home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Olasz vadászok és hagyományaik  
Vass Rudolf
2024.02.06.
LXXIX. évf. 5. szám
Olasz vadászok és hagyományaik  

Azt hiszem, Európában az olaszok ápolják a leginkább a vadászhagyományokat. Ha nem abban a kultúrában nő fel az ember, szinte lehetetlen megérteni őket. Számos ranglistán vezető szerepet töltenek be, és ez nem mindig pozitív. Hagyományaik egészen a római korig nyúlnak vissza, idetartozik például a kismadarak fogyasztása, melyet mi el sem tudunk képzelni. 

Bennünket keményen szankcionálnak már azért is, ha otthon kalitkában tartjuk a vadmadarakat, ők pedig simán lövik őket, például az erdei pintyet, a pacsirtát, a fenyőrigót stb., amit én személy szerint egyáltalán nem támogatok. Olaszországban a rendszeresen előforduló 348 madárfaj több mint 40%-a csapdában vagy puskacső előtt végezi be földi pályafutását. Nagy hagyománya van a vadászatnak, de az orvvadászatnak is, ami egyáltalán nem dicséretes. Az olasz vadászszövetség körülbelül 700 000 tagot számlál. Természetesen nem mindenki orvvadász, de nehezen tudnak ellenállni a kísértésnek. Az ő törvényeik sokkal liberálisabbak, mint Európa vadászati szabályzata. Néha nem is értik, mivel vétkeztek, amikor külföldön vannak, mert náluk megengedett az, ami nálunk szóba sem jöhet. Számos olasz nagyvárosban van lőszer- vagy fegyvergyár, próbálják kielégíteni a vadászok igényeit, mert ez óriási üzletnek számít, nem csak Olaszországban. Ismereteim szerint a legjobb minőségű lőszert Veronában, Bolognában, Torinóban gyártják nagy mennyiségben. Magam is az olasz golyókat preferálom, mert nagyon megbízhatóak, gyorsak, jó minőségűek, és nem utolsósorban az áruk is elfogadható.

Gyerekkoromban augusztusban jelentek meg vidékünkön az olaszok. Általában gerlevadászatra jöttek Vajdaságba. Mi kinevettük őket, gerlére lőni tölténypazarlás volt a szemünkben, nem úgy, mint nekik! Minden egyes elejtett gerle után 2 dollárt fizettek az összes költségen felül. Az olaszok sok pénzt áldoznak a vadállomány számának növelésére, de ez sajnos nem elég, mert minden idényben 5,6 millió madarat ejtenek el, és ezt nem lehet pótolni. Amikor otthon levadásszák a kvótáikat, akkor megindulnak a nagyvilágba, mert anyagilag megengedhetik maguknak. Egy szenvedélyes, olasz vadásztól hallottam, és higgyék el, sok ilyen van Olaszországban, hogy hozzánk gerlézni jönnek el tíz napra, majd az ír kanálisokra mennek tíz napra kacsázni, libázni, ezenfelül még egy egyhetes afrikai kaland, antilopvadászat is belefér.


Zöld küllő

Hát ennyit az olasz vadászokról, akik egyébként a középosztályt képviselik, tehát nem is kőgazdagok. Rendkívül jól lőnek, én legalábbis még nem láttam olyat közülük, aki sokszor eltévesztette volna a vadat. Kedvenc kaliberük a sörétes fegyverben a 12-es, és igencsak kedvelik az egycsövű automata puskákat, melyek öt golyót is képesek kilőni egymás után, újratöltés nélkül. Nálunk is engedélyezett az ilyen fegyver, csak be kell állítani, hogy mindössze két golyót lőhessen ki újratöltés előtt. Az olaszok általában Beretta, Benelli, Franchi puskákkal vadásznak, s ezek közül mindegyik kiváló minőségű a maga nemében. Természetesen kézzel készült fegyverek is vannak, mint pl. a Perazzi, de ezek jóval borsosabb áron kerülnek forgalomba.

Amit még nem értettem az olaszoknál: miért kell minden évben 5000 darázsölyvet és más ragadozó madarat lelőni a Messinai-szorosban való vonulásukkor?! Különféle szervezetek és a kormány harmincéves harca után szerencsére sikerült ezt a számot évi 100-ra redukálni. Ezt a mészárlást egyébként nemcsak a vadászok művelik, hanem az orvvadászok is részt vesznek benne. Itt kell megjegyeznünk, hogy azért, amit az olaszok külföldön tesznek, nemcsak ők a felelősek, hanem a helyi vadászatvezetők is, mert pénzért szemet hunynak a szabálysértések felett. Csak akkor kerül napvilágra a dolog, amikor a külföldiek lebuknak a határon, hiszen a vámosok is tudják, mit lehet lőni, illetve mi számít szigorúan védett vadnak. Olaszországban sok vendéglő kínál az étlapján olyan különlegességeket, amelyeknek alapanyaga tőlünk, Közép-Európából származik (pl. pacsirta, fürj, fenyőrigó stb.). Nagy a kereslet, ezért busásan megfizetik a vadászokat, nem csoda, hogy könnyen kísértésbe esnek. Nem győzöm hangsúlyozni: a felelősség nemcsak a külföldi vadászoké, hanem a helyieké is.


erdei pinty

Mindezek ellenére én kedvelem az olaszokat, jó lövők, kitűnő puskákkal jönnek, csúcsminőségű lőszert használnak. Csak egy dologra kellene odafigyelni: kordában kell őket tartani, amire viszont nem mindenki képes. Végeredményben ők nem lopni jönnek hozzánk, a vadászturizmus mindig is nagy üzlet volt hazánk és a vadásztársaságok részére, mert ebből a bevételből fedezik a felmerülő költségeket. A külföldi vadászok szép pénzeket hagynak itt, devizához juttatják a hazai vadásztársaságokat, ami a zavartalan működésükhöz igen fontos.


egerészölyv

Fényképezte: VASS Rudolf

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..