home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
„Nincs mindennap ekkora gazdagság Szabadkán”
2016.06.21.
LXXI.. évf. 24. szám
„Nincs mindennap ekkora gazdagság Szabadkán”

A Kisképek V. Nemzetközi Kiállítása elé

Kedves tárlatlátogatók! *

Örömmel látom, hogy ilyen sokan eljöttek a Kisképek V. Nemzetközi Kiállítására, amelyen több hivatásos képzőművész kétdimenzós munkáit láthatjuk. Igen sokszínű tárlat állt össze, ugyanis a festők és a grafikusok mellett a fotográfia, a számítógépes grafika, valamint az iparművészet alkotásai is elénk tárulnak. A nemzetközi jellegen túl az is izgalmassá teszi a válogatást, hogy a rajzolás, festés, és a grafika terén különböző technikák által készült munkákból áll össze, mint például a tollrajz, ceruzarajz, aquarell, gvas, tempera, olaj, akrill és ezek kombinációja, tehát a vegyes technika. A grafika világán belül ezúttal a rézkarc, rézmetszet, akvatintát, mezzotintát, és a linómetszet képviselteti magát.

A Kárpát-medencei művészek eltérő tematikájú alkotásokat küldtek a szervezőknek, de az aprólékos kidolgozás mindegyik munkában közös. Vizuális misztikum tárul a szemlélő elé, amikor Ábrahám Imola, Réti András és Raffai Ingrid képi világába merül. A művészek a továbbgondolás lehetőségét kínálják fel a befogadónak, ezáltal tágul a perspektíva, ami valljuk be, a művészetek egyik elsődleges célja.

Szemet gyönyörködtető látvány az a színvilág, amelyet Gyurkovics Hunor, Boros György, M. Lovászi Noémi, Sztaniszlóné Kövesdi Judit képei árasztanak magukból. A bátor színhasználat nem csap át hivalkodóba, hanem tökéletes harmóniát sugároz.

A munkák között vannak olyan egyszerű ábrázolásmódnak tűnő, ám annál mélyebb tartalmú képek, amelyeknél elkerülhetetlen, hogy ne időzzön sokáig az ember. Számomra ilyen Czöndör Klára vagy Rumen Dešev alkotása.

Képtelenség minden alkotó sajátosságait külön-külön felsorolni, hiszen egyediségük és kiemelkedő tehetségük miatt vannak ma itt. Egyébként is a tárlatlátogató szemeire kell bízni, hogy mit visz haza magával.

Képzőművészeink világába térve sokszínűséget, fantáziadús alkotásvágyat, és különböző gondolkodásmódokat láthatunk valamilyen anyagra vetülni. Vizuálisan érzékeljük hangjaikat, amelyeket komoly és kitartó munkával találnak meg. A saját hangok az évek múltával olyan mértékben körvonalazódnak, hogy több esetben egyszerre kerül a falakra a mester és a tanítvány munkája. Az önkifejezés vágyán és a művészeti alázaton túl példaértékű szorgalmat és elszántságot sugároz ez a magatartás.

A képek magukért beszélnek, már-már árulkodnak a hangulatról, amit a környezetünk áraszt, vagy a hangulatról, amit érezni szeretnénk, amiben élni szeretnénk. A vizuális kifejezésmód abban különbözik a többi művészeti ágtól, hogy amíg az irodalmi alkotások vagy a zenei művek nem hagyják el végleg a készítőjüket, a képek nem maradhatnak egytől-egyig az alkotónál, hanem beköltöznek a galériákba, iskolákba, különböző intézmények falaira, s ami talán a legfontosabb: Egyszerű családi házakba, ahol állandóan szem előtt vannak. Nehéz elválás ez a szülő és a gyermek, az alkotó és a korszak között, de csak így lehetséges a képzőművészet beteljesedése.

Minden számunkra értékes képet mi sem vihetünk haza, ezért fontosak a kiállítások, ahol együtt csodálhatjuk meg a térségünk mai alkotóinak törekvéseit. Nincs mindennap ekkora gazdagság Szabadkán, ezért becsüljük meg! Kellemes és értékteremtő nézelődést kívánok!

Bíró Tímea


* Elhangzott a Kisképek V. Nemzetközi Kiállításának június 20-ai megnyitóján a szabadkai Szabadegyetemen



Közreműködött: László Blanka (gordonka)


Köszöntő: Boros György


A kiállítást Jasmina Jovančić Vidaković és... 


... Bíró Tímea nyitotta meg


Roncsák Alexander/Hét Nap felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..