímtől, valamint a kétéves holland, Lara nevű nősténytől azt várják, hogy népes családot alapítanak a Sóstói-erdő állatkertjében.

Az érkezés napján megkezdték az összeszoktatásukat, és a szakemberek szerint ezzel nemigen lesz gond, mivel az állatok az őket egymástól elválasztó kifutói rácson keresztül „már egymáshoz dörgölőznek”.

A macskafélék családjának ragadozói közül a tigris a legnagyobb és a legerősebb. Egyike azonban azoknak a veszélyeztetett állatfajoknak, amelyeket az ember csaknem a teljes kipusztulás szélére sodort — magyarázta Révészné Petró Zsuzsa. Kilenc alfaja közül három: a bali, a kaszpi és a jávai tigris immár teljesen kihalt, és a többi: a szibériai, a bengáli, az indiai, a dél-kínai, a maláj és a szumátrai tigris is veszélyben van. A szumátrai a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisfaj. Vadon élő egyedei kizárólag az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének alacsonyan fekvő területein, illetve hegyi erdőségeiben fordulnak elő.


Lara, a kétéves nőstény szumátrai tigris (MTI Fotó: Balázs Attila)

Magányosan vadászik, zsákmánya főként a közepes termetű növényevő állatok közül kerül ki.

A faj a természetes élőhelyeinek elpusztítása és az orvvadászat miatt került a súlyosan veszélyeztetett állatok közé. Fél évszázaddal ezelőtt, az 1970-es években a szabadon élő szumátrai tigrisek számát 1000 körülire tették, 1996-ban viszont a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nagyjából már csak 250-re becsülte a létszámukat. A fajmegmentési programnak köszönhetően jelenleg mintegy 400 példány él szabadon, a világ állatkertjeiben pedig 300-at tartanak nyilván.

Révészné Petró Zsuzsa megemlítette még, hogy a Nyíregyházi Állatpark nagymacskagyűjteménye páratlannak számít Európában, hiszen csak tigrisből négy alfaj látható ott. A ritka és különlegesen csíkos macskafélék közül a szibériai, a fehér színű bengáli és a maláj tigris már párban él a nyírségi állatkertben, és remélhetőleg az összeálló szumátrai kettős is szaporodik majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..