home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Orbán: ezer alá csökkent a lélegeztetés nélkül kórházban lévő betegek száma
MTI
2021.05.28.
LXXVI. évf. 21. szám
Orbán: ezer alá csökkent a lélegeztetés nélkül kórházban lévő betegek száma

Hosszú idő után először csökkent a lélegeztetés nélkül kórházban lévő Covid-betegeknek a száma ezer alá, és százezer alatt van az aktív betegeké - közölte Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök azt mondta: a kórházban ápoltak közül 121-en vannak lélegeztetőgépen. A jelenleg is aktív fertőzöttek száma 84 719, ők tehát még nem tudnak dolgozni, veszélyben az egészségük, van, aki az életéért küzd.

A kormányfő közölte: csütörtökön 25 ezer ember kapta meg az első védőoltását, 117 ezren pedig a másodikat. Ezek jó hírek, de további mintegy hárommillió felnőtt még nincs beoltva Magyarországon, márpedig "tudományos tény, hogy ez a vírus nem fog elmenni".

Sokan tévesen gondolják, hogy ha nincsenek beoltva, akkor megúszhatják a megfertőződést. "Meg fogja találni a vírus az utolsó embert is, aki nem védett", márpedig a saját és a családunk egészségét csak a védőoltással óvhatjuk meg - hangsúlyozta Orbán Viktor.


Fotó: Facebook

Kifejtette: az oltás megszervezése hatalmas kihívás, és önbecsülésre ad okot, hogy Magyarország az Egyesült Államoknál is jobb eredményeket ér el az első oltások tekintetében, pedig ott maguk gyártják a vakcinákat.

Megjegyezte: most mindenki fél az indiai mutánstól, de azok az oltóanyagok, amelyeket Magyarországon alkalmaznak, kivétel nélkül alkalmasak arra, hogy ezt is legyőzzék.

A miniszterelnök szerint rémhír, hogy több uniós ország nem biztos, hogy beengedi azt, akit keleti vakcinával oltottak. A többi ország még nem az utazásról beszél, nekik ez még messze van, de Magyarország egymás után köti a kétoldalú megállapodásokat, amelyekkel lehetővé teszik a szabad mozgást - mutatott rá.

Úgy vélte, talán júliusban lesz közös uniós kártya, és akkor egymás országában kötelező lesz elfogadni az Európában elismert vakcinákat, a többit pedig elfogadhatják, de nincs olyan ország, amely elzárná magát a turisták elől.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy most a védekezésről át kell állni a gazdaság újraindítására. Amikor a járvány "csúcsra járt", a védekezés volt a fontos a gazdaságban is, meg kellett védeni a munkahelyeket, a fizetést, de most, hogy a harmadik hullámot "leszorítottuk a földre", már nem védekezni kell, hanem újraindítani a gazdaságot - fogalmazott. Hozzáfűzte: a 2022-es költségvetés is erről fog szólni.

Megjegyezte: a 2. negyedév számai már biztató eredményeket mutathatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..