home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nezsényi találkozások a hit évében
Martinek Imre
2013.06.12.
LXVIII. évf. 24. szám
Nezsényi találkozások a hit évében

Szent Iván havának első napján harmadik alkalommal tartottak lokális Háló-találkozót Nezsényben. A Temes folyó innenső partján lévő, Szécsány községbeli kis közép-bánsági falucskájában, melyről úgy látszik, még a magyar útikönyvek is megfeledkeztek említést tenni. Holott létezik.

Mottó: „Minden lehetséges annak, aki hisz”
                                                         (Mk 9,3)

Szent Iván havának első napján harmadik alkalommal tartottak lokális Háló-találkozót Nezsényben. A Temes folyó innenső partján lévő, Szécsány községbeli kis közép-bánsági falucskájában, melyről úgy látszik, még a magyar útikönyvek is megfeledkeztek említést tenni. Holott létezik.

A körültekintő alapossággal előkészített egész napos eseménynek ezúttal is a helyi Havas Boldogasszony-plébániatemplom, illetve a hozzá tartozó parókia épülete, továbbá az építkezés ellenére is gondozott templomkert nyújtott helyszínt.

„A faluban élő embereknek nagyon sokat számít az évente megtartott Háló-találkozó, hiszen ilyenkor nemcsak a környékünkről érkeznek ismerősök, hanem távolabbról is jönnek vendégek, akiket igazi testvérként fogadnak a házigazdák!” — szólnak a nezsényi gyökerű nagybecskereki „hálós” szervező, Palkovics Mária hazahívó sorai, melyekre a nagybecskereki és a szabadkai egyházmegye plébániáiról mintegy hatvan személy válaszolt részvétellel.

Vendégelőadóként ft. Gyenge Béla atya, a nagyváradi Szent József-templom plébánosa érkezett, hogy újra átélje a szórványvidékek végvárain szervezett találkozások őszinte örömét. Hogy hitben, szeretetben és nemzeti öntudatban egymást segítsük és buzdítsuk, illetve oktatói szándékkal is megvitatassuk az apostoli hitvallás tételeit, hogy ki- és rávetíthessük őket a modern világ értékrendszerében létjogosultságot nyert divatos viselkedésformákra. Kérdezvén: tudunk-e, merünk-e hinni? És ha igen, akkor kiben és miben? Egy percre sem tévesztve szem elől a krisztusi tanítás lényegét, amelynek értelmében a HIT nem egy, hanem az egyetlen dolog, amely erőt ad mindnyájunknak a mindennapok megpróbáltatásainak keresztényi megéléséhez. Jelentős momentum — és ezt Halmai Tibor, a Délvidéki Háló-mozgalom koordinátora többször is hangsúlyozta —, hogy a nezsényi találkozó megvalósítását kezdettől fogva maguk a szórványok szórványaként is emlegetett település plébániáján tevékenykedő helybéliek vállalják fel. Az ideit a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.

A már említett nezsényi helyszíneken egyébként igencsak sajátos rétegeződésű a közösségi értékmentés. Tekintettel arra, hogy a hajdani Kis- és Nagynezsény egyesítésével keletkezett, összesen 1371 lélekszámú falu (2002-ben mindössze négyszáznyolcvannyolc fő nevezte magát magyarnak — a szerző megj.) iskolájában már nincs magyar tannyelvű oktatás, az anyanyelvápolók is a katolikus portán végzik áldásos tevékenységüket.

A színjátszásba is bele-belekóstolgató tizenegy plusz nyolcfős csoporttal jelenleg Ábel Kornélia fiatal helybeli pedagógus foglalkozik. Munkájukba két rövidebb, ún. suliszínházas darab erejéig a közösségépítő „hálós” találkozó részvevői is betekintést nyerhettek. Nemkülönben a helyi, 2004-ben létrehívott, Pálinkás Zorica vezette Nezsényi Magyar Kultúrkör keretében működő Gyöngyvirág kézimunkacsoport alkotásaiba. Az alkalmi tárlatot a falut és a nezsényi helyi közösséget egyaránt képviselő fiatal történész, Jelena Pandurski méltatta.

A részvevők ún. kiscsoportos műhelymunkájára Gyenge atya előadása után került sor. Majd következett a szentmise, melynek celebrálásában a partiumi atya mellett ft. Vreckó Ferenc zentai plébános is részt vett. A szertartás alatt az egyházi énekek Bajusz Viktor gitárkíséretével csendültek fel. Az ízletes ebéd a helybéli amatőr szakácsok, a konyhai „háttérmunka” pedig a nezsényi asszonyok munkáját dicsérte, a remekbeszabott templomkerti íjászkodás a zentai Jablonszki Sándor, az interaktív zárójáték pedig a találkozók koordinátoraiét. Az elvégzendő küldetésre is intő elbocsátó áldást a nemzeti ima formálta kerek egésszé.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..