home 2024. április 28., Valéria napja
Online előfizetés
Növényútlevél és poloskakvóta
Tóth Péter
2019.10.21.
LXXIV. évf. 42. szám
Növényútlevél és poloskakvóta

Hamarosan bevezetik a növényútlevelet az Európai Unióban. A bejelentés szerint december közepétől ellenőrizni fogják azokat a növényeket, amelyeket a beutazók visznek magukkal. A cél valójában nehezen támadható: azt szeretnék, hogy minél nehezebben terjedjenek a kártevők.

A turisták által szállított növényeket is ellenőrizni fogják. A média máris felkapta a hírt: december 14-étől még egy almát sem vihetünk át a határon. Az első hallásra igencsak szigorúnak tűnő szabályozással a növénykárosítók terjedését szeretnék gátolni, megakadályozni. Az Európai Unió ren nemcsak a kereskedelmi szállítmányokra vonatkozik, a hatóságok a turisták poggyászait is átvizsgálják.

A túlszabályozott EU-ról sokat írtak már. Jót és rosszat, pozitívumokat és negatívumokat egyaránt ki lehet emelni. Bizony, az élet minden területét szabályozni kell, ha rendezett közösséget szeretnénk, és stabil társadalmi alapokat. De vajon a szigorú jogszabályok alkalmazásakor mennyire lehet elnéző az ellenőrzést végző hivatalos személy, és hogyan fog majd eljárni egy-egy táskában megtalált alma esetében. Éppen az jutott eszembe a szigorításról szóló hírt olvasva, hogy talán nem vagyok egyedül, aki egy-két almát berak a táskájába útra indulás előtt, gondolván, felfrissít majd, például ha sokáig kell várakozni a határon. De Szegeden tanuló lányaim is gyakran vittek eddig néhány almát, olyat, amely a kertünkben termett itt, a határ másik oldalán. Most akkor ezt már nem tehetik majd meg? Vagy az almának is kell papír? Esetleg bízzunk abban, hogy nem lesz „túlbuzgó” az ellenőrzést végezni hivatott szerv? De hát a szabály az szabály, neki az a dolga, hogy a rendelkezések alapján járjon el. Akkor most mi lesz?

Eddig is gyakran alakultak ki hosszú sorok a határátkelőknél. Vajon ha már nem csak csempészett dohányárut, esetleg drogot vagy migránsokat keresnek, akkor még lassabban halad majd a sor? Vagy az almát csak úgy „egyúttal” ellenőrzik majd? Netán szolgálati ebeket dresszíroznak majd a különféle gyümölcsök kiszagolására is? Persze lehet ezen élcelődni, szórakozni, elmélkedni, de bizonyos növényi kártevők valóban nagy gondot tudnak okozni, és ha a hatóságok nem tesznek semmit, az emberek azon is háborognak. Az invazív fajok súlyos és egyre növekvő veszélyforrások az Európában honos biológiai sokféleségre nézve.

Az elmúlt években számos, korábban ismeretlen kártevő szaporodott el az Európai Unió területén. A márványpoloska korábban ismeretlen volt ezen a tájon, most viszont e sorok pötyögése közben is arra lettem figyelmes, hogy a fejem fölött zúg egy ilyen bogár. Ilyenkor próbálnak ugyanis behúzódni melegebb helyekre a tél elől. 2013 őszén regisztrálták Magyarországon a márványpoloska első példányait. 2014 tavaszán még csak három ismert előfordulási helye volt, majd hihetetlen gyorsasággal az egész országot elárasztotta az Ázsiából származó kártevő. Hasonló esetek egészen biztosan a jövőben is előfordulnak majd, más fajok esetében is. Még a szigorú intézkedések sem tudják ennek útját állni.

Az Európai Parlament és a Tanács ren szerint tehát december 14-étől a határ átlépésekor az EU-ból származó termékeket növényútlevélnek, az EU területén kívülről származó növényeket növényegészségügyi bizonyítványnak kell kísérnie. Az új előírások a növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozni fogják — áll a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.

Az unión kívüli perspektívából szemlélve és a szabályozók logikájából következtetve még az sem zárható ki, hogy a jövőben a már az EU területén levő márványpoloskákat kvóták alapján próbálják meg szétosztani a tagállamok között.


A nyitókép illusztráció: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..