home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Növényvédelem májusban
V. Á.
2013.05.22.
LXVIII. évf. 21. szám
Növényvédelem májusban

Szilvamoly (Grapholita funebrana), a szilvatermesztés legveszélyesebb rovarkártevője — Vetésfehérítő bogár (Lema melanopus), a gabonafélék legveszélyesebb kártevője

Szilvamoly (Grapholita funebrana)

A szilvatermesztés legveszélyesebb rovarkártevője. A szilvamoly hernyói okozzák a szilva „férgességét”. Azon a helyen, ahol a hernyó behatolt a termésbe, átlátszó gyantacsepp található. Nem ritka, hogy háztáji kiskertekben a nyári nemzedékek a termésnek az 50%-át is elviszik. A közvetlen kártételen kívül a kórokozó gombáknak, elsősorban a moníliának is utat nyit. Májusban, június elején a fiatal hernyók táplálkozása nyomán a zöld szilván apró berágások, a berágás helyén pedig mézgaszivárgás látható. A károsított szilva kényszerérik és lehullik. Nyár közepétől a második és esetleg a harmadik nemzedék is „támad”. A hernyó a szilvatermésen belül a csontmag felé halad, és ott megtalálható az ürülékük, rágcsálókkal szennyezve. Ezekben a termésekben belül megtalálhatjuk a kis hernyókat. A megrágott gyümölcsön sok esetben a monília is megtelepszik. A fertőzött gyümölcs erjed, rothad, még cefrefőzésre sem alkalmas.
Javasolt inszekticidek: Coragen 20-SC (h. a. hlorantraniliprol) — 0,5 l/ha (szlovén készítmény), Gusathion WP 25 (h. a. Azinfosmetil) — 0,15%, Dimilin (h. a. Diflubenuron) — 0,04%.


Vetésfehérítő bogár (Lema melanopus)

A gabonafélék legveszélyesebb kártevője a vetésfehérítő, melynek lárvája és imágója egyaránt a növények leveleit fogyasztja. A rovar jelenlétéről a leveleken húzódó világos vonalak tanúskodnak, nagyobb támadás esetén a fertőzött levelek „fehérek”. A kártétel a parcella szélein észlelhető először. A kártevők leginkább a zabot és a tavaszi árpát kedvelik, de a zászlós levél felületének csökkentésével az őszi kalászosokban is érzékeny károkat tudnak okozni.
A védekezésre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák tömegesen kelnek. Ilyenkor még elejét vehetjük a gazdasági kártételnek. A permetezést célszerű piretroid hatóanyaggal végezni és a délelőtti órákra időzíteni, amikor a károsítók táplálkozása a legintenzívebb. A rovarölő szer alkalmazásának időpontja, amikor 0,5-1 lárva van növényenként.
Javasolt inszekticidek: Decis 2,5 -EC (h. a. deltametrin) 0,3
l/ha, Talstar (h. a. bifentrin) 0,1-0,15 l/ha, Fastac 10 -EC (h. a. alfa-cipermetrin) 0,12 l/ha.
(Folytatjuk)

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..