home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Népi ének citeraszóval
Bíró Tímea
2021.07.16.
LXXVI. évf. 28. szám
Népi ének citeraszóval

Július 11-én kezdődött, és holnap ér véget az V. Ludasi Népzenei Tábor, melynek az idén is a helyi általános iskola (Alsó-ludasi Általános Iskola) és a Kosztolányi Ház adott otthont. Tavaly csak online felületen tudták megtartani a tábort, ezért külön öröm, hogy az idén létrejöhetett a személyes találkozás.

Nemcsak a Ludas környéki településekről, hanem még Pancsováról is érkeztek fiatalok, összesen megközelítőleg 80 hét—tizennyolc éves korú gyerek vett részt a népzenei táborban, és szinte mindannyian éltek a sátorozás lehetőségével.

Fábián Mónika, a tábor egyik szervezője elmondta, hogy a népi énekesek részlegében a legkisebbekkel Sőregi Anna foglalkozik, a kicsit idősebb korosztállyal Szabó Annamária, a legidősebbekkel pedig Lepár Krisztina dolgozik. A citerások kezdő csoportját Mihók Attila, a haladó szinten levőket Kelemen Zsolt, míg a legtapasztaltabbakat Bíró László oktatja.

A szervezőtől azt is megtudtuk, hogy a táborlakók testmozgással kezdik a napokat, majd háromórás népiének- vagy citeraórán vesznek részt, az ebéd után szabadidős foglalkozások zajlanak, melyek keretében csónakázásra, agyagozásra, különféle játékokra, íjászkodásra és falusi kocsikázásra is van lehetőség, majd ismét a népi éneké és a citeráé a főszerep. A vacsora után népzenei koncertek várják a táborlakókat és a közönséget. Hétfőn az adai Bodros tamburazenekar muzsikált, kedden Micsik Béla tartott hangszerbemutatót, szerdán a pancsovai Csörömpölő lépett fel, csütörtökön Csonka Ferenc és zenekara, valamint a Kamrás együttes húzta a talpalávalót, péntek este pedig a magyarországi Pengetős Trió játszott a közönségnek.

Maguk a szervezők is meglepődtek, hogy milyen szép számban jelentkeztek a gyerekek, hiszen ez azt bizonyítja, hogy a népzenei tábornak fontos szerepe van az utánpótlás kinevelésében is.

Az V. Ludasi Népzenei Tábor az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a Csoóri Sándor Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Tartományi, Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, Ludas Helyi Közössége, a Ludas Centrum, a D&D Noge Kft., valamint a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület támogatásának köszönhetően valósult meg.

Fényképezte: Bíró Tímea

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..