home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Ne hagyjátok a templomot!
(f. o.)
2006.05.17.
LXI. évf. 20. szám
Ne hagyjátok a templomot!

A templomért bemutatott szentmisét június 25-én tűzi műsorra a Duna Televízió - Vukmanov Šimokov Zoran felvételeA szabadkai püspökséghez tartozó noszai Szent Ágoston-templom építése (melyet Tóth Vilmos tervei alapján kezdtek el) hét év után lassan a befejezéséhez közeledik. A hajdújárá...

A templomért bemutatott szentmisét június 25-én tűzi műsorra a Duna Televízió - Vukmanov Šimokov Zoran felvétele

A szabadkai püspökséghez tartozó noszai Szent Ágoston-templom építése (melyet Tóth Vilmos tervei alapján kezdtek el) hét év után lassan a befejezéséhez közeledik. A hajdújárási Somogyi család ezt az elhúzódó építkezési folyamatot kívánta meggyorsítani: jótékonysági rendezvényt szervezett, melynek keretében Koncz István, a szabadkai egyházmegye püspökségének irodavezetője, valamint Széll József kispiaci, Füleki József hajdújárási és Leiszt József palicsi plébános szentmisét mutatott be a templomért, az adakozókért és a hívekért.
A jótékonysági célú rendezvényt a budapesti Duna Televízió karolta fel. Bódis Gábor integrációs igazgató a következőket nyilatkozta lapunknak a kezdeményezésről:
- Valamikor 2005 közepe táján merült fel a Duna Televízióban az elképzelés, hogy határokon átívelő műsort szervezzünk. Ez egy hosszú előkészületet és adásfolyamot igénylő műsor volt, melyben az anyaországon kívüli magyar települések magyar családjai közül mutattunk be néhányat - szenteste, élő adásban. Alapvető célunk az volt, hogy ezen a nagy ünnepen összekössük a határon túli magyarságot mind szellemileg, mind képileg, mind szóbelileg. A mai esemény ötlete ott és akkor hangzott el: Somogyi János otthonában, az övé volt ugyanis decemberi műsorunk vajdasági színhelye. Felajánlotta, hogy szívesen vendégül látja a többi résztvevőt ez év május 9-én, amikor egy jótékonysági rendezvény keretében folytatódna karácsonyi műsorunk. Mivel a Duna Televíziónak már volt egy jól sikerült jótékonysági műsora, ez buzdította a szervezőket is, hogy ehhez hasonló módszerrel gyűjtsenek pénzt a noszai templom befejezésére. A mi szerepvállalásunk abban nyilvánult meg, hogy ezt a kezdeményezést tudattuk a bennünket körülvevő világgal, s remélhetőleg felkeltettük iránta az érdeklődést és növeltük az adakozókedvet.
Hogy erre az adakozókedvre igen nagy szükség van, azt Füleki József plébános is megerősítette:
- A szalatornyai, noszai polgároknak nagyon régi elképzelésük egy templom felépítése. Még a hatvanas években Vukov Marko ludasi plébános kijelölt a templomnak egy telket, de minthogy nem volt megfelelő helyen, az illetékesek nem hagyták jóvá a rajta való építkezést. Aztán hosszú ideig hallgattak róla. A kilencvenes években vetődött fel ismét a templomépítés kezdeményezésének ötlete. Akkor már a noszai Török és Nagy György család felajánlása révén biztosítva volt a telek, és 1999. december 4-én elhelyeztük a templom alapkövét. A hívek nagyon sok pénzzel járultak hozzá a munkához, abból futotta az alap teljes elkészítésére. Sokan saját munkájukkal segítettek, de hát mint minden templom, a miénk is sokáig épül - mondta az atya, majd hozzátette: - Karácsony óta minden hónapban egyszer van alkalmuk a helyieknek saját településükön misére menni, egyébként a környező három település templomát látogatják. De egyre nagyobb az igény, hogy Isten házába saját településükön is betérhessenek - reményei(n)k szerint mielőbb. A munka javarésze már elkészült, de most kellenek azok az apróságok, amelyek nélkül nem templom a templom.
Ahhoz, hogy idáig eljussanak, a szabadkai önkormányzat hathatós támogatására is szükség volt. Ahogy Kucsera Géza, Szabadka polgármestere kifejtette: minden jó kezdeményezést támogatnak, főleg ha olyan megmozdulásról van szó, amely révén a polgároknak, a hívőknek tudnak segíteni.
- A noszai templom építése közös ötlet volt, és eddig is haladt a munka - igaz, döcögősen, hiszen nem jutott rá mindig elegendő pénz. Ezért is fogadtuk nagyon nagy örömmel ezt az akciót, melynek hála nyilván közelebb kerülünk a munka befejezéséhez. Most már meg vagyok róla győződve, hogy közös erővel, összefogással nyáron a végére érünk, hiszen a teendők oroszlánrészét már elvégeztük. Ezúton szeretném megköszönni Somogyi Jánosnak, hogy a Duna Televízióval együtt vállalta e nemes kezdeményezés lebonyolítását, hogy együttesen összehozták ezt az ünnepet. Remélem, hogy a templom betölti azt a szerepet, amiért épült: közelebb hozza egymáshoz az embereket, és békét hirdet.
Ebben bízik az Európa-napi találkozó elnevezésű rendezvény szervezője, Somogyi János is, aki a jótékonysági megmozdulást követően fontosnak tartotta kiemelni:
- Úgy érezem, sikerült elérnünk célunkat. A Duna Televíziónak hála - melynek ezúton is külön köszönöm, hogy felkarolta kezdeményezésünket - mintegy száz országban kaphattak rövid időn belül másodszor is hírt erről a településről és környékéről, megismerhették szorgos lakosait, akik segítségnyújtásból, önzetlenségből ismét jelesre vizsgáztak. Külön köszönet Ágoston Erikának, amiért bérmentve rendelkezésre bocsátotta a sátrát a vendéglátáshoz és az élő közvetítéshez; az oromhegyesi Nefelejts együttesnek a zenéért; Sövény Menyhértnek és munkatársainak a finom főztjükért; természetesen Füleki József atyának, aki végig támogatta a kezdeményezést, a noszai pasztronális tanácsnak, valamit a hajdújárási Lifka Sándor ME vezetőségének, kórustagjainak a közreműködésért. De sokban hozzájárult a Gulyás csárda, a topolyai Turcsányi család, a hajdújárási Jázmin virágüzlet, a helyi Tisza pékség, Kószó János radanováci virágtermesztő, az Efes-Weifert sör palicsi képviselője is ahhoz, hogy a rendezvény létrejöhetett, hogy zökkenőmentesen vendégül láthattuk mindazokat, akik adományaikkal, munkájukkal részt vettek a templom elkészültében. Adománygyűjtő akciónk híre a média közvetítésével messzire eljutott, ennek köszönhetően már Ausztráliából, Hollandiából, Németországból, Magyarországról is érkeztek telefonhívások, felajánlások. De természetesen nemcsak pénzbeli segítséget kaptunk és várunk. Török István festőművész például árverésre ajánlotta egy festményét, a horgosi Valkovics család két szentképet adományozott a templomnak, és nagy segítség számunkra Skala Zoltán felajánlása is: egy automata öntözőrendszer a templom körüli park karbantartásáért. A segítséget tehát - bármilyen formában érkezzen is - köszönjük, és továbbra is örömmel fogadjuk - hallottuk a jótékonysági rendezvény házigazdájától.
Mert a szíves felajánlásnak egyelőre még mindig helye van a Noszán.
A pénzadományt a noszai templom építésének befejezésére megjelöléssel a szabadkai Agrobank 245-15680-39-es számlaszámára lehet befizetni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..