home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Olivérnek nincs ideje gyógyszerre várni
Balázs Szilvia
2020.03.04.
LXXV. évf. 10. szám
Olivérnek nincs ideje gyógyszerre várni

Még nincs három hónapos, de már most élete harcát vívja a bajmoki Pál Gajódi Olivér. A kicsi fiúnál spinális izomatrófiát vagyis gerinc eredetű izomsorvadást állapítottak meg, annak is a legsúlyosabb fajtáját, az 1-es típusút.

A betegség a gerincvelő mozgató idegsejtjeinek a fokozatos elvesztését eredményezi, az idegsejtek pusztulása pedig fokozatos izomgyengeséget, sorvadást okoz a kapcsolódó izmokban. Becslések szerint 6000 élve született gyermekből egyet érint ez a génhiba. A kisfiú jelen pillanatban is az újvidéki Gyermek- és Ifjúság-egészségvédelmi Intézetben fekszik, édesanyja, Gajódi Tímea éjjel-nappal mellette van.

— Az orvosok azt mondják, nem tudni, mi lesz egy hónap múlva, nem tudni, mi lesz egy óra múlva, életbevágóan fontos, hogy minél előbb megkapja ezt a Spinraza nevű gyógyszert — mondja az édesanya. — Az Egészségbiztosítási Alap biztosítja a gyógyszert, van is belőle Szerbiában, viszont a papírmunkára hivatkozva még mindig nem történt semmi. A terhességem alatt semmit nem vettek észre az orvosok, rendszeresen jártam ultrahangra, voltam genetikai vizsgálaton is, még a hetedik hónap végén is voltam egy 4 dimenziós ultrahang-vizsgálaton. Erre tényleg nem számítottunk.

A szülők kétségbeesése érthető, hiszen a kisfiú már képtelen nyelni, szondán keresztül táplálják. Ha a légzőszerveket is eléri a betegség, akkor már a gyógyszer sem segít — mondja a belgrádi Ljiljana Dragojlović, akinek a kislánya, Zorica szintén ebben a betegségben szenved.

— Ő most öt éves, és géppel lélegzik, naponta többször le kell szívni a vizet, a nyálat a nyelőcsövéből, különben megfullad — mondja Ljiljana. — Sajnos ő nem kapta meg időben a gyógyszert, abban az időben még külföldről kellett behozatni. Olivérnek még akár arra is van esélye, hogy teljes életet éljen, de csak akkor, ha még azelőtt megkapja a gyógyszert, hogy az állapota rosszabbodna. Ha lélegeztetőgépre kerül, akkor már nincs esély a felépülésére. Mi már megjártuk ezt az utat, és kapcsolatban állok más édesanyákkal is, akik ugyanígy küzdenek a gyermekeikért. A papírmunkára hivatkozva, három-négy hónapot kellene várni a gyógyszerre, ezeknél a babáknál azonban az idő kulcsfontosságú, nekik nincs három-négy hónapjuk, de lehet, hogy még három-négy órájuk sem.

Amennyiben a kisfiú idejében megkapná a gyógyszert, további kezelésekre is szükség lenne, ennek az árát azonban a szülők önerőből nem tudják fedezni. Addig azonban még hosszú az út — mondja Olivér éresanyja, Tímea.

— Biztos, hogy még hosszú ideig megfigyelés alatt áll majd a kisfiam, akkor is, ha megkapja a gyógyszert, hiszen nem minden kis beteg reagál egyformán a hatóanyagokra. Még egyszer hangsúlyozom: nagyon hálás vagyok az orvosoknak az eddigi munkájukért, de az idő most a legfontosabb Olivérnek, hogy a Spinraza-hoz hozzájussunk, a továbbiakról most még nem is gondolkodunk. Ha csak a papírmunka a gond, nem igaz, hogy azt utólag nem lehet elintézni, csak a pici kapja meg az injekciót. Nekünk most ez a legfontosabb.

Az újvidéki Gyermek- és Ifjúság-egészségvédelmi Intézet igazgatónője, Dr. Jelena Antić a Hét Napnak elmondta: a gyógyszert hamarosan megkapja Olivér.

— Az édesanya többször is kérte, hogy helyezzük át őket a szabadkai Közkórházba, amíg a gyógyszer meg nem érkezik, ám én ezt a gyermek állapotára való tekintettel nem engedélyeztem. A spinális izomatrófia egy nagyon ritka genetikai rendellenesség, amelynél kulcsfontosságú, hogy időben felismerjék. Olivér esetében hamar felállítottuk a diagnózist. Sajnos a gyógyszer beszerzésének a folyamata lassú, hiszen drága gyógyszerről van szó. Mi a diagnózis felállítása után azonnal elküldtük a szükséges papírokat az Egészségbiztosítási Alap illetékeseinek, ők időközben össze is ültek, megkaptuk a jóváhagyást, tehát a folyamat megfelelő ütemben halad, és ez a lehető leggyorsabb út. De ésszerűnek kell lennünk, és jól kell elosztanunk ezt a gyógyszert, hiszen több beteg is él Szerbiában. A beszerzési folyamat befejező fázisba ért, így Olivér már a jövő héten megkaphatja az első dózist. Ezért nem is engedélyeztem az áthelyezést Szabadkára. A kisfiú itt fogja megkapni a gyógyszert, várhatóan napokon belül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..