home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Nyomorgatottságban
K. N.
2005.12.27.
LX. évf. 52. szám
Nyomorgatottságban

Fekete J. József, a társulat elnöke a sajtótájékoztatónAz egykori megyeszékhely, Zombor, és a vonzáskörébe tartozó települések nemzetiségi összetétele mára annyira megváltozott, hogy a segítségnyújtáshoz nem elegendő a harang félreverése. Több kell. Még akkor is sokkal több kell, ha csak a...

Fekete J. József, a társulat elnöke a sajtótájékoztatón

Az egykori megyeszékhely, Zombor, és a vonzáskörébe tartozó települések nemzetiségi összetétele mára annyira megváltozott, hogy a segítségnyújtáshoz nem elegendő a harang félreverése. Több kell. Még akkor is sokkal több kell, ha csak a Nyugat-Bácska mintegy húszezer lélekszámúra apadt magyarságának élethez való jogát tekintjük. Mert hogy az élethez, az életkedv növeléséhez nem elegendő csupán a látástól vakulásig tartó munka, ünnepre is szüksége van az embernek. Ünnepre, amelyből érzi: megbecsülik mindazokat a tárgyi, szellemi, kulturális emlékeket, amelyeket őseik, nemzeti közösségük teremtett az évszázadok során, és amelyhez a maguk lehetőségei szerint nap nap után ők is leteszik azokat a mozaikelemeket, amelyek gazdagítják a saját és a délvidéki, ezáltal pedig az egész magyar nemzet kultúráját. A lehetőségekkel azonban baj van vidékünkön. A kisebbségi sorsba leszakított nemzetrészek kultúrájának megsemmisítő állami támogatási rendszere mára kikristályosodott, a pusztuláshoz elegendőt, a fennmaradáshoz, a nyomorgatottság megszüntetéséhez viszont semmit sem ad. Ez tűnt ki december 21-én Zomborban a Berta Ferenc Zsebszínház idei tevékenységét összefoglaló sajtótájékoztatón, amikor FEKETE J. József, az amatőr színjátszó társulat elnöke, valamint GYÖRFI Sándor művészeti vezető és GYÖRFI Klára tag részvételével a helyi és délvidéki médiák újságíróinak beszámoltak tevékenységükről.
- A Berta Ferenc Zsebszínház társulata legutóbb 2004 szeptemberében lépett színpadra. A tartományi és önkormányzati támogatásokhoz való nehézkes hozzáférést előre sejtve arra kényszerültünk, hogy szüneteltessük a tájolást is felvállaló alaptevékenységünket, a színjátszást, és helyette az egyébként indulásától kezdve kiváló fogadtatásba részesített Találkozások c. rendezvényeinket helyezzük előtérbe - vázolta a társulat helyzetét az elnök. Színtársulatukkal szerették volna ugyan felkeresni az észak- és dél-bácskai településeket is, ennek azonban útját állták a szűkre szabott anyagi lehetőségek. A Találkozásokkal tizenkét alkalommal jelentkeztek, közéleti személyiségeket mutattak be. Egy-egy rendezvényen átlag százan jelentek meg, jelképes összeget, tíz dinárt fizettek a belépőjegyért. Az összegyűlt teljes bevételt a Magyar Polgári Kaszinó ifjúsági rajzcsoportjának adták felszerelés vásárlására.
Györfi Sándor művészeti vezető elmondása szerint a tartományi kisebbségügyi titkárságtól és a zombori önkormányzattól összesen kapott negyvenháromezer dinárból negyvenkétezret a székházuk albérleti díjára kellett fordítaniuk, a tizenkét rendezvényre tehát mindössze ezer dinár jutott. Ha a magántámogatók nem segítenek, a zombori színház pedig nem engedte volna át bérmentve a termet, a zombori magyar közönség a nagybecskereki Madách Színház operett-előadását sem láthatta volna.
- Nyomorgatottságunk ellenére jövőre is szándékunkban áll bemutatót tartani, még akkor is, ha önerőből leszünk kénytelenek megoldani - mondta Györfi Klára, a Berta Ferenc Zsebszínház vezetőségi tagja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..