home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Orbán Viktor Szabadkán
Kartali Róbert
2019.04.18.
LXXIV. évf. 16. szám
Orbán Viktor Szabadkán

Szerbia hamarabb lesz tagja az EU-nak, mint azt ma sokan gondolnák — jelentette ki Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a szabadkai városháza dísztermében megtartott kampányrendezvényén, melyen szavazásra biztatta a vajdasági magyarságot az európai parlamenti választáson.

Az Európai Unió nevű politikai képződmény és az Európa nevű kulturális képződmény határai nem esnek egybe. Vannak még olyan közösségek, amelyek Európában élnek, de nem tartoznak az Európai Unióhoz. Ilyen közösség a vajdasági magyarság, és Szerbiának is az EU-ban van a helye — mondta a miniszterelnök.


A szerző felvétele

Vajdaságba az elmúlt három évben 60-70 milliárd forint érkezett gazdaságfejlesztési céllal. A magyar kormány folytatja támogatási tevékenységét, az idén csaknem 7,5 milliárd forint érkezik a vajdasági turizmus fejlesztésére. Az elvándorlás mértéke így lassulhat. Magyarországon ez már megtörtént, és kevesebben mennek külföldre, mint amennyien visszajönnek, a folyamat pedig erősödik. Ha Magyarország képes volt erre a fordulatra, akkor — ha önerőből nem is, de — az anyaország segítségével Vajdaság is képes lesz rá — fogalmazott Orbán.

Az EU-s csatlakozás miatt Szerbiának szüksége van Magyarországra, de ez fordítva is igaz, mert az EU-n belül olyan csatákat kell megvívni, ahol sokat számít a közép-európai országok súlya — mondta. Szerinte Szerbiában és Magyarországon is legalább három-négy év politikai stabilitás várható, ez a két ország közötti kapcsolat leghasznosabb korszaka lehet. Ha megragadjuk a lehetőséget, akkor a következő három-négy évben akár nyolc-tíz év munkáját is el tudjuk végezni — emelte ki. Hozzátette: az első lépést hibátlanul kell megtenni, ez pedig a soron következő európai parlamenti választás.

Van abban valami vagányság, hogy az ember egy olyan országból, amely nem tagja az EU-nak, képviselőket küldhet az Európai Parlamentbe, méghozzá magyar képviselőket, akik nemcsak Magyarországot, de Szerbiát is képviselni fogják. A hazát nemzetközi színtéren kellő súllyal és komolysággal képviselni, Brüsszelben a magyarokért kiállni, illetve az ország számára biztos vezetést nyújtani csak a Fidesz—KDNP alkalmas — fogalmazott Orbán Viktor.

A rendezvényen Pásztor István, a VMSZ elnöke megköszönte, hogy Deli Andor ismét indulhat a Fidesz—KDNP listáján az EP-választáson, mégpedig a minden bizonnyal befutó 11. helyen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..