home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Parlamenti választások, 2008
Orosz Ibolya
2008.05.15.
LXIII. évf. 20. szám
Parlamenti választások, 2008

Boris Tadić, az Európai Szerbiáért Koalíció listavezetője bejelentette, hogy ez a tömörülés alakítja meg a kormányt. Tomislav Nikolić szerint ezzel a kijelentésével a köztársasági elnök alkotmánysértést követett el, s ha zavargások lesznek, azért ő lesz a felelős...Az Európai Szerb...

Boris Tadić, az Európai Szerbiáért Koalíció listavezetője bejelentette, hogy ez a tömörülés alakítja meg a kormányt. Tomislav Nikolić szerint ezzel a kijelentésével a köztársasági elnök alkotmánysértést követett el, s ha zavargások lesznek, azért ő lesz a felelős...

Az Európai Szerbiáért Koalíció-Boris Tadić lista kapta a legtöbb szavazatot (38,7%), ami 103 mandátumot jelent - A Magyar Koalíciónak biztos 4 helye van a szerbiai parlamentben
A vasárnapi parlamenti választásokat követő hétfői számában címoldalon hozta a Blic: ,,Az európai Szerbia meggyőző győzelme. A Magyar Szó első oldalán: ,,Fölényes demokrata győzelem. A Danas visszafogottságról tett tanúbizonyságot: ,,A részvételi arány olyan, mint 2003-ban volt. Alatta Boris Tadićnak a választások napján tett kijelentése: ,,A kormányfőt az Európai Szerbiáért lista adja. Tekintettel arra, hogy a belgrádi napilapok már éjfélkor az utcán voltak, olyan sokkal többet nem tudhatunk meg belőlük. Ugyanazokat az adatokat közölték, mint amit mindenki tudott - aki végigtévézte a választások utáni éjszakát. Vasárnap este úgy fél tíz tájt meghökkentő hírt mondtak be a B92-őn: ,,Hihetetlen, de a Magyar Koalíciónak egyetlen mandátuma sem lesz! Az LDP átlépte a cenzust (5,2%), de a magyarok nem! Szerencsére nem kellett sokáig várni a CeSID első sajtótájékoztatójára, amelyen kiderült: nem igaz, hogy a kisebbségek csak egy (1!) mandátumot szereztek. A Magyar Koalíció 4 képviselői helyet szerzett (amelyből 5 is lehet), a Sulejman Ugljangin vezette bosnyákok 2, a Preševo-völgyi albánok 1 mandátumot tudhatnak a magukénak.
A leadott szavazólapok 85%-ának a feldolgozása alapján a CeSID közölte: a legtöbb szavazattal az első helyen az Európai Szerbiáért Koalíció-Boris Tadić tömörülés végzett, a 38,7%-os támogatottság pedig 103 mandátumot jelent. Második lett a Szerb Radikális Párt - a 29,1%-os támogatottság 77 képviselőt jelent. Vojislav Koštunica SZDPÚSZ-e a szavazatok 11,3%-át szerezte meg és 30 képviselője lesz. Az SZSZP, Milošević szocialistáinak utódai a Nagy Visszatérést ünnepelhetik: 7,9%-os támogatottsággal 20 mandátumot szereztek, s minden jel szerint ők lesznek majd a mérleg nyelve. Amiből két dolog lehet. Vagy szerecsenmosdatás. Vagy visszatérés a régi háborús koalíciós partnerhez - a radikálisok ölelésébe. A Čedomir Jovanović vezette liberálisoknak 13 mandátumuk lesz. A 6,7 millió választópolgárból egyébként május 11-én 4,1 millió ment el szavazni, 60,7%. Kevesebben voksoltak, mint idén januárban a köztársasági elnökválasztáson: akkor a részvételi arány 68%-os volt.
A Köztársasági Választási Bizottság, a RIK adatai (igaz, 62%-os feldolgozottság mellett) kicsit más képet mutattak hétfőn reggel: a DP köré tömörülő tömbnek 102, a radikálisoknak 80, az SZDP-ÚSZ-nek 37, az SZSZP-nek 25, az LDP-nek 13, a Magyar Koalíciónak 3, a Sulejman Ugljanin vezette bosnyákoknak szintén 3 mandátumuk lesz. Hétfőn délben, lapzártakor a RIK sajtótájékoztatóján a radikálisok 80 mandátumából már csak 77 lett. Adataik szerint (immár 95%-os feldolgozottság mellett) a Magyar Koalíció 75 000 szavazatot kapott, s ez az 1,86%-os támogatottság 4 biztos mandátumot jelent. Az előrehozott parlamenti választások végeredményét május 15-én este 20 óráig lesz köteles közzétenni a Köztársasági Választási Bizottság.
Boris Tadić és koalíciós partnerei pezsgőbontással és tűzijátékkal ünnepeltek. A DP-elnök köztársasági elnök győzelemről beszélt, s azt mondta: Szerbia polgárai az európai utat választották. Választási ígéreteihez híven ez két dolgot jelent: felgyorsítani az európai integrációt, ugyanakkor megőrizni Kosovót. És sürgősen meg kell kezdeni a kormányalakítási tárgyalásokat: Koštunica nem lesz többé kormányfő, de vele is tárgyalni kész, ahogy Nikolićtyal, Velimir Ilićtyel, Ivica Dačićtyal és Čedomir Jovanovićtyal is. Vojislav Koštunica leköszönő kormányfő szerint a további együttműködés a DP-vel lehetetlen, ha kell, ő jól ellesz ellenzékben is. A radikálisok elnökhelyettese, Tomislav Nikolić szerint kormányt csakis az SZRP, az SZDPÚSZ és az SZSZP alakíthat, s ezt még Tadić sem tilthatja meg nekik. Szóval: folytatása következik. Csak ne úgy, mint legutóbb - akkor teljes három hónapon át tartott a tárgyalásoknak titulált gyalázkodás és zsarolás, és szó szerint az utolsó pillanatban állapodtak meg ott meg Tadić demokratái és Koštunica demokratái. Tudjuk, mi lett a vége: kenyértörés. Kosovo miatt.
A népnemzeti pártok választási kampányéban természetesen a szerbség bölcsője, Kosovo volt az első számú téma. Lenépárulózták Szerbia elnökét, Boris Tadićot, Božidar Đelić kormányalelnököt. Utóbbit azért, mert Luxemburgban aláírta az EU-val a stabilizációs és társulási egyezményt. Előbbit azért, mert ott volt a ceremónián, nyilatkozott és pezsgővel koccintott. Koštunicáék szerint Tadić arra ivott, hogy a szerződés aláírásával Szerbia lemondott Kosovóról, közvetve elismerte a déli tartomány függetlenségét. Koštunica koalíciós partnere, Velimir Ilić narkósoknak nevezte Tadić pajtásait, Nenad Čanakot és Bojan Kostrešt. Arról nem beszélve, mit művel a belgrádi bulvársajtó: Belgrád város LDP-s polgármesterjelöltjét, a neves írónőt és publicistát prostituáltnak öltöztetve mutatta a fotomontázson... Politikai elemzők szerint 2000 óta ez az idei volt a legpiszkosabb választási kampány. Bőven volt árulózás, uszítás, lincselésre való felszólítás, Boris Tadić pedig olyan fenyegető levelet kapott, amelyben az áll, hogy golyót kap a homlokába. Szerencsére, ennek az első felvonásnak a vasárnapi szavazással vége. Következik a második, a kormányalakítási huzavona, amely nem sok jóval kecsegtet.
Az Európai Unió nevében a soros elnök, a szlovén külügyminiszter meleg hangú üzenetben gratulált Szerbia polgárainak ,,az európai irányultságú erők meglepően nagy győzelméhez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..