home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Október 15-étől: mezőőrszolgálat!
2005.10.18.
LX. évf. 42. szám

A magyarkanizsai község minden lakosát érintő témában tartott sajtótájékoztatót a múlt kedden Körmöci Károly polgármester. Bejelentette: az önkormányzat szerződést írt alá a szabadkai Sen-Sei Security céggel, amely október 15-étől megkezdi a mezőőrszolgálatot Magyarkanizsa község területén. Végre me...

A magyarkanizsai község minden lakosát érintő témában tartott sajtótájékoztatót a múlt kedden Körmöci Károly polgármester. Bejelentette: az önkormányzat szerződést írt alá a szabadkai Sen-Sei Security céggel, amely október 15-étől megkezdi a mezőőrszolgálatot Magyarkanizsa község területén. Végre mezőőrök járják majd a határt, felügyelet alatt tartják azt a majd 40 000 hektárt, amelynek zöme szántókat és gyümölcsösöket jelent. Elmondta, az illetékes bizottság két céggel és a vadászegyesülettel tárgyalt a szolgálat megszervezésétől, végül úgy döntött, hogy három hónapra (október 15-étől január 15-ég) a Sen-Seivel köt szerződést. Amolyan próbaidőről van szó, hogy az önkormányzat is meggyőződjön, hogyan működik a gyakorlatban a polgárok vagyonbiztonságát célzó szolgálat, s a cég is meggyőződjön arról, hogy hosszabb távon vállalja-e a feladatot. Az önkormányzat ugyanis az egész évre, a 2006-ra szóló pályázatot decemberben írja ki. ,,Bízom abban, hogy október 15-e után nagyobb biztonságban érzik majd magukat a termelők, hogy útját tudjuk állni a nomádlegeltetésnek, amely évek óta nagy probléma, s meg tudjuk akadályozni, hogy némely polgárok szeméttelepnek használják más termőföldjét. Bízom abban, hogy három hónap elteltével elkezdődhet majd a hosszabb távú együttműködés. A mezőőrszolgálatról azért számolunk be sajtótájékoztatón, hogy a polgárok tudják, miről van szó, ha a határban egyenruhába öltözött emberekkel találkoznak. A mezőőrök együttműködnek majd úgy az önkormányzattal, mint a kanizsai belügyi szervekkel, de hathatós munkát csak a polgárok segítségével végezhetnek.'
Szalkai Nemes Valéria, az önkormányzat mezőgazdasági szakmunkatársa elmondta, hogy a szerződés aláírásával érvényt szereznek két községi rendeletnek, melyet július 15-ei ülésén hozott meg a községi képviselő-testület. Az egyik a mezei károk megakadályozására és a nomádlegeltetés tilalmára vonatkozik, a másik pedig a legelők hasznosítására. A mezőőrszolgálat nem pusztán megfigyelő szolgálat lesz. Az a cél, hogy jogi érvényt szerezzenek minden olyan esetben, amire a rendelet azt mondja: Tilos! Az önkormányzat mezőgazdasági szakmunkatársa tételről tételre sorolta, mit tilos (mezei utakat rongálni, út menti fasorokat kivágni, elhullott jószágot, építkezési hulladékot, szemetet szántóföldre kidobni, termést lopni, stb.) Ami ugyanis mezei kár okozásának minősül, az komoly pénzbüntetést von maga után: a polgárok esetében a bírság 2 500--25 000 dinár, ha jogi személy vét az előírások ellen, akkor 5 000--50 000 dinár!
A sajtótájékoztatón jelen volt a magyarországi cég igazgatója Monok István és a a szabadkai részleg egyik vezetője, a zentai illetőségű Lengyel László. Elmondták: kezdetben 5 főből áll majd a mezőőrszolgálat, ez az 5 ember a magyarkanizsai községből való, s munkanélküliként jelentkezett a kiképzésre, annak befejeztével pedig munkát. A mezőőrök kismotorokon (olykor autóval) járják majd a határt, 8 órás munkaidőben, egymást váltva, a nap 24 órájában, éjjel és nappal, esőben és hóban, hétvégeken és ünnepnapokon is szolgálatban lesznek. Ez egy hónapban 1000 órát jelent. A távcsővel, digitális fényképezőgéppel, és önvédelmi eszközökkel is felszerelt öt mezőőrnek természetesen mobiltelefonja is van (a számokat közzéteszik majd), amelyre bejelentést tehetnek a polgárok, illetve amelyről helyszínre hívhatják a mezőőrt. Újságírói kérdésre válaszolva a polgármester elmondta: a mezőőrszolgálat egy hónapra 150 000 dinárba kerül majd, amiben benne van az öt ember fizetése, és az üzemanyagköltség, ami jelentős tétel.
(o. i.)

A sajtótájékoztatón készült fotón: Szalkai Nemes Valéria, Körmöci Károly, Monok István és Lengyel László

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..