home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Nincs itt semMI látnivaló
Apró József
2023.12.02.
LXXVIII. évf. 48. szám
Nincs itt semMI látnivaló

Ha valaki egy hétig nem követte volna azt a huzavonát, amely a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI körül alakult ki, akkor most azt látja, hogy nem is történt semmi különös. Miközben az egész cég a feje tetejére állt, a teljes leépítés peremén táncolt, egy hét alatt három igazgatója volt, majd végül visszaállt szinte ugyanoda, ahonnan november 17-én indult, mintha mi sem történt volna.

Az OpenAI-ról már többször volt szó, a ChatGPT-t fejleszti. A kutatócsoport célja, hogy olyan általános mesterséges intelligenciát (AGI) hozzon létre, amely az emberiség javát szolgálja. A csoportot 2015-ben alapították olyan elismert techvezetők, mint Elon Musk, Peter Thiel, Reid Hoffman és Sam Altman. Altman 2018-ban lett az OpenAI vezérigazgatója, és azóta is sikeresen irányította a csoportot, mely olyan áttörő AI-rendszereket fejlesztett ki, mint a GPT-3, a DALL-E és a Codex.

Az elmúlt egy hétben azonban váratlan fordulatot vett az OpenAI története, amikor a csoport igazgatótanácsa csütörtökön bejelentette, hogy elbocsátja Altmant. A tanács azt állította, hogy Altman „nem volt következetesen őszinte a kommunikációiban a tanáccsal”, ami megnehezítette a tanács felelősségének gyakorlását. Azt nem részletezték, hogy pontosan miben nem volt őszinte. Az OpenAI drámai vezetőváltása sokkolta a közösségét, hiszen Altmannak nagy szerepe volt abban, hogy az OpenAI népszerű és befolyásos csoporttá váljon, melynek termékei, mint például a ChatGPT, több mint 100 millió felhasználót vonzottak. Altman az X-en (Twitter) reagált a hírre, és azt írta, hogy szerette az időt, amelyet az OpenAI-nál töltött. Helyére ideiglenes vezérigazgatónak Mira Muratit, a csoport korábbi technológiai vezetőjét nevezték ki, aki a kutatási, termék- és biztonsági funkciókért felelt. Eközben még azon a hétvégén tárgyalások folytak, hogy Altmant hogyan is lehetne visszavenni, de mivel ő az igazgatótanács leváltását kérte, nem tudtak megegyezni. Ám a céget 10 milliárddal támogató Microsoft néhány órával később bejelentette, hogy tárt karokkal várja Altmant, aki a vállalat újonnan létrehozott MI-laboratóriumát fogja vezetni. Az OpenAI-nál pedig Murati helyére kinevezték Emmett Sheart, aki a Twitch korábbi főnöke volt, ám úgy tűnt, hogy egy dolgozók nélküli céget fog igazgatni, mivel hétfőre a 770 dolgozó szinte mindegyike (pontosan 738) aláírta azt a nyílt levelet, amelyben a felmondását helyezte kilátásba arra az esetre, ha Altman nem térne vissza a cég élére. A Microsoft rájuk is szívesen lecsapott volna, de Altman kedden visszatért eredeti pozíciójába, és mégis az igazgatótanács szerveződött át.

De mi okozhatta ezt a belviszályt? Annyi bizonyos, hogy Sam Altman jelentős fejlesztésekről, fordulópontokról és áttörésekről beszélt, majd kalapozni kezdett a ChatGPT 5-ös verziója fejlesztésére, és néhány nappal később megváltak tőle. A Reuters szerint Altman kirúgása előtt a cég több kutatója levelet írt az igazgatótanácsnak, mivel egy MI-fejlesztéssel kapcsolatos hatalmas áttörést értek el, és e levélben panaszkodtak Altmanra, mivel nem foglalkozik eleget a fejlesztések lehetséges következményeivel, melyek szerintük veszélyesek lehetnek az emberiségre. A levél csak az egyik érv volt, mely Altman kirúgásához vezetett. Az is a rovásán volt, hogy az OpenAI többször még azelőtt nyilvánossá tett fejlesztéseket, hogy megvizsgálták volna, milyen következményekkel járhatnak. A cég illetékesei nem méltatták válaszra a Reuterst, ám az igazgatótanácsnak írt levelet sem tagadták, és egy belső üzenetben elismerték a rejtélyes Q* projektumot. A cég munkatársai közül néhányan úgy vélik, hogy a Q* áttörést hozhat az AGI fejlesztésében. A szivárogtatások szerint a modell jelentős eredményeket ért el a különösen problémásnak számító matematikai kérdések terén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..