home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Nem drágul az áram…
Fehér Márta
2019.08.02.
LXXIV. évf. 31. szám
Nem drágul az áram…

…mégis többet fizetünk? — Vezess kipihenten! – a fáradt sofőrök okozzák a legtöbb balesetet — Évente 250 000 tonna étel kerül a szerbiai kukákba

…mégis többet fizetünk?

No, nem sokkal, csupán néhány dinárral, az augusztusi számlán ugyanis már egy új, a sorrendben 17. fizetési tételre bukkanhatunk: az energiahatékonysági térítményre — írja a Politika. 100 kilowattonként 1,5 dinárt számláznak majd, ami egy átlagos szerbiai fogyasztó számára, havi 400 kilowattal számolva, 6 (hat!) dinárt tesz ki. Az illeték a szerbiai költségvetésbe kerül majd. A lap emlékeztet arra, hogy a szokásos ősz eleji áramdrágítás kérdése az elmúlt héten merült fel, amikor újságírók arról faggatták a Nemzetközi Valutaalap belgrádi missziójának irodavezetőjét, hogy szerinte növelni kellene-e a villanyenergia árát. Válasza szerint legalább az inflációnak megfelelő mértéket tartana megfelelőnek Sebastian Sosa, aki arra is rámutatott, hogy a legutóbbi, 2 százalékos drágítás két évvel ezelőtt volt. A szerbiai villanygazdaság nem tudott válaszolni a Politika kérdésére, mely arra vonatkozott, felmerült-e az áremelés kérvényezésének a lehetősége. A lap hosszan elemzi az áram árának alakulását, és összehasonlítja az uniós díjszabással, majd arra is rámutat, hogy az áramlopás továbbra is hatalmas károkat okoz a villanygazdaságnak: csak tavaly mintegy 7000 esetre derült fény, 800 millió dinár értékben. 2018-ban 70 millió kW/h áramot használtak el törvénytelen módon az országban. (Politika)

 

Vezess kipihenten! — a fáradt sofőrök okozzák a legtöbb balesetet

A belügyminisztérium a Közlekedésbiztonsági Ügynökséggel közösen, illetve Törökország belgrádi nagykövetségének támogatásával új akcióba kezdett: arra szeretné rávenni a gépjárművezetőket, különösen a Szerbián átutazó külföldieket, hogy gyakrabban tartsanak pihenőt vezetés közben. A batrovci határátkelőre szervezett figyelemfelkeltő rendezvényen elhangzott, hogy az Európából érkező török állampolgárok gyakran okoznak közúti balesetet, és hangsúlyozták, hogy a gépjárművezetőknek nem lenne szabad fáradtan a volán mögé ülniük, hiszen képtelenek biztonságosan hajtani. Közlekedésbiztonsági szempontból fontos lenne a legforróbb és a késő éjszakai órákban kerülni a vezetést. A rendőrfőnök arra kérte a közlekedés résztvevőit, hogy használják a biztonsági övet, hiszen az idei közlekedési balesetek fele azért lett halálos kimenetelű, mert a sofőr és/vagy az utasok nem kötötték le magukat. Felmérések szerint a fáradt sofőrök okozzák a legtöbb balesetet, főleg a nyári időszakban, valamint azok, akik csak átutazóban vannak. Ha a fáradtság első jelét tapasztalja valaki, azonnal tartson pihenőt — hangoztatták. (Szerbiai RTV)

 

Évente 250 000 tonna étel kerül a szerbiai kukákba

Rothadt gyümölcsből és zöldségből található a legtöbb a szemetesekben, majd csirkehús, hal, tejtermékek és pékáru — mutat rá a Természetvédelmi Világalap (WWF). Az ételkidobás óriási szociális és környezetvédelmi gond, nemcsak regionális, hanem globális szinten is. Az EU-ban 90 millió tonna élelmiszert dobnak el évente a szervezet adatai szerint. Az uniós országokban már azért is kukába kerülhet a friss gyümölcs vagy zöldség, mert a mérete és formája nem megfelelő. A kereskedelmi láncok ugyanis csak a ránézésre tökéletes árut teszik a polcra, hogy minél jobban fogyjon, a többi pedig mehet a szemetesbe, miközben a világon mintegy 800 millió ember éhezik — mondta el Milena Dragović, a WWF Adria munkatársa a Tanjugnak ismertetve a jelentést. Az ételkidobás ökológiai problémájára rámutatva kifejtette, hogy a szeméttelepekre kerülő étel üvegházhatású gázokat bocsát ki, egyúttal a mezőgazdasági földterületek növelése céljából erdők és egyéb természetes élőhelyek hatalmas területeit irtják ki az egész Földön, az élelmiszer előállítása pedig rengeteg vizet és energiát igényel. Újságírói kérdésre felelve elmondta, hogy Szerbiában túl komplikált az ételadományozást szabályozó törvény. Elmesélte, hogy egy új projektum keretében, a hoteltulajdonosokkal együttműködve kiderült: az országban nincs lehetőség arra, hogy a felesleges ételt adományként felajánlják a szállodák. Kifejtette, feltétlenül szükség lenne arra, hogy Szerbia az élelmiszer-biztonsági előírásokat betartva mielőbb módosítsa a megfelelő törvényt, és elérhetővé tegye, hogy a felesleges étel eljusson a rászorulókhoz. (Tanjug)


Nyitókép: Mup.gov.rs

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..